Saját kis fűszerkertre vágysz? Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány segít, hogyan kezdj bele

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ahogy egyre inkább kezd kibontakozni az igazi tavasz, úgy kapunk sokan kedvet a kertészkedéshez. Ez az egyik legjobb tevékenység, amit választhatunk magunknak szabadidőnkben tavasszal, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy egyáltalán nem értünk hozzá. Egyrészt könnyen, néhány fontos dolog megjegyzésével is sok apró sikerélményt szerezhetünk, ami jót tehet a lelkünknek, másrészt pedig a testünknek is kedvezhetünk. Ehhez pedig különösen előnyös, ha fűszereket kezdünk el ültetni otthon.

Saját kis fűszerkertre vágysz? Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány segít, hogyan kezdj bele
Fotó: Bagosi Dávid

Fűszereket úgy is bátran ültethetünk, ha tapasztalatlanok vagyunk, nincs kertünk, vagy úgy érezzük, hogy alig van szabadidőnk. Bár belekezdeni talán nem tűnik olyan egyszerűnek, de Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány remek tippjeinek segítségével biztosan te sem fogsz többé kételkedni abban, hogy kertészkedni nemcsak jó dolog, de olyan tevékenység is, amibe tapasztalatlanul, kevés szabadidővel is nyugodtan belekezdhetünk, akár már most tavasszal. Nagy Zsófia iránymutatásával megmutatjuk a saját fűszerkert kialakításának titkát!

Nagy Zsófia
Fotó: Bagosi Dávid

A kertészkedés jótékony hatással jár

Ha ma biztos szeretnél lenni benne, hogy legalább egy jó döntést meghoztál, akkor vágj bele a kertészkedésbe, ugyanis ilyen módon rengeteg pozitív előnyt élvezhetsz, akár a testi, akár a lelki egészségedet nézed. „A kertészkedés egyfajta meditáció, ahol a mindennapi szorongásokat el lehet engedni. Az ember kimozdul a természetbe, hallgatja a madarakat, átmozgatja a testét, és gondozza a saját maga által ültetett növénykéit. Számomra nincsen ennél nyugtatóbb és lelkileg feltöltőbb tevékenység. Persze nem vagyunk egyformák, de egy próbát mindenkinek megérhet. Sokunkat már az is motivál a saját kertre, hogy az élelmiszer egyre drágább és egyre silányabb minőségű. A saját kertünkben termett zöldségeknek, gyümölcsöknek, fűszereknek jóval magasabb a tápanyagtartalma, mert nem szenvedi el a szállítást és a rossz tárolási körülményeket. Szedés után azonnal fogyaszthatóak, így olcsóbb és egészségesebb alapanyagokkal tudunk főzni. A fűszereket pedig a legmagasabb illóolajtartalommal tudjuk levágni, így kevesebbet kell használni belőlük, vagy megfelelő környezetben és időben lehetséges az otthoni tartósításuk” – mondja Nagy Zsófia.

Fotó: Bagosi Dávid

Szakember figyelmeztet, miért nem kellene kihagynod a reggelit

Szakember figyelmeztet, miért nem kellene kihagynod a reggelit

A kert hiánya és egy kisebb lakás sem lehet akadály

Ha csak azért nem vágtál bele eddig a veteményezésbe, mert nincs kerted, vagy túl kicsinek találtad hozzá a lakásodat, akkor ez többé semmiképp ne tartson vissza! „Balkonon, ablakpárkányon is termeszthetünk fűszereket. Évelőket, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, inkább csak egy nagyon napos balkonon és nagy cserépben, figyelve, hogy ne száradjon ki a földjük! Nagyon kezdőknek a bazsalikomot ajánlom, mert kertben, teraszon, ablakpárkányon, bárhol termeszthető. Én a magvetés híve vagyok, mert így egészen a kezdetektől nyomon követhető a fejlődése, de a türelmetlenebbek vehetnek palántát is. Egy tipp: A hipermarketekben vásárolt bazsalikompalánták nagyon szépek, de általában nincsenek jó állapotban. Túl sok tő van egy cserépben, így minimum 2 számmal nagyobb cserépbe azonnal át kell ültetni, vagy szétosztani többfelé a növényt – hívja fel rá a figyelmet a szakértő.

