Vigyázz, kész, narancsszüret!
A téli narancsszezon remek alkalom arra, hogy a gyümölcs magas c vitamin és rost tartalma miatt ne csak önmagában fogyaszd, hanem a különleges ízének köszönhetően egy teljesen új ízvilágot is becsempéssz a konyhádba. Próbáltad már ezeket a villámgyors recepteket?
Ezeket láttad már?
Villámgyors narancsos forralt bor
Hozzávalók 6 főre: 7,5 dl vörösbor, 1 rúd fahéj, 1 teáskanál frissen őrölt szerecsendió, ½ citrom héja, ½ narancs héja, 1 narancs, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér, 1 babérlevél
Ha minden alapanyagot beszereztél csupán annyi a dolgod, hogy vágd össze a narancsot, főzd össze 20-25 percig nem túl nagy lángon a borral és a fűszerekkel.
Narancsos kacsa egyszerűen
Hozzávalók: 1 pecsenye kacsa, 2 db narancs, 1 dl fehérbor, 2 evőkanál cukor, olaj, só
Így készítsd el: A feldarabolt, megmosott kacsát dörzsöld be sóval, majd forró olajon süsd át mindkét oldalát. Ha megvagy, tedd át tűzálló, olajozott tálba, majd süsd fólia alatt 1,5 órát. Közben karamellizáld a cukrot egy kanál olajon, tedd hozzá narancsok levét és az egyik narancs csíkozott héját. Főzd kevergetve 5 percig. Végül öntsd a kacsára a szószt és süsd pár percig.
Narancslekvár
Hozzávalók: 2 kg narancs, 2 db citrom, 1,2 kg cukor
Így készítsd el: Hámozd meg a narancsot és a citromot vékonyan úgy, hogy a fehér rész rajta maradjon a gyümölcsökön. Ezután vágd apróra a héjakat, és 3 dl vízben 30 dkg cukorral tedd fel főni. Főzd forrástól számítva kb. 20 percig. Ha megvagy, hámozd le a gyümölcsökről a fehér részt, távolítsd el a magokat, és a hártyákat is. Végül add hozzá a szirupos héjhoz, majd a maradék cukrot is, és főzd kb. 1 órán át. Töltsd üvegekbe és már kész is.