Népszerű étel, ami komoly bélbetegségeket is okozhat: szakemberek szerint ezt soha nem kellene fogyasztani
Régóta tudjuk, hogy nem egészséges az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend, most pedig az is kiderült, hogy komoly problémát okozhat azoknál, akiknek meglévő bélbetegségük van. Szakértők mindenképp ezeknek az ételeknek a kerülését javasolják.
Ezeket láttad már?
Ha tehetjük, kerüljük az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását - hangsúlyozzák újra a szakemberek. Egy friss kutatás most arra mutatott rá, hogy ez az egészségtelen étrend kiválthatja a különböző bélbetegségek újbóli fellángolását - még akkor is, ha a beteg gyógyszeres kezelés alatt áll.
Kínzó tünetekkel jár a betegség
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásától fellángolhatnak a különböző bélbetegségek - állapította meg egy friss tanulmány. Ezt az egészségtelen étrendet már korábban is kapcsolatba hozták a Crohn-betegség kialakulásával, most pedig a kutatók rávilágítottak, hogy bizonyos magas kockázatú élelmiszercsoportok súlyos visszaesést okozhatnak a betegségben szenvedőknél.
A tanulmányt néhány hete Bécsben mutatták be az egyesült Európai Gasztroenterológiai Konferencián, ahol részletesen is kifejtették, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a kenyér, a péksütemény, a keményítő, valamint az olaj nagyjából háromszorosára növelik a betegség kiújulásának esélyét.
A Daily Mail azt írja, Crohn-betegségben nagyjából félmillió brit szenved. A betegek kínzó fájdalmakkal, hasmenéssel, kimerültséggel és extrém súlyvesztéssel küzdenek. A betegség a belek beszűkülését okozhatja, ami megnehezíti a táplálék átjutását az emésztőrendszeren. Együtt jár a bélnyálkahártya gyulladásával, és a betegek mintegy harmadánál műtétre van szükség.
Újra fellángolhat a betegség
A mostani tanulmány pedig rámutatott, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása akár a súlyos tüneteket is visszahozhatja a betegek esetében még akkor is, ha közben gyógyszeres kezelés alatt állnak. A szakemberek összesen 100 Crohn-beteget vizsgáltak egy éven keresztül, és feljegyezték azokat a pontokat, amikor az alanyoknál visszaesést észleltek - megváltozott a gyógyszeres kezelésük, kórházi kezelésre szorultak vagy műtétre került sor.
A vizsgálat során duplája volt azok száma, akik nagy mennyiségben fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket és amiatt visszaestek. Ezzel együtt a tanulmány szerzői megállapították, hogy a „nyugati étrend" követése egyértelműen összefügg azzal, hogy a betegek állapota rosszabbra fordul. Valószínűsítik, hogy a problémát az ultrafeldolgozott élelmiszerekben lévő emulgeálószerek okozzák, de ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.
Tavaly egyébként egy másik tanulmány is rámutatott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása 70 százalékkal növeli a Crohn-betegség kialakulásának esélyét. Ez a mostani kutatás azonban az első, ami azt vizsgálta, hogyan hat az egészségtelen étrend a kezelés alatt álló betegekre. A szakértők arra kérik az orvosokat, erről a fejleményről mindenképp tájékoztassák pácienseiket.
Dr. Chen Sarbagili Shabat, klinikai dietetikus elmondta, az aktív gyulladásos bélbetegségek kezelése mellett hosszú távon is szeretnék fenntartani a remissziót, azaz a tünetmentes, nyugalmi állapotot. „Nagyon fontos tudatában lenni annak, hogy a környezeti tényezők összefüggnek a betegséggel, ezért a Crohn-betegséget remissziós állapotban diétával tudjuk kezelni."
Ultrafeldolgozott élelmiszerek, amiket mindenképp kerüljünk
És hogy mely ételek tartoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé? Szakemberek szerint a következőket mindenképp kerüljük, vagy legalábbis csökkentsük a fogyasztásukat: csomagolt snackek, cukrozott gabonapelyhek, üdítők, energiaitalok, előre elkészített, fagyasztott ételek, húskészítmények, instant levesek, sütőipari termékek és édességek.