Már most, tavasszal is belevághatsz az ültetésbe

Az időjárás miatt se aggódj: már a tavaszi hónapok is teljesen ideálisak arra, hogy belekezdj az ültetésbe. Na de milyen fűszerekkel érdemes kezdeni? „Az egynyári, lágyszárú fűszereket érdemes magunk vetnünk, míg az évelő fűszerekből vegyünk inkább cserepeset, mert türelmet és szaktudást igényel őket magról felnevelni, és hamar elvenné a kezdő kertész kedvét. Kora tavasszal, tehát március végétől már vethető a koriander, a kapor, a metélőhagyma, a konyhakömény, az ánizs, a turbolya, a petrezselyem, a mustár, a sáfrányos szeklice, a rukkola, a körömvirág és a citromfű. Ezek közül balkonon is jól termeszthető a koriander, a metélőhagyma, a petrezselyem, a rukkola és a citromfű is. Egy picit később, áprilisban már vethetjük a görögszénát, a zellert, az édesköményt, a mentákat, a borsikafüvet, a lestyánt, a tárkonyt, a zsázsát, és a metélőfokhagymát, amik közül az édesköményt (két méteresre is megnőhet) leszámítva, mindegyik balkon kompatibilis. Április végétől pedig mehet a bazsalikom és a majoranna vetése is kertbe, vagy akár balkonra. Kezdő kertészpalántáknak a bazsalikomot és a koriandert ajánlom, mert nagyon könnyen kelnek (megfelelő időben vetve) és szívós kis növények. Amennyiben palántát, vagy cserepes növényt vásárolunk, érdemes május 15. után ültetni őket, mert a talajmenti és éjszakai fagyok még károsíthatják őket” – ajánlja Nagy Zsófia.

Fotó: Bagosi Dávid

Mindig figyelj arra, melyik mag hova kerül

Az sem mindegy, hogy egy adott fűszer magjait hova vetjük el. „Magvetéskor nagyon fontos, hogy a közeg, amibe vetjük (akár szabadföldbe, akár ládába vagy palántatálcába vetve) ne legyen se túl kötött, se túl laza. Ha a kertünk talaja túlságosan agyagos vagy homokos, és nem tudjuk feljavítani, inkább készítsünk magaságyásokat és keverjünk bele magunk földet. Barkácsáruházban lehet kapni direkt fűszernövény palántáknak való földkeveréket, kezdőknek ezt ajánlom.

Ha profibbak vagyunk, vagy nagyobb mennyiségben kell jó minőségű földet szereznünk, azt javaslom, keverjük ki tőzeg, érett szarvasmarha trágya és virágföld 1:1:1 arányában. Nekem ez bevált. Vetést követően a magokat ne locsoljuk túl, próbáljuk csak permetezni, hogy a gombás betegségeket elkerüljük. Ha beltérben palántázunk, keressünk meg a ház legnaposabb, legmelegebb ablakát, ha pedig a kertben helyre vetjük a magokat, használjunk fátyolfóliát. Ez megvédi a madaraktól és a rovaroktól a kezdeti fejlődésüket, és árnyékolja, védi a palántákat az első hetekben” - mondja a szakértő.

Csodás hatással lehetnek az egészségünkre

Ha fűszereket ültetünk, egészen biztos, hogy jót teszünk vele magunknak. „Olyan ez, mint a bogár meg a rovar. Nem minden gyógynövény fűszer, de minden fűszer gyógynövény is egyben. A fűszerek segítik az ételekben található tápanyagok felszívódását, és a nehezebb ételek könnyebben emészthetővé válnak. Általánosságban étvágyjavító, gyomornedv-elválasztó, emésztést javító hatással bírnak. Emellett számtalan fűszer egyben antifungális (pl.kömény), antibakteriális (fokhagyma), atnivirális (rozmaring), hányingert csillapító (gyömbér), szélhajtó (édeskömény), görcsoldó (borsmenta), anitoxidáns (fahéj), vagy akár gyomornyugtató (levendula) hatású. Persze vannak olyan betegségek, amik nem ajánlják a túl fűszeres étkezést, de erre is igaz, hogy mértékkel fogyasztva elképesztően egészséges a változatos fűszerezés” - hangsúlyozza Nagy Zsófia.

Fotó: Bagosi Dávid

Sokféleképpen felhasználhatjuk a fűszereket

Az, hogy hányféle finomságot készíthetünk friss fűszerek hozzáadásával, gyakorlatilag csak a fantáziánkon múlik múlik. „Én szinte minden reggelemet rántottával vagy tükörtojással indítom, aminek elmaradhatatlan része, hogy a végén megspékelem valami éppen szezonális zöldfűszerrel. A spárgaszezon beköszöntével már sokféle fűszer nő a kertben, és válogatás nélkül szoktam őket vajban összeforgatni vele, kiegészítve egy kis újkrumplival. Egyszerű, de nagyszerű. Zsenge tavaszi fűszerek esetében azért fontos megjegyezni, hogy a főzés végén vagy tálaláskor adjuk az ételhez, így teljes értékűek maradnak az aromáik. A tavaszi zöldekből pesztót is készíthetünk. A petrezselyem, a rukkola, vagy a medvehagyma mind nagyon finom alap ehhez” - mondja Nagy Zsófia.

Koffein nélkül is lehetsz energikus és éber - Dietetikus árulja el a trükköt

Koffein nélkül is lehetsz energikus és éber - Dietetikus árulja el a trükköt

Ami megmarad, annak sem kell kárba vesznie

Ha pedig olyan jól megy a kertészkedés, hogy még marad is meg a friss fűszerekből, akkor szó sincs arról, hogy kárba kellene veszniük. „Sokféle módon tartósíthatunk fűszereket. Zöldfűszereket a már említett pesztókészítéssel tartósíthatjuk, ami körülbelül egy hónapig olajjal lefedve hűtőben tárolható, de ha télen is ennénk belőle, kis porciókban fagyasszuk le. Készíthetünk fűszerolajakat is, amik szintén jó pár hónapig elállnak szobahőmérsékleten. Ha biztosra akarunk menni, kicsit melegítsük össze az olajjal, és forró steril üvegben tegyük el. Nyáron az egyik legfinomabb csemegénk a fűszervaj, amikor bármilyen aprított fűszert vajba keverünk. 2-3 hétig tárolhatjuk hűtve, vagy jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk. A bazsalikomos és a turbolyás a kedvencem.”

Fotó: Bagosi Dávid

Friss fűszereket magukban is fagyaszthatunk, vagy vízzel felöntve jégkocka tartóban is tárolhatjuk. A legtartósabb mód azonban a szárítás. Ezt megtehetjük csokrokba kötve és fellógatva, vagy vékonyan kiterítve egy szellős padozaton. A lényeg, hogy száraz, szellős, naptól védett helyen tegyük. Nyáron, nagy melegben 2-3 nap is elég, hogy zörgősre száradjanak. Ha erre nincsen lehetőség, beszerezhetünk egy aszalógépet is, ahol beállíthatjuk a hőfokot, és az időtartamot is. 40 foknál ne legyen melegebb, mert kipárolognak az értékes illóolajok a növényből. A megszáradt fűszereinket morzsoljuk le a szárról, de ne aprítsuk össze őket, inkább tároljuk minél nagyobb levelekben, jól záródó üvegekben, száraz sötét helyen” – teszi hozzá Nagy Zsófia.

Még több remek tipp otthonra:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Az 51 éves Heidi Klum forró fotójától azonnal zavarba jössz, kamerák előtt villantotta meg a mellét

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)