3 étel, ami szépen lassan végez veled a kardiológus szerint: ideje egy életre letenni őket

2024. november 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A szívbetegség a vezető halálozási ok az Amerikai Egyesült Államokban, ami azt jelenti, a lakosság nagyobb valószínűséggel hal meg szívvel kapcsolatos problémákban, mint bármi másban. Az elrettentő adatok arra sarkallhatnak bennünket, hogy a mindennapokban próbáljunk meg minél többet tenni azért, hogy óvjuk ezt a létfontosságú szervünket. Hogy hogyan? Eláruljuk!

Ezek az ételek nem tesznek jót a szívnek
Ezek az ételek nem tesznek jót a szívnek
Fotó: cream_ph/Getty Images

Szakemberek szerint nem árt, ha bizonyos élelmiszereket kiiktatunk az étrendünkből a szívünk egészsége érdekében. Bizonyos ételek ugyanis, bármennyire is finomak, hatalmas terhet rónak létfontosságú szervünkre. Nézzük, mi az, amiről nem árt lemondani!

HIRDETÉS

Szalonna

Lehet, hogy sokan felháborodnak, pedig sokak nagy kedvencét, a szalonnát érdemes lenne mellőzni étrendünkből, ha szeretnénk óvni szívünk egészségét. Ha nem is tudunk lemondani róla teljesen, tartogassuk inkább különleges alkalmakra.

„Leginkább az elkészítési módja az, ami káros lehet a szívnek" - mondta el Michelle Routhenstein dietetikus. „A szalonna nátrium-nitrittel történő pácolása és a magas nátriumtartalma megemelheti a vérnyomást, a főzés során pedig olyan vegyületek keletkezhetnek benne, amelyek hozzájárulnak a gyulladásokhoz és az erek károsodásához, amelyek együttesen növelik a szívbetegségek kockázatát."

Dr. Saman Setareh-Shenas kardiológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a szalonna a feldolgozott húsok közé tartozik, amelyek köztudottan nem tesznek jót a szív egészségének, ahogyan a vörös húsok sem. „A vörös húsokban gazdag és a nagymértékben feldolgozott húsokat tartalmazó étrend együtt jár a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás magasabb kockázatával. A szalonnában például különösen sok só, telített zsír és koleszterin található.”

Hét egyszerű szokás, ami hatékony a demencia és a szívbetegségek ellen: bőven elég heti egyszer elvégezni

Hét egyszerű szokás, ami hatékony a demencia és a szívbetegségek ellen: bőven elég heti egyszer elvégezni

Fehér kenyér

A fehér kenyér szintén nem tesz jót a szív egészségnek. „Túlságosan magas a glikémiás indexe, szemben a teljes kiőrlésű kenyérrel, hiányoznak belőle a tápanyagok és rostok, így gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához és súlygyarapodáshoz, amelyek mind-mind növelhetik a szívbetegségek kialakulásának esélyét."

A szakemberek azt ajánlják, mielőtt kenyeret vásárolunk az üzletekben, mindenképp olvassuk át a címkéjét, mit tartalmaz az adott termék. Nagyon fontos, hogy teljes kiőrlésű gabonából készüljön - írja a Huffingtonpost.

Sült krumpli

Bár sokak számára lesújtó hír, a szakemberek nem igazán ajánlják a sült krumpli fogyasztását. „Míg az ételt megsütik, megváltozik annak tápanyagtartalma. A sütés során elvesznek a benne lévő telítetlen zsírok, ellenben a transzzsírok megnövekedhetnek. Ha készen vásároljuk a sült krumplit, valószínűleg el is sózzák, márpedig a magas nátriumbevitel magas vérnyomást és szívbetegségeket is okozhat" - figyelmeztet Dr. Setareh-Shenas. Hozzátette, a sült ételek gyakori fogyasztása együtt járhat a szívkoszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, valamint az elhízás növekedésével is.

Mit együnk helyettük?

A fentebb említett ételek sokak étrendjében szerepelnek, ezért felmerülhet a kérdés, ha ezeket kiiktatjuk, mit is fogyasszunk helyettük. A szakemberek a hüvelyeseket ajánlják: egészen pontosan a lencse, a csicseriborsó és a bab fogyasztását szorgalmazzák, ezek ugyanis tele vannak rostokkal, elősegítik a jóllakottság érzését, szabályozzák a bélmozgást és táplálják az egészséges bélbaktériumokat. Emellett iktassuk be étrendünkbe a lenmagot és a mandulát, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, ezáltal támogatják a szív egészségét.

„A bennük lévő hasznos vegyületek, valamint tápanyagok, például az E-vitamin, az alfa-linolénsav, valamint a magnézium hozzájárulnak a koleszterin javulásához, a vérnyomás szabályozásához és az érrendszer egészségéhez" - mondta el Michelle Routhenstein. Hozzátette, köretként jó választás lehet még a quinoa, és teljes kiőrlésű kenyeret is bátran ehetünk. Ezek mind gazdagok rostokban, foszforban, cinkben, fehérjében és antioxidánsokban, amelyek együttesen csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. Támogatják továbbá a bélrendszer működését, javítják a szív általános egészségét.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Z generáció és a munka – beleszülettek a technológiába, most már ők diktálják a szabályokat

glamour plusz ikon A Z generáció és a munka – beleszülettek a technológiába, most már ők diktálják a szabályokat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

7 óriási tévhit a hüvelyszárazságról, amit azonnal el kell felejteni! (x)

7 óriási tévhit a hüvelyszárazságról, amit azonnal el kell felejteni! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ha gőzöd sincs, milyen ajándékot vegyél karácsonyra, segítünk! Íme 30 szuper ajándékötlet (x)

Ha gőzöd sincs, milyen ajándékot vegyél karácsonyra, segítünk! Íme 30 szuper ajándékötlet (x)

Íme a tökéletes hajápolási rutin, ha hajhullás ellen keresel megoldást (x)

Íme a tökéletes hajápolási rutin, ha hajhullás ellen keresel megoldást (x)