Válts steviára!
Vészesen közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátadon a szőr? Nem kell lemondanod mindenről, ami finom. Édesítsd a süteményeidet, kedvenc italaidat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad.
Ezeket láttad már?
Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésre Paraguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak "édes levélnek" vagy "édesfűnek" is becézik! A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek. Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják, amikor is egy természettudós és egy kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá, majd megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor. Hogy néz ki a növény? A cserjéje évelő és nagyjából 60 cm magasra is megnőhet, levelei átlagosan 5 cm hosszúak! A stevia édes ízéért az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin felelnek. Előszeretettel használják édes italokban, süteményekben, de azt még mindig elég kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásokkal bír. Vannak olyan édesítőszer gyártók, mint például a Sweet'N Low, amelyek nem a növény szárát használják fel, hanem a leveleit, így az íze még finomabb!
Ha szeretnéd letesztelni a gyakorlatban is, próbáld ki a következő steviás receptet.
Joghurtos-citrusos epertorta steviával (12 szeletes tortához)
Hozzávalók a piskótához: 3 db tojás, 7,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor helyett 8 szem Sweet 'N Low stevia édesítőszer
A krémhez: 2x400 g natúrjoghurt, 0,5 liter növényi tejszín, 2 tasak instant zselépor és Sweet 'N Low stevia édesítőszer ízlés szerint, valamint citrom, narancs, lime héja és leve!Tetejére díszítésnek: 50 dkg friss, érett eper, 0,3 liter eperlé, 1 tasak instant zselépor
Így készítsd el:
A tojásokat válaszd szét, verd külön-külön az édesítőszerrel habosra habverővel, majd lassan keverd hozzá a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon süsd készre. Tedd félre kihűlni.
Készítsd el a krémet! Használhatsz hidegen keverős instant zselét. A natúr joghurtot tedd keverőtálba, add hozzá a stevia édesítőszert, majd a citrusok héját és levét, az előzőleg kemény habbá vert növényi tejszínt és a zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kell kapnod, de ez még később a hűtés folyamán szilárdul majd meg.
Az elkészült krémet tedd a tortaformában a piskóta tetejére, egyengesd el szép simára. Az epret ízlés szerint darabold fel, felezd vagy szeleteld, szépen dekoratívan helyezd el a krém tetején. Készíts az eperléből az instant zselépor hozzáadásával zselét, öntsd a darabolt eperre. Hagyd állni hat órát, tedd a hűtőszekrénybe és már tálalható is. Kellemes, frissítő desszert alacsony szénhidrát tartalommal!