Zsírégető is lehet a tejcsokoládé? A szakemberek szerint a fogyást is elősegítheti, de csakis akkor, ha így fogyasztod
A csokoládét többnyire az egészségtelen ételek közé szokták sorolni. Bár a magas kakaótartalmú étcsokoládéról az utóbbi időben már többször bebizonyosodott, hogy nagyon is sokat hozzátehet jóllétünkhöz, most a tejcsokoládétól is megállapították a szakemberek, hogy akár egészséges is lehet. Nem mindegy azonban kik és hogyan fogyasztják.
Ezeket láttad már?
Meglehetősen furcsán hangzik a kijelentés, miszerint a tejcsokoládé elősegíti a zsírégetést, márpedig így van. Erre nemrég egy kutatás során jöttek rá a szakemberek. Rossz hír azonban, hogy nem mindenkire vonatkozik az állítás és az sem mindegy, milyen módon fogyasztjuk.
Jó hír a 45 év feletti nőknek
Ha szereted a csokoládét és 45 év feletti nő vagy, akkor akár profitálhatsz is az édesség fogyasztásából. Kutatók szerint ugyanis a tejcsokoládé akár zsírégető hatású is lehet a posztmenupauzában lévő nőknél - számolt be róla az Express.
Bár elsőre meghökkentően hangozhat, hogy ez lenne a módja a pluszkilók leadásának, egy tanulmány szerint bizonyos mennyiségben fogyasztva egy adott időpontban akár a zsírégetést és a vércukorszint csökkentését is elősegítheti.
A tanulmányt a Harvard Egyetem kutatói végezték a Murciai Egyetem szakembereivel közösen, és azt vizsgálták, a különböző napszakokban történő tejcsokoládé-fogyasztás milyen hatással van egészségünkre. A kutatásba összesen 19 posztmenopauzában lévő nőt vontak be, akiknek reggel, egy órával az ébredés után, vagy este, lefekvés előtt egy órával el kellett fogyasztaniuk 100 gramm csokoládét.
Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni
Nem tapasztaltak súlygyarapodást
A vizsgálatban különböző szempontokat vizsgáltak a szakemberek, köztük a súlygyarapodást, és az adatokat összehasonlították azzal, amiket akkor mértek, amikor az alanyok nem ettek csokoládét. Az eredmények azt mutatták, hogy sem a reggeli, sem az esti csokoládéfogyasztóknál nem tapasztaltak súlygyarapodást.
„Az eredmények azt mutatták, hogy a reggeli vagy az esti csokoládé szűk időablakban (1 óra) eltérő hatást fejt ki az éhségre és az étvágyra, a szubsztrát oxidációra, az éhgyomori glükózra és a mikrobióta összetételére, valamint működésére, az alvási és a hőmérsékleti ritmusra. A meglehetősen nagy mennyiségű (100 grammnyi) csokoládé reggeli szűk időablakban (1 óra) való koncentrált fogyasztása segíthet a testzsír elégetésében és a glükózszint csökkentésében a posztmenopauzában lévő nőknél" - fogalmaztak a kutatás végző szakemberek.
Nagyon fontos, hogy mikor esszük
Ahhoz, hogy megvizsgálják, miért nem szedtek fel pluszkilókat a vizsgálat önkéntesei a megnövekedett kalóriabevitel mellett sem, az energiabevitel és -felhasználás különböző aspektusait is megvizsgálták. Ez alapján kiderült, hogy a csokoládé csökkentette az ad libitum energiabevitelt, ami összefüggésbe hozható az éhség, az étvágy és az édesség utáni vágy korábban kimutatott csökkenésével.
„Az eredményeink rávilágítanak arra, hogy nemcsak az számít, mit eszünk, hanem az is, hogy mikor. Ez hatással lehet a testsúly szabályozásában szerepet játszó fiziológiai mechanizmusokra" - magyarázták a kutatók.
