Támogatja az agyat, és a stroke kockázatát is csökkenti ezt a fantasztikus vitamin: minden, amit a káliumról tudni kell
Az egészségünk egyik fontos alapköve egy olyan ásványi anyag, amely az életünk szerves része, mégis gyakran megfeledkezünk róla. Pedig a szervezetünk optimális működéséhez elengedhetetlen, és a táplálkozásunkba is könnyen beilleszthető. Ami pedig különösen nagy előnye, hogy még a stroke kockázatát is csökkentheti!
Ezeket láttad már?
Köztudott, hogy a kálium egy olyan értékes ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működésének szempontjából, de azt gondoltad volna, hogy még a stroke kockázatát is csökkentheti? A mai modern étrendben azonban sokan nem fogyasztanak elegendő káliumban gazdag ételt, és ezen érdemes mielőbb változtatni. Mondjuk is, miért annyira áldásos a kálium az egészségre nézve!
Megvédi az agyunkat
A kálium többek között segít fenntartani a szervezet folyadékegyensúlyát, szabályozza az izom- és idegsejtek működését, és csökkenti a magas vérnyomás okozta problémákat. Ha a vér alacsony káliumszintje áll fenn, az izomgörcsökhöz, gyengeséghez, szabálytalan szívveréshez, akár stroke-hoz is vezethet.
Egy átfogó tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik több káliumot fogyasztanak, 24%-kal csökkent a stroke kockázata. A kutatás során a szakemberek a sóbevitel mérséklését és a káliumban gazdag ételek, többek között a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának növelését ajánlották a szélütés megelőzésének érdekében. A magasabb káliumbevitel ugyanis lassítja pulzusszámot, így az agyi nyomást is, amely a stroke egyik fő kiváltó oka.
Hogyan fogyaszthatunk több káliumot?
A kálium fő forrásai közé tartozik a banán, az avokádó, a tejtermékek, a hal, a vörös húsok és a különféle zöldségek. A banán az egyik legismertebb magas káliumtartalmú gyümölcs, azt viszont kevesen tudják, hogy az avokádó kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint a banán. A feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának növekedésével párhuzamosan azonban sokan kevesebb káliumban gazdag élelmiszert fogyasztanak, ami hosszú távon negatív hatással lehet az egészségre nézve.
Melyek a káliumhiány tünetei?
A túl alacsony káliumbevitel izomgyengeséget, görcsöket, illetve szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Az alacsony káliumszint elősegítheti továbbá a vesekövek kialakulását, ronthatja a memóriát és a koncentrációt, valamint fáradtságot, alvászavart okozhat. A megfelelő mennyiségű kálium fogyasztása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük ezeket a problémákat.
Kiknek kell figyelniük a káliumbevitelre?
Bár a megfelelő káliumbevitel sokak számára előnyös, fontos megjegyezni, hogy a veseproblémákkal küzdőknek nem szabad túl sok káliumot fogyasztaniuk. A vese ugyanis nem képes megszabadulni a felesleges káliumtól, ami súlyos szívritmuszavarokat okozhat. Ezért annyira fontos, hogy aki veseproblémákkal küzd, konzultáljon orvosával a megfelelő káliumbevitelről. Ha sikerült meghatározni az optimális mennyiséget, az segítheti a veseműködést azáltal, hogy csökkenti a vesekövek kialakulásának esélyét.
Mennyi káliumot kellene fogyasztanunk naponta?
Az Egyesült Királyságban és sok más országban is napi 90 mmol kálium fogyasztását javasolják, míg az Egyesült Államokban és Kanadában ez a szám napi 120 mmol. Bár a túl magas káliumbevitel nem jelent további egészségügyi előnyöket, a napi ajánlott mennyiség elfogyasztása hozzájárulhat a jobb közérzethez és az egészségesebb szív- és érrendszeri működéshez.
Forrás: theguardian.com, anatur.hu