Ezt teszi a testeddel a rendszeres tojásfogyasztás: nem árt, ha ezekkel a tényekkel tisztában vagy
A tojás sokunk konyhájában alapvető élelmiszernek számít, már csak azért is, mert rendkívül sokoldalú. Készíthetünk belőle rántottát, tükörtojást, főtt tojásként hozzáadhatjuk főzelékekhez, salátákhoz, és számos mennyei sütemény összetevői közt is ott szerepel. De belegondoltál már abba, hogy vajon milyen hatással van valójában a testünkre, vagy hogy hol és hogyan érdemes tárolnunk?
Ezeket láttad már?
Juliette Kellow dietetikus nemrégiben jó néhány olyan okot elárult a Mirror felületén, amelynek köszönhetően a tojás egy fantasztikus élelmiszernek számít. Az előnyei pedig messze túlszárnyalnak azon, hogy milyen ízletes ételeket készíthetünk belőle. Valójában elképesztően sokféleképpen támogatja az egészségünket, ahhoz viszont, hogy minél finomabb is legyen, nem mindegy, hogy a hűtőben kap-e helyet, és ha igen, meddig.
Tápanyagokban gazdag
Két közepes méretű tojás a napi fehérjeszükségletünk negyedét fedezi, valamint A- és D-vitamint, B-vitaminokat, foszfort, szelént és jódot is tartalmaz - olvasható a Mirror oldalán. A táplálkozási előnyök pedig nem állnak meg itt. A tojás többek közt segíthet a zöldségekből származó, egészséget támogató antioxidánsok, például a lutein és a zeaxantin felszívódásának fokozásában is.
Kedvez a látásunknak
Jó hír, hogy a Mirror szerint a tojás olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak látásunkra, beleértve az A-vitamint, amely elengedhetetlen a gyenge fényben való jó látáshoz. A már említett lutein és zeaxantin alapvetően is megtalálhatóak benne, ezáltal pedig csökkentik a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának a kockázatát, amelyek akár vakságot is okozhatnak.
Jót tesz az agyunknak
A tojás gazdag egy kolin nevű tápanyagban is. Ez már csak azért is jó hír, mert a tanulmányok szerint a magasabb kolinbevitel lassítja az öregedés során természetes módon bekövetkező kognitív hanyatlást, és segíthet csökkenteni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát. Annak köszönhetően pedig, hogy a tojás B-vitaminoknak is forrása, támogatja a mentális egészségünket is.
Fehérjében gazdag
A dietetikus szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a tojás tele van fehérjével, ami elengedhetetlen az egészséges csontok és izmok számára. De azon kevés élelmiszerek egyike is, amelyek természetes módon tartalmaznak D-vitamint, ezen jótékony tulajdonságainak köszönhetően pedig hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez is.
Alakbarátnak tekinthetjük
Egy közepes méretű tojás a szakértő szerint mindössze 66 kcal-t tartalmaz. Ami még jobb, hogy ezek a kalóriák rengeteg tápanyaggal vannak tele. A tanulmányok továbbá arra is rávilágítottak, hogy a tojás az egészséges testsúly fenntartásában vagy elérésében is segíthet azáltal, hogy javítja a jóllakottság érzését, így pedig összességében könnyebben vihetünk be kevesebb kalóriát.
Mi a helyzet a koleszterinnel?
A tojás fogyasztása kapcsán manapság is gyakran felmerül, hogy vajon nem kockázatos-e a koleszterinszintünkre nézve. Nos, a dietetikus szakértő szerint a legtöbb embernek nem kell aggódnia a tojásban lévő koleszterin miatt.
A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy ha nem vagyunk érintettek a familiáris hiperkoleszterinémia nevű genetikai betegségben, az élelmiszerekben található koleszterin kevéssé befolyásolja a vérünk koleszterinszintjét vagy a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát, ha egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztjuk.
Így érdemes tárolnod és felhasználnod
A szakértő szerint a tojásokat a frissesség érdekében állandó, legfeljebb 20 °C-os hőmérsékleten kell tartanunk. Mivel a legtöbb konyhában ennél melegebb van, ezért a legjobb, ha hűtőben tároljuk. De még ebben az esetben is van egy csavar: a legjobb eredmény érdekében 30 perccel felhasznlás előtt érdemes kivennünk a hűtőből.