Tökös varázslat
A sütőtököt nem csak jótékony élettani hatásai miatt, hanem finom íze miatt is nagyon kedveljük. Szeresd meg te is! Irány a konyha, készülhetnek a finom tökös fogások!
Ezeket láttad már?
Sütőtök krémleves
Hozzávalók egy személyre: 20 dkg sütőtök, 1 kávéskanál olaj,
0,3 dl joghurt, szerecsendió, gyömbér, 1 dl tyúkhúsleves, 1 dkg tökmag, édesítőszer, fehérbors, só
Így készítsd el:
Tisztítsd meg a sütőtököt, darabold fel, és párold meg olajon, ízesítsd sóval, borssal, gyömbérrel és szerecsendióval. Csak addig párold, míg szét nem tudod nyomni könnyen a tököt egy villával.
Ha rendben találod, engedd fel a húslevessel, főzd 10–12 percig, majd pürésítsd turmixgéppel. Végül add hozzá a néhány kanál levessel elkevert joghurtot, ha kell, ízesítsd egy kevés édesítőszerrel. Forrald fel még egyszer, és tálald melegen. Remek levesbetét hozzá a sóval megszórt pirított tökmag.
Sütőtökös csiga
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1,5 dl langyos tej, 1 csomag szárított élesztő (7 g), 2 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál cukor. A töltelékhez: 50 dkg sütőtök, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rózsabors, 3 evőkanál méz, 1/4 teáskanál fahéj, 1/2 rúd vanília A tetejére: 4 evőkanál barna cukor, 2 tojás
Így készítsd el:
A lisztet a vajjal, a tejjel, az élesztővel, az egy evőkanál cukorral és egy csipet sóval alaposan keverd el, egy fakanállal verd hólyagosra, majd hagyd meleg helyen fél órát kelni, amíg duplájára nő. A sütőtököt tisztítsd meg, vágd fél-fél centis kockákra. Kezdd el a vajon pirítani, add hozzá a félbevágott vanília rudat, a késlappal megtört rózsaborsot, a mézet és a fahéjat, és kb. 10 perc alatt párold puhára. A felét turmixold le, majd keverd össze a darabos résszel.
Ha megvagy, gyúrd át a megkelt tésztát lisztes deszkán, nyújtsd ki, kend meg a sütőtökpéppel, tekerd fel szorosan és vágd 4-5 centis karikákra.
Egy sütőedényt vajazz ki alaposan, tedd bele a tökös tekercseket egymás mellé beleállítgatva. Ezután kend meg a felvert tojásokkal, szórd meg barnacukorral, és süsd 170 fokon 40 percig.
Tálald ízlés szerint vanília sodóval.