Vegán menüsor először Magyarországon
Hazánk egyik legnevesebb étterme, a Babel Budapest a merész fogásoktól eddig sem riadt vissza, most új irányba nyitott: összeállította az első hazai vegán fine dining étlapját, de a menüben más húsmentes ételeket is megtalálsz. Most két izgalmas receptet ajánlanak a figyelmedbe.
Ezeket láttad már?
A Babel csapata bebizonyítja, hogy tisztán növényi alapanyagokból, hús-, glutén- és laktózmentesen is lehetnek az ételek változatosak, varázslatosan finomak. A menüsor mellé egy érdekes újdonság, a megszokott borpárosítás helyett az ételekkel harmonizáló "juice párosítás" is jár. Az újdonságokra nyitottak többek között megkóstolhatják a zelleres raviolit petrezselyemmel és kávés endíviával, eper és rebarbara juice kíséretében.
Ropogós fogas tökfőzelékkel
Hozzávalók: 1 db kb. 70 dkg fogas filé, 10 dkg só, 6 db bébi cukkini, 2 dl olívaolaj, 0,5 dl fehér balzsamecet, 3 db közepes méretű tök, 1 csokor kapor, 1 fél édeskömény, 1 zöldalma, 1 pohár tejföl/joghurt, 2 fej shallot hagyma, 2+1 gerezd fokhagyma, bors, ecet ízlés szerint
Így készítsd el:
Készítsd elő a fogast, a felesleges részeit vágd le, formázd nagyjából 12-14 dekásra. Készíts egy 6%-os sóoldatot (1 l víz,6dkg só), áztasd bele 10-15 percre (feszesebbé teszi a halhús, és fertőtlenít is), majd vedd ki, itasd le, elkészítésig tárold hűtőben. Ha megvagy, készítsd elő a salátát. Hámozd meg a tököket, vágj éles késsel/szeletelővel a külső egyben levő részeiből vékony szeleteket, majd vágd julienre (vékony metélt).
Az édesköményt, zöldalmát szintén aprítsd fel, majd helyezd keverőtálba, tálalásig hűtőbe. A kapor felső szép spicceit csipkedd le, tedd félre jeges vízbe áztatva tálalásig. Ezután készítsd el a főzeléket. A shallot hagymát, fokhagymát dinszteld meg kevés olajon, add hozzá a megmaradt tököt, sózd, borsozd, majd párold puhára. Az elkészült alapot mérd szűrőkanállal turmixgépbe, add hozzá a tejfölt, a megmaradt friss kaprot, az ecetet, szükség esetén a sót, borsot, majd turmixold egyneműre, üde, zöld színűre. A bébi cukkíniket blansírozd le, majd hűtsd le jeges vízben és formázd. Az összevágott saláta alapot ízesítsd sóval, fehér balzsamecettel, fehérborssal, majd rendezd tányérra. Az előkészített fogast süsd meg kevés olívaolajon forró serpenyőben, majd pirítsd meg a leforrázott, formázott cukkíniket egy gerezd fokhagymával, sóval, borssal.
Végül tálald az elkészített fogast, a cukkíniket, a tányérra rendezett saláta mellé.
Pácolt zöldségek Quinoa salátával
Hozzávalók: Az alap: 1db édeskömény, 1db zöldalma, 2 db lime, 0,5 dl jó minőségű olíva olaj, só, bors, 1 db chili, 1 csokor koriander, só bors ízlés szerint
A quinoa saláta: 8-12 evőkanál quinoam, 1 dl olíva vagy szőlőmagolaj, fél csokor petrezselyem, fél csokor snidling, fél csokor kapor, 1 evőkanál fehérbalzsamecet, só, bors ízlés szerint
A garnírung: 4 db bébi cékla, 4 db apró szemű retek, 4 db bébi répa, 2 db bébi kukorica, 4 db spárga, 1 doboz shimei gomba, 1 db gránátalma, 0,5 dl rizsecet, 1 dl szőlőmagolaj, 0,5 dl világos szójaszósz, nyírfacukor ízlés szerint, 0,1 kg Kalamata, ízlés szerint baby zöldek, ehető virágok, 0,5 csokor koriander a szárításhoz, 1 kávéskanál aktív szén
Így készítsd el:
A zöldalmát, az édesköményt a lime-al az olívával, sóval, borssal turmixold robotgépben közepesen durvára, majd ízesítsd guacomole-szerűen a korianderrel és a chilivel. Ha nagyon lédús az alma, érdemes esetleg finom lyukú szűrőkendő/textilpelenkán picit lecsepegtetni. Ezután készítsd el a quinoa salátát: Mosd át a quinoát (különben keserű lehet). Közepesen magas falú edényben kevés olajon pirítsd elő, majd főzd kétszeri mennyiségű folyadékkal enyhén roppanósra, hagyd letakarva kihűlni. A kihűlt quinoához adj finomra vágott zöldfűszereket, balzsamecetet, sót, borsot, olajat, majd hagyd kicsit összeérni. Ezután jöhet a garnírung. A kalamatát vágd finomra, dehidratáld aszalóban vagy 60 fokos sütőben. A koriandert őröld finomra, a gránátalma magjait tedd egy magasabb falú edénybe. A spárgákat felezd le, sípját vágd éles hámozóval vékonyra, majd tedd jeges vízbe tálalásig. A spárgák másik felét, a bébi répát, bébi kukoricát, céklát blansírozd (forrázd) hűtsd vissza jeges vízbe. A retkeket negyedeld, a shimei gombákat vágd le tönkjükről. Ha megvagy, tedd az összes zöldséget a keverőtálba. Készítsd el a szójából, rizsecetből, szőlőmagolajból, nyírfacukorból álló dresszinget, majd add hozzá a keverőtálban lévő zöldségekhez. A "quacamolet" helyezed tálaló karikába, hintsd meg a quinoa salátával, majd a gránátalma magokkal. Rendezd rá ízlésesen a bepácolt, forrázott valamint nyers zöldségeket, majd hintsd meg a szárított összevágott kalamatával. Finom lyukú szűrővel hintsd meg a tányért, díszítsd a korianderrel és az aktív szénporral, bébi zöldekkel/fűszernövényekkel.