A tökéletes rántotta titka, hogy kihagyd belőle ezt az egy hozzávalót: igen, tényleg működik!
Nincs is jobb, mint vasárnap reggel egy mennyei, krémes rántottával indítani a napot. Ropogós pirítóssal, friss zöldségekkel és egy nagy bögre teával vagy kávéval kiegészítve igazi gasztro mennyország lehet - persze csak akkor, ha a rántottád nem lesz túlságosan száraz, gumis állagú. Mutatjuk, hogy készíthetsz tökéleteset!
Ezeket láttad már?
Oké, tudjuk, hogy most mire gondolsz: Ki ne tudna összedobni egy ilyen egyszerű tojásos reggelit? Nos, valóban nem túl bonyolult a rántotta receptje, de Chris Collins séf szerint van egy technika, amivel garantált az isteni finom végeredmény. A titok, hogy ki kell hagyni belőle egy népszerű hozzávalót, egy másik - kevésbé ismert - hozzávalót pedig érdemes belecsempészni!
„Bár a rántotta elkészítésének nincs szigorúan véve rossz vagy helyes módja, de van legjobb módja” - fogalmaz a séf. A kulcs szerinte az, hogy ne adjunk hozzá tejet, viszont helyette adjunk hozzá sótlan vajat. Egyáltalán nem kell tejet adni a rántottához. Ezzel a módszerrel anélkül is gazdag és krémes tojást kapunk. A vaj is segít.
Ha tejet használunk, a gőz túl gyorsan megfőzheti a tojást, ami ahhoz vezethet, hogy a tojás kiszárad, és gumiszerű állaga lesz - még akkor is, ha nem főztük túl sokáig. Sőt, fel is hígíthatja a tojás ízét, ami jóval ízetlenebb reggelihez vezethet.
Ha azonban vajat használunk, a belőle származó zsír gyakorlatilag védőrétegként vonja be a tojást, így az nem ég le, és selymesen krémes állagú lesz. Továbbá kiemelheti a tojás természetes ízét is, így a rántottánk nemcsak krémesebb, de ízben gazdagabb is lesz.
Unod a rántottát? Ezek a tojásos ételek isteni finomak
A tökéletes rántotta receptje
Mi kell hozzá?
- 3 db tojás
- só
- bors
- 1 evőkanál sótlan vaj
- Egy kis csokor friss metélőhagyma (a tetejére)
Így készíthetjük el:
- Verjük fel a tojásokat egy tálba, és adjunk hozzá egy csipet sót. A borsot még ne adjuk hozzá, mert az elszínezheti a rántottát, és kissé szürkének tűnhet miatta.
- Olvasszunk fel egy evőkanál vajat egy serpenyőben, alacsony hőfokon. Amint a vaj megolvadt, adjuk hozzá a felvert tojásos keveréket.
- Keverjük folyamatosan, körkörös mozdulatokkal, hogy a tojások ne ragadjanak a serpenyőhöz. Néhány perc múlva már sűrű, túrószerű állagot fogunk kapni.
- Amikor a tojások már elkezdtek megszilárdulni, de még kissé folyósak, vegyük le nullára a hőfokot, mivel a forró serpenyőben a tojások így is tovább főnek.
- 1-2 perc után tegyük egy tányérra, vagy egyenesen a pirítósra, szórjuk meg borssal, majd a friss metélőhagymával. Ezek után pedig már nincs más dolgunk, mint megenni.
Miért érdemes rendszeresen tojást fogyasztani?
Kiváló fehérjeforrás
A tojás teljes értékű fehérje, ami azt jelenti, hogy tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet a szervezetünk nem képes önmagában előállítani. A fehérje nélkülözhetetlen az izomszövet építéséhez és helyreállításához, valamint a hormonok és enzimek termeléséhez.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
A tojás tökéletes forrása számos alapvető vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve az A-vitamint, a D-vitamint, a B12-vitamint, a kolint, a vasat, a szelént és a foszfort. Ezek a tápanyagok számos testi funkcióhoz szükségesek, beleértve a látás, az immunrendszer és a csontok egészségét, valamint az agy működését.
Javíthatja a szív egészségét
Tanulmányok kimutatták, hogy a tojás fogyasztása növelheti a HDL (jó) koleszterin szintjét és csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Továbbá segíthet a gyulladások csökkentésében és a vérerek működésének javításában is.
Elősegítheti a fogyást
A tojás nagyon laktató táplálék, ami sokáig eltelít, ezáltal csökkentheti az általános kalóriabevitelt, továbbá pozitív hatással lehet az anyagcserére és az izomépítésre is.
Forrás: express.co.uk, healthshots.com
