6 étel, ami csökkenti a stresszt: egyél belőlük rendszeresen, és felszabadulsz
A stressz elkerülhetetlen az életünkben, senki nem úszhatja meg. Egyeseket ugyan nehezebb felbosszantani, nem veszik annyira komolyan a dolgokat, de vannak olