Tőzegáfonyás ínyecségek
Te is szenvedsz a nagy melegben? Inkább örülsz, hogy átvészeltél egy újabb napot a kánikulában, minthogy nekiállj főzni? Figyelj csak! Ezek a tőzegáfonyás receptek különösen jól jöhetnek most neked.
Ezeket láttad már?
1. A dinnyés salátadinnye-golyócskákkal, amerikai tőzegáfonyával, juhsajttal, diódarabokkal, bébi spenóttal és áfonyás-mustáros öntettel
Hozzávalók 4 személyre:
1 1/2 teáskanál mustár
3 evőkanál amerikai tőzegáfonyalé
1/2 teáskanál só
4 evőkanál olívaolaj
100 g egész, szárított amerikai tőzegáfonya
1/2 görögdinnye (kb. 1800 g)
1 sárgadinnye (kb. 900 g)
200 g juhsajt
50 g dió
2 csomag bébi spenót (össz. 200 g)
A mustárt, az amerikai tőzegáfonyalevet és a sót keverd össze, majd öntsd bele az olívaolajat. Add hozzá és keverd el az amerikai tőzegáfonyát. Közben gombócszedő kanállal vájj ki golyókat ki a sárga- és a görögdinnyéből. A juhsajtot morzsold nagyobb darabokra. A diót zsiradék nélküli serpenyőben pirítsd meg, majd aprítsd durvára. Miután a salátát is megmostad és szárazra centrifugáztad, borítsd bele az összes alapanyagot egy nagy tálba, majd tálalás előtt öntsd le az öntettel. Egy kis pirított bagettel az igazi! Elkészítési idő: 20 perc
2. Marhacarpaccio szeletelt csiperkegombával, amerikai tőzegáfonyával, rukkolával, pecorinóval és áfonyás-balzsamecetes öntettel
Hozzávalók 4 személyre:
350 g marhahúsfilé
150 csiperkegomba
150 g rukkola
1 evőkanál amerikai tőzegáfonyalé
2 evőkanál balzsamecet
só
bors
1/2 cukor
3 evőkanál olívaolaj
80 g egész, aszalt amerikai tőzegáfonya
60 pecorino sajt
A marhahúsfilét csavard fóliába, és 3-4 órán keresztül fagyaszd a mélyhűtőben. Miután a csiperkegombát megpucoltad, megmostad és vékony szeletekre vágtad, tisztítsd és mosd meg a rukkolát is, majd itasd le róla a nedvességet. Ezután keverd össze az áfonyalevet, az ecetet, a sót, a borsot, a cukrot, és öntsd hozzá az olívaolajat, és az amerikai tőzegáfonyát, majd szórd bele a vinaigrette-be. Ha megvagy a sajt lereszelésével, vágd vékony szeletekre a fagyott marhahúsfilét, majd keverd össze a rukkolával, csiperkeszeletekkel, locsold meg a vinaigrette-tel, és hagyd egy kis időre állni. Tálald pecorinóval meghintve. Elkészítési idő: 20 perc
3. "Fekete-fehér" csokoládé mousse amerikai tőzegáfonya öntettel
Hozzávalók 6 személyre:
A világos mousse-hoz:
2 levél fehér zselatin
150 g darabos fehér csokoládébevonó
1 tojás (M), szétválasztva
1 evőkanál cukor
1 evőkanál narancslikőr (helyettesítheted narancslével)
150 ml habtejszín
A sötét mousse-hoz:
100 g darabos keserűcsokoládé
2 tojás (M), szétválasztva
2evőkanálcukor
1 csomag vaníliacukor
150 ml habtejszín
Az áfonyaöntethez:
250 ml áfonyanektár
2 csomag vaníliacukor
2 EKvőkanál étkezési keményítő
100 g aszalt amerikai tőzegáfonya
Ezenkívül:
Menta vagy citromfű a tálaláshoz
Áztasd be a zselatint. Olvaszd meg a fehér csokoládébevonót forró víz fölött és hagyd langyosra hűlni. Miután a tojásfehérjét kemény habbá verted, keverd krémesre a sárgáját a cukorral és a narancslikőrrel. Ha ezzel megvagy, vedd ki a zselatint és old fel egy evőkanál forró vízben, majd keverd bele gyorsan a krémbe. Ezután jöhet a csokoládébevonót is, és beleforgathatod a felvert tojáshabot és a tejszínt is. A keserűcsokoládét tedd egy edénybe és olvaszd meg forró víz fölött, majd hagyd langyosra hűlni. A tojásfehérjét verd keményre, a sárgáját cukorral és vaníliacukorral keverd krémesre. Ezután először a csokoládét, majd a felvert tojásfehérjét és a tejszínt kell beleforgatnod. Ha ezekkel megvagy, töltsd a világos és a sötét krémet rétegenként váltogatva poharakba és tedd 1-2 órára hűtőbe. Most már elkezdheted az áfonyanektárt a vaníliacukorral felfőzni. Közben a keményítőt kevés hideg vízzel keverd el, add hozzá a nektárhoz, és forrald fel állandó kevergetés mellett. Végül, már csak az amerikai tőzegáfonyát kell beleszórnod. Hagyd kihűlni, időnként viszont ne felejtsd el megkeverni. Tálaláskor csorgasd az öntetet a mousse-ra, díszítsd mentával vagy citromfűvel. Elkészítési idő: kb. 1 óra + hűtési idő