Tea vagy kávé? Nem mindegy, melyiket iszod: az egyik növeli, a másik csökkenti a stroke esélyét a szakértők szerint
Néhány csésze kávé nélkül el sem tudod képzelni a napodat? Az őszi-téli időszakban sokat teázol? Az egyik szokásról talán érdemes lenne lemondanod, szakértők szerint ugyanis, míg az egyik csökkenti a stroke kialakulásnak kockázatát, a másik jelentősen növeli - legalábbis nagyobb adag elfogyasztása esetén.
Ezeket láttad már?
A teával ellentétben a kávé növelheti a stroke kialakulásnak kockázatát. Ez rossz hírnek tűnhet a megrögzött kávéfogyasztók számára, de hozzátesszük gyorsan, hogy csakis akkor, ha túlzásba visszük a mennyiséget. Napi négy csésze ugyanis már káros lehet, de annál kevesebbet a szakértők szerint bátran megihatunk.
A tea áll nyerésre a kávéval szemben
Gyakran merül fel a kérdés, melyiknek hasznosabb a fogyasztása: a kávénak vagy a teának. Már rengeteg kutatás bizonyította, hogy mindkettő jót tesz az egészségünknek, gondoljunk csak az energiaszint növelésére, a gyulladások, valamint a szívbetegségek kialakulásának csökkentésére.
Csakhogy, ha a szívrohamról vagy stroke-ról van szó, az egyik nagyon sokat árthat: egy több mint 25 ezer ember bevonásával készült kutatás szerint azoknál, akik naponta négy csésze vagy annál is több több kávét isznak, közel 40 százalékkal nő a stroke esélye. Ezzel szemben a teafogyasztással pont az ellenkező hatás érhető el: nagyjából egyötödével csökkenti a kockázatot. A kutatók az eredményeket azzal magyarázzák, hogy a túl sok kávét fogyasztóknak nagyobb valószínűséggel lehet szívproblémája illetve magas vérnyomása, amelyek növelik a stroke kockázatát.
A nyáron publikált tanulmányba összesen 32 országból vontak be alanyokat, akiknek fele pár nappal korábban stroke-on esett át. Átlagéletkoruk 61 év volt, legtöbbjük férfi. Többségük túlsúllyal küzdött, ami szintén kockázati tényezője a stroke-nak. A résztvevőknek egy hosszú kérdőívet kellett kitölteniük kórtörténetükről, étrendjükről, fizikai aktivitásukról, vérnyomásukról illetve arról, dohányoznak-e. Emellett azt is megkérdezték tőlük, naponta hány csésze kávét, kínai/japán zöld teát, fekete teát vagy egyéb teafajtát fogyasztanak. A résztvevők közül minden ötödik azt mondta, egyiket sem issza ezek közül, míg a megkérdezettek közel fele csak teát - számolt be róla a Daily Mail.
A mennyiségre érdemes odafigyelni
A kutatók a válaszlapokat értékelve arra jutottak, hogy napi négy vagy még annál is több csésze kávé fogyasztása 37 százalékkal növelte meg a stroke kockázatát. Ezzel szemben ugyanennyi tea elfogyasztása 19 százalékkal csökkentette az esélyt a stroke-ra. Aki három vagy annál is kevesebb csésze kávét fogyasztott, annál nem volt kimutatható kapcsolat a stroke-kal.
Érdemes tudni, hogy a kávé koffeintartalma magasabb, mint a teáé, 30 milliliternyi körülbelül 80-100 milligramm koffeint tartalmaz, míg ugyanennyi tea csak 50-et. A koffein elősegíti az adrenalin felszabadulást, és növeli a pulzusszámot, vérnyomást. Tartósan ezek károsíthatják az ereket, növelhetik a vérrögök és a stroke kockázatát.
A kutatók hozzátették azt is, ha tejet adunk a teához, azzal semmissé tehetjük a stroke-kal kapcsolatos előnyöket. A tej ugyanis blokkolja azokat az antioxidánsokat, amelyek csökkentik a gyulladásokat. Megjegyezték azt is, hogy azt nem vizsgálták, hogyan hatnak egészségünkre a teához és kávéhoz adott egyéb kiegészítők, mint például a cukor, a szirupok vagy a fűszerek. Hogy pontosabb képet kapjanak a túlzott kávéfogyasztás és a stroke kockázata között, további kutatásokat terveznek a közeljövőben.