3 étel, ami szépen lassan végez veled a kardiológus szerint: ideje egy életre letenni őket
A szívbetegség a vezető halálozási ok az Amerikai Egyesült Államokban, ami azt jelenti, a lakosság nagyobb valószínűséggel hal meg szívvel kapcsolatos problémákban, mint bármi másban. Az elrettentő adatok arra sarkallhatnak bennünket, hogy a mindennapokban próbáljunk meg minél többet tenni azért, hogy óvjuk ezt a létfontosságú szervünket. Hogy hogyan? Eláruljuk!
Ezeket láttad már?
Szakemberek szerint nem árt, ha bizonyos élelmiszereket kiiktatunk az étrendünkből a szívünk egészsége érdekében. Bizonyos ételek ugyanis, bármennyire is finomak, hatalmas terhet rónak létfontosságú szervünkre. Nézzük, mi az, amiről nem árt lemondani!
Szalonna
Lehet, hogy sokan felháborodnak, pedig sokak nagy kedvencét, a szalonnát érdemes lenne mellőzni étrendünkből, ha szeretnénk óvni szívünk egészségét. Ha nem is tudunk lemondani róla teljesen, tartogassuk inkább különleges alkalmakra.
„Leginkább az elkészítési módja az, ami káros lehet a szívnek" - mondta el Michelle Routhenstein dietetikus. „A szalonna nátrium-nitrittel történő pácolása és a magas nátriumtartalma megemelheti a vérnyomást, a főzés során pedig olyan vegyületek keletkezhetnek benne, amelyek hozzájárulnak a gyulladásokhoz és az erek károsodásához, amelyek együttesen növelik a szívbetegségek kockázatát."
Dr. Saman Setareh-Shenas kardiológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a szalonna a feldolgozott húsok közé tartozik, amelyek köztudottan nem tesznek jót a szív egészségének, ahogyan a vörös húsok sem. „A vörös húsokban gazdag és a nagymértékben feldolgozott húsokat tartalmazó étrend együtt jár a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás magasabb kockázatával. A szalonnában például különösen sok só, telített zsír és koleszterin található.”
Fehér kenyér
A fehér kenyér szintén nem tesz jót a szív egészségnek. „Túlságosan magas a glikémiás indexe, szemben a teljes kiőrlésű kenyérrel, hiányoznak belőle a tápanyagok és rostok, így gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához és súlygyarapodáshoz, amelyek mind-mind növelhetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét."
A szakemberek azt ajánlják, mielőtt kenyeret vásárolunk az üzletekben, mindenképp olvassuk át a címkéjét, mit tartalmaz az adott termék. Nagyon fontos, hogy teljes kiőrlésű gabonából készüljön - írja a Huffingtonpost.
Sült krumpli
Bár sokak számára lesújtó hír, a szakemberek nem igazán ajánlják a sült krumpli fogyasztását. „Míg az ételt megsütik, megváltozik annak tápanyagtartalma. A sütés során elvesznek a benne lévő telítetlen zsírok, ellenben a transzzsírok megnövekedhetnek. Ha készen vásároljuk a sült krumplit, valószínűleg el is sózzák, márpedig a magas nátriumbevitel magas vérnyomást és szívbetegségeket is okozhat" - figyelmeztet Dr. Setareh-Shenas. Hozzátette, a sült ételek gyakori fogyasztása együtt járhat a szívkoszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, valamint az elhízás növekedésével is.
Mit együnk helyettük?
A fentebb említett ételek sokak étrendjében szerepelnek, ezért felmerülhet a kérdés, ha ezeket kiiktatjuk, mit is fogyasszunk helyettük. A szakemberek a hüvelyeseket ajánlják: egészen pontosan a lencse, a csicseriborsó és a bab fogyasztását szorgalmazzák, ezek ugyanis tele vannak rostokkal, elősegítik a jóllakottság érzését, szabályozzák a bélmozgást és táplálják az egészséges bélbaktériumokat. Emellett iktassuk be étrendünkbe a lenmagot és a mandulát, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, ezáltal támogatják a szív egészségét.
„A bennük lévő hasznos vegyületek, valamint tápanyagok, például az E-vitamin, az alfa-linolénsav, valamint a magnézium hozzájárulnak a koleszterin javulásához, a vérnyomás szabályozásához és az érrendszer egészségéhez" - mondta el Michelle Routhenstein. Hozzátette, köretként jó választás lehet még a quinoa, és teljes kiőrlésű kenyeret is bátran ehetünk. Ezek mind gazdagok rostokban, foszforban, cinkben, fehérjében és antioxidánsokban, amelyek együttesen csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Támogatják továbbá a bélrendszer működését, javítják a szív általános egészségét.