Mennyi ideig főzöd a tésztákat? Ilyen sokat számít valójában

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tésztákat szinte lehetetlen nem szeretni, hiszen elképesztően sokféle finom étel készíthető belőlük. Rengeteg formában elérhetőek a boltok polcain, mi magunk is gyúrhatunk isteni házi tésztákat, a szószok variálásával pedig tényleg mondhatni végtelenül változatosan fogyaszthatjuk. Az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes tésztákat mennyi ideig főzzük, sem az ízük, sem pedig az egészségünkre gyakorolt hatásuk szempontjából.

Eláruljuk, mi a tészta főzésének titka
Eláruljuk, mi a tészta főzésének titka
Fotó: fcafotodigital/Getty Images

Ha gyakran eszel különféle tészta ételeket, akkor bizonyára te is megtapasztaltad már, hogy nincs egy általános elkészítési mód, a főzési időt is beleértve, ami mindegyik fajtánál egységesen működik. Számít a formája és persze az is, hogy pontosan milyen összetevőkből készül, hiszen a hagyományos búzalisztes verzióktól kezdve a teljes kiőrlésű tésztákon át a gluténmentes opciókig rengetegféle tészta létezik. A főzési idő viszont minden esetben fontos.

Fontos, hogy milyen tésztáról van szó

Azt egész biztosan kijelenthetjük, hogy nem minden tészta fő egyformán, és ha valaha is beleharaptál már egy ropogósabb spagettibe és egy puhára főtt verzióba, akkor tudod, hogy a tészták főzési idejénél néhány perc is rengeteget számíthat. Nem minden spagetti egyforma, ahogyan a penne, fodrocska és egyéb tészták sem. Az alakjuk mellett az sem mindegy, hogy egy adott tészta mi mindenből áll, éppen ezért az összesnek specifikus főzési ideje van, amit bizony több szempontból is érdemes betartani.

Amire feltétlenül figyelj

Alapvetően arra érdemes törekedned tésztafőzésnél, hogy az al dente készültségi szintet elérd és annál is maradj, ami azt jelenti, hogy a tészta már nem túl kemény és nem nyers, viszont még feszes, van tartása, tehát nem is túl puha. Fontos az is, hogy ne spórolj a vízzel, és a tészta szabadon úszhasson főzés közben. Ez azt jelenti, hogy egy kilogramm tészta kifőzéséhez nagyjából 4,5 liter vízre lesz szükséged, amit főzés közben érdemes sóznod és fűszerezned. A tésztának akkor kell a vízbe kerülnie, amikor az forr.

Ha ezeket a dolgokat megjegyezted, már csak egy dolog van, amire alapvetően figyelned kell, mégpedig az, hogy mennyi ideig főzöl egy bizonyos tésztát. Ez leginkább két paramétertől, a tészta fehérjetartalmától és vastagságától függ. Ha bolti tésztát veszel, azon nagy valószínűséggel rajta lesz az ajánlott főzési idő, amit tényleg érdemes betartanod, házi tésztánál pedig a legjobb, ha folyamatosan figyeled a tésztát, és nézed, hogy mikor éri el az al dente állagot.

Tényleg olyan csodálatos ital a kókuszvíz? Így hat rád, ha minden nap iszod

Tényleg olyan csodálatos ital a kókuszvíz? Így hat rád, ha minden nap iszod

Nemcsak az ízélmény miatt számít a főzési idő

Ha egy tészta állaga al dente, akkor az ízéről is a lehető legjobb véleményed lehet. Gondolj csak például arra, milyen kellemetlen, ha beleharapsz egy szinte még száraz tésztába, vagy olyanba, ami már mondhatni pépes. De nemcsak az ízlelőbimbóink miatt számít, mennyi ideig főzzük a tésztát, hanem a gyomrunkra is nagy hatással lehet. Az al dente tészták a fizikai összetevőiknek, tápanyagaiknak a nagy részét meg tudják őrizni, jól emészthetőek és alacsonyabb a glikémiás indexük.

Ezzel szemben a nyers tésztát nem könnyű megemészteni, mert a szervezetünk emésztőenzimjei nem tudnak hozzátapadni, a túlfőtt tészta pedig ragacsosan szintén meggátolja az emésztést. Ráadásul a túl sokáig főzött tésztából jelentős mennyiségű keményítő kerül a vízbe, ami tápanyagveszteséget okoz. Mindezeken túlmenően azért is éri meg al dente főznöd minden tésztát, mert minden falatot időbe telik megrágni, ami segít, hogy ne siesd el az egyes étkezéseket, élvezd az ételek valódi ízét, és a túlevést is elkerülheted ilyen módon.

Válassz jó minőségű tésztákat

Végül, de nem utolsó sorban fontos az is, hogy milyen minőségű tésztákat főzöl. Diétától vagy egyéni ízléstől függően választhatsz tojásos, tojásmentes, gluténmentes tészták közül, készülhetnek búzalisztből, kölesből, rizsből, és még sokféleképpen. Ha azt már tudod, hogy alapvetően milyen tésztát szeretnél, akkor utána azt vedd figyelembe, hogy melyek azok az opciók, amelyek valóban jó minőségű összetevőkből készülnek, és lehetőleg mindenféle adalékanyagtól mentesek legyenek. Ha erre és a főzési módra is figyelsz, akkor biztos, hogy még sok nagyszerű tésztás élményt szerezhetsz.

Forrás: lifestyle.si.com, realsimple.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)