Sütőtökben utazunk!
Most, hogy tombol a sütőtökszezon, muszáj megosztanunk két mennyei receptet.
Ezeket láttad már?
Sütőtökös muffin
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 15 dkg finomliszt, 30 dkg reszelt sütőtök, 5 dkg kukoricaliszt, 1 egész tojás, 1 csomag sütőpor, őrölt fahéj,1 csomag vaníliás cukor
Így készítsd el: Keverd össze a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Ezután a sütőtököt durva reszelőn reszeld le és öntsd a tojásos masszába, majd ízesítsd 1 teáskanál fahéjjal. Miután a finomlisztet, a kukoricalisztet és a sütőport összekeverted, öntsd bele ezt is a tojásos masszába. Ha túl száraznak tűnik, önts hozzá egy kevés tejet is. Dolgozd össze, majd süsd 200 fokos előmelegített sütőben 30 percig.
Mogyoróvajas sütőtökkrémleves
Hozzávalók: 75 dkg sütőtök, diónyi vaj, 1 közepes fej hagyma aprítva, 1/2 chili paprika kimagozva, apróra vágva, 2 cm friss gyömbér, reszelve, 1 gerezd fokhagyma aprítva, 8 dl zöldségalaplé, 15 dkg mogyoróvaj, 1/2 lime leve, friss korianderzöld, só, bors
A tálaláshoz: pirított tökmag, korianderzöld, ízlés szerint szárított chilipehely
Így készítsd el: Tisztítsd meg a tököt a héjától és a magjaitól, majd vágd kb. 1 cm-es kockákra. Egy nagyobb edényben olvaszd fel a vajat, add hozzá a hagymát. Amikor már áttetsző, tedd bele a reszelt gyömbért, a chilit és a fokhagymát, folyamatosan kevergesd, kb. 2 perc után adagold hozzá a tököt, sózd, borsozd. Pirítsd kb. 5 percig, ezután öntsd fel alaplével, és forrald fel. Miután felforrt, főzd takarék- lángon körülbelül negyed óráig, amíg megpuhul a tök. Botmixer segítségével csinálj belőle pürét. Egy keverőtálba tedd bele a mogyoróvajat, és keverd 1 merőkanálnyi forró levessel simára, így öntsd a leveshez, melyet vissza kell tenned a tűzre, hogy összemelegedjen. A tűzről levéve ízesítheted: facsart lime levével, aprított korianderrel, ízlés szerint sózd, borsozd, ha még szükséges. Tálalhatod pirított tökmaggal, korianderzölddel, ízlés szerint krémes joghurtot is kínálhatsz hozzá.