Vissza a menzára!
Emlékszel még a menzás tejbegrízre? Talán az az egyetlen olyan étel, amire jó érzéssel gondolunk vissza a boldog általános iskolai évekből. Ha ezen a hétvégén egy kis nosztalgiára vágysz, készítsd el az alábbi két receptet, persze sokkal finomabb változatban.
Ezeket láttad már?
Tejbegríz gazdagabban
Hozzávalók 2 személyre: 6 dl tej, 12 teáskanál búzadara, 2 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, kevés reszelt citromhéj, 2 csapott evőkanál cukor (ízlés szerint), csipet só, őrölt fahéj, kakaó
Így készítsd el:
Rozsdamentes edényben (vízzel kiöblítve) a tejet tedd fel a tűzre egy csipet sóval. Ahogy forrni kezd, folyamatos keveréssel keverd bele a darát, dobd bele a vajat, kevés citromhéjat, főzd 5-6 percet kevergetve. Amikor besűrűsödött, vedd le a tűzről, ízesítsd cukorral, vaníliás cukorral. A tetejére őrölt fahéjat vagy kakaót is hinthetsz. Ha sűrűbbre szeretnéd, akkor a púpozott teáskanállal készítsd, ha nem akkor kicsit csapott teáskanálnyit használj, mert a főzést követően – ameddig a tányérban hűl - is sűrűsödik.
Tejberizs kókusszal és bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 4 dkg vaj, 1 liter tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 rúd fahéj, 15 dkg cukor, 5 dkg kókuszreszelék, 2 marék szeder, 1 marék áfonya vagy málna
Így készítsd el:
A rizst körülbelül négy deci vízzel, a vajjal, egy csipet sóval tedd fel főni, míg a rizs megdagad. Öntsd hozzá a tejet és a kókuszreszeléket, szórd bele a vaníliás cukrot, a citromhéjat, dobd bele a fahéjrudat. Amikor a tej forrni kezd, húzd félre a tűzről, és keverd bele a cukrot. Dobd ki belőle a fahéjat, és fél óráig hagyd állni, míg a rizs magába szívja a tejet és kihűl. Szedd tányérokra, tálald a gyümölccsel kirakva.