Zabtejjel iszod a kávédat? Ilyen hatással lehet a testedre, ha minden nap fogyasztasz belőle
A „tejjel iszod a kávédat?” kérdésre a válasz ma már egyáltalán nem olyan egyszerű, mint régen. A tehéntej mellett ugyanis számos egyéb alternatíva közül választhatunk - a laktózmentes tejtől kezdve a mandulatejen át a zabtejig. De azzal tisztában vagy, hogy ez utóbbi pontosan milyen hatással lehet a testedre?
Ezeket láttad már?
Az utóbbi időben egyre többen állnak át a tehéntejről a különböző növényi alternatívákra. Az egyik legnépszerűbb változat pedig kétségtelenül a zabtej - pontosabban a zabital. Sokaknak azért esik erre a választásuk, mert laktózérzékenyek vagy vegán étrendet követnek, de szép számmal akadnak olyanok is, akiknek egyszerűen csak jobban ízlik a kávé a zabtejjel. A kérdés már csak az: tényleg olyan egészséges, mint gondolnánk?
Nos, nem biztos, hogy szívességet teszel a szervezetednek, ha minden egyes nap zabitalt fogyasztasz - egészen konkrétan a glükózszinted hirtelen megemelkedését idézheti elő. Az ingadozó vércukorszint pedig sóvárgást, energiahiányt, fáradtságot, pattanásokat, rossz alvást és agyködöt okozhat.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szerint a cukrozatlan zabtej 7,01 gramm cukrot tartalmaz csészénként. De mutatunk egy listát néhány másik alternatíváról is:
- Teljes tehéntej: 11 gramm cukor csészénként
- Sovány tehéntej: 12 gramm cukor csészénként
- Cukrozatlan mandulatej: 2 gramm cukor csészénként
- Cukrozatlan kókusztej: 6 gramm cukor csészénként
- Cukrozatlan kesudiótej: 2 gramm cukor csészénként
5 kedvelt ital, amiről nem is gondolnád, hogy árthat neked
A statisztikák áttekintése után biztosan azt gondolod magadban, hogy a zabtej nem is olyan rossz választás, mivel jóval kevesebb cukor van benne, mint a tehéntejben, és alig több, mint a kókusztejben. Azonban a dolog nem ilyen egyszerű.
Miért lehet negatív hatással a zabtej a vércukorszintünkre?
Jessie Inchauspé francia biokémikus elmagyarázza. „Amikor azt szeretnénk tudni, hogy egy élelmiszer megemeli-e a glükózszintünket, nem csak a cukortartalmat nézzük, hanem a keményítőtartalmat is, ami emésztés közben szintén glükózzá alakul. Továbbá a zsír- és fehérjetartalmat is fontos figyelembe venni, mivel ezek csökkentik a kiugrást.” Amikor tehát a legegészségesebb tej kiválasztásáról van szó, nem csak a cukortartalmat kell nézni, hanem a teljes összetételt.
A gyümölcsléhez hasonlóan a zabtejből is kiszűrik a növényi rostok nagy részét, így az alig tartalmaz rostot, míg az összes természetes cukor benne marad. Gondolj úgy a rostokra, mint egy lassítószerre - lelassítja a véráramba kerülő cukor sebességét, ezért ellaposítja a görbét.
Ugyanez az oka annak, hogy a táplálkozási szakértők olyan reggelit ajánlanak, melyek sok-sok fehérjét, zsírt és rostokat tartalmaznak. A cél, hogy az energiaellátás a reggel folyamán egyenletes maradjon, elkerülve a nagy kiugrásokat és hullámvölgyeket, amelyek energiazuhanást, sóvárgást és ingerültséget okoznak.
A hagyományos tej egészségesebb, mint a zabtej?
Jessie Inchauspé szerint igen. „A tehéntej alapvetően fehérjékből és zsírból áll” - mondja. Ehhez képest a zabtej keményítőt tartalmaz, és viszonylag kevés rostot, fehérjét vagy zsírt, így nem tudja hatékonyan ellensúlyozza a vércukorszint megemelkedést. Jessie továbbá hozzáteszi, hogy a mandulatej, a kókusztej, valamint a kesudiótej szintén nagyon kevés keményítőt tartalmaz, így glükóztartalom szempontjából ezek is jobb választásnak bizonyulnak, mint a zabtej.
Lehet minden nap zabtejet inni?
Ne aggódj, ha nem tudsz lemondani a zabtejes kávéról, van néhány módja annak, hogy a vércukorszinted egyensúlyban maradjon. „Fontold meg, hogy először reggelizel, ahelyett, hogy éhgyomorra iszol zabtejet, vagy menj el sétálni, miután megittad a zabtejet" - javasolja Jessie. Tanulmányok szerint ugyanis az evés utáni mozgás - például egy rövid séta - segíthet javítani az emésztést és szabályozni a vércukorszintet azáltal, hogy az izmokat arra ösztökéli, hogy ténylegesen felhasználják a cukrot, és tompítsák a vércukorszint megugrását.
Forrás: vogue.com
