A tej most akkor barát vagy ellenség?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A tej az egyik legismertebb alaptáplálékunk, amelyet gazdag kalciumtartalma miatt különösen ajánlanak csontjaink egészségének megőrzésére. A tej a gyermekkor része, sokan azonban a felnőtté válás során döntenek úgy, hogy elhagyják ezt az italt étrendjükből. Vajon valóban szükség van a tejre felnőtt korban is?

A tej most akkor barát vagy ellenség?
Fotó: Cottonbro/Pexels

Napjainkban egyre gyakoribb jelenség, hogy az emberek különféle emésztési problémák, allergiák vagy bőrtünetek miatt elhagyják a tejtermékeket. A laktóz- és tejfehérje-érzékenység egyre többeket érint, és ennek következtében növekszik a növényi alapú alternatívák népszerűsége. A mandula-, szója-, kókusz- vagy zabtejek új lehetőségeket kínálnak azok számára, akik szeretnék elkerülni a tejtermékeket, vagy egészségtudatosabb választást keresnek. Vajon ezek a növényi italok valóban képesek pótolni a tehéntej által biztosított tápanyagokat, vagy csupán ízletes alternatívák, de nem helyettesítők? Ebben a cikkben szakértők segítségével járunk utána annak, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a tehéntej fogyasztásának, illetve mit nyújthatnak a növényi alapú változatok.

HIRDETÉS

Inni?

A tejpártiak szerint a fehér ital fehérje, vitamin és ásványi anyag tartalma jótékony hatással bír a szervezetre, ezért napi egy pohár tej fogyasztásával jelentősen hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez. A tej jellemző szénhidrátja a laktóz (tejcukor), amely elősegíti az ásványi anyagok közül a kalcium, a magnézium és a foszfor felszívódását, emellett pedig számos vitamint tartalmaz.

A tejet ajánlók szerint fogyasztása nélkülözhetetlen az erős csontváz felépítéséhez és a csonttömeg fenntartásához. Szerintük a kereskedelemben kapható tej biztonsággal fogyasztható, és az egészséges élet egyik fontos alapélelmiszerének tekintik.

Nem inni?

A tejfogyasztást ellenzők persze másképp látják. Szerintük a tejből nyert kalcium lerakódhat a szövetekre, így meszesedést idézhet elő, ami csontritkulást okozhat. Ahhoz, hogy megfelelő kalciummal lássuk el a szervezetünket, nem feltétlenül kell tejet fogyasztani, mivel az gondosan válogatott növényi étrendddel is tökéletesen bevihető.

Az ellenzők szerint a csontritkulás mellett az aktív tejfogyasztás számos betegség kiváltó forrása lehet. Például: a tejben található fehérjék antitest képzésre serkentik a szervezetet, amelyek megtámadhatják a hasnyálmirigy bétasejtjeit. A bétasejtek termelik az inzulint, melynek hiánya cukorbetegséget okozhat.

Egyes kutatók szerint az állati fehérjék emésztése során antigén fehérjék jutnak át az emésztőrendszer nyálkahártyáján, így nagyobb lehet az esélye a különböző rákos megbetegedéseknek. Nem beszélve arról, hogy a különböző antibiotikumok, gyógyszermaradványok, melyeket a tehenek kezelésre használnak, szinte minden esetben megtalálhatók az általunk fogyasztott tejben.

Nagyon sok embert diagnosztizálnak laktóz- vagy kazeinérzékenységgel. Nekik nagyon jó megoldás lehet a növényi tejek fogyasztása
Fotó: Shutterstcok

Esetleg érzékeny vagy?

A két ellenkező vélemény alapján nagyon nehéz lenne igazságot tenni, ezért a legjobb, ha a tejfogyasztás kapcsán saját magad mérlegelsz, amikor tudatosan megválasztod a neked legmegfelelőbb diétát. Azonban ha a tejivások után rendszeresen kellemetlen mellékhatásokat észlelsz, érdemes elgondolkodnod azon, hogy esetleg tej-érzékenységben szenvedsz, ezért keress fel egy szakembert, aki hasznos tanácsokkal lát el.

Ugyanis a tejnek mennyiségben és minőségben is két olyan jelentős összetevője van, mint a fehérje- és a tejcukor, melyek betegségi tüneteket válthatnak ki. A tejfehérje és a tejcukor hasznosítása a szervezet számára különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek, míg a tejcukor bontásáért a laktáz a felelős. Abban az esetben, ha ez nem megfelelően működik, sajnos allergiás reakciókat válthat ki.

Mi történik a testeddel, ha túl sok vizet iszol?

Mi történik a testeddel, ha túl sok vizet iszol?

Mit mond a dietetikus?

Megkérdeztük a GLAMOUR dietetikus szakértőjét, hogy ő mit gondol a tejfogyasztásról. Erdős Erika szerint tévhit, hogy a tej valódi csodaszer lenne, és hozzáteszi, hogy sajnos ezzel ellentétben inkább sok civilizációs betegség okozója is lehet. Erika csak kis mennyiségben ajánlja a tejet, és fölhívja a figyelmet a tehéntej kecsketejjel való helyettesítésérének lehetőségére.

Te tudtad, hogy a kecsketej sokkal könnyebben emészthető, ellentétben a hagyományos tehéntejjel? Ugyanis a kecsketej zsírmolekulái tízszer kisebbek, ezenkívül több olyan enzim található benne, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. Tehéntej allergia esetén a kecsketej kiváló alternatíva lehet. Azonban, ha allergiás tüneteid vannak, a kecsketej fogyasztása előtt sem árt, ha kikérd egy szakember véleményét!

A szervezeted jelzésein néha nehéz eligazodni. Próbálunk segteni!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

4 meghökkentő körömtrend, amiről nem hiszed el, hogy létezik, mégis gyönyörű

4 meghökkentő körömtrend, amiről nem hiszed el, hogy létezik, mégis gyönyörű

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Így teázz, hogy ellazulj és elengedd a stresszt (x)

Így teázz, hogy ellazulj és elengedd a stresszt (x)

Talán nem tudsz róla, de te is hozzájárultál egy nemes célhoz: mutatjuk a részleteket (x)

Talán nem tudsz róla, de te is hozzájárultál egy nemes célhoz: mutatjuk a részleteket (x)