Vigyázz, kész, szőlőszüret!
Nem kérdés: az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse a szőlő. Ha odavagy ezért a rendkívül finom gyümölcsért, ne felejtsd el bevetni a finomságaid elkészítéséhez is.
Ezeket láttad már?
Csirkemell mandulás szőlőmártásban
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg csirkemell, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 20 dkg szőlő, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejszín, 5 dkg pirított szeletelt mandula, A körethez: 2 tasak előfőzött barnarizs (25 dkg)
Így készítsd el: A rizst a csomagoláson olvasható előírás szerint főzd meg, csepegtesd le. Közben a húst mosd meg, törölgesd le. Sózd, borsozd, szórd meg a majoránnával. A szőlőfürtöt szemezd le, vágd ketté, magozd ki. Miután felforrósítottad az olajat, süsd meg benne kíméletesen a húst. Amikor megsült, szórd rá a szőlőt, öntsd rá a tejszínt, adj hozzá kevés vizet, és forrald össze. Ha meg vagy, szórd meg a mandulával, ha szükséges, még fűszerezd. Amint szőlőszemek roppanósra puhultak, tálalhatod a barna rizzsel.
Szőlős sütemény
Hozzávalók: 25 dkg vaj, vagy Rama, 20 dkg porcukor, 50 dkg finomliszt, 6 tojás, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 25 dkg (lehetőleg) fekete szőlő, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 1 kávéskanál őrölt fahéj, só
Így készítsd el: Keverd habosra a vajat a cukorral, a tojások sárgájával, add hozzá a tejet, a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. Ezután keverd bele a mazsolát, a citrom héját és levét, a fahéjat és legvégül a tojások keményre felvert habját. Előmelegített sütőben süsd addig, míg meg nem sül.
Borsos szőlődzsem
Hozzávalók: 3 darab 2 dl-es üveghez: 1 kg leszemezett kékszőlő, 30 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 teáskanál frissen őrölt feketebors, 1 csomag 2:1 dzsemfix
Így készítsd el: Miután a szőlőt megmostad és leszemezted, tedd fel egy lábosban főni kb. egy órát kis lángon, néha kavargatva, míg a szemek teljesen szétfőttek. Ezután passzírozd át szitán, add hozzá a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, illetve a frissen őrölt borsot és a zselésítőt, majd tedd vissza forrni még egy öt percre, amíg teljesen eloldódik benne a cukor. Ha megvagy, rakd tiszta üvegekbe, hagyd kihűlni szárazdunsztban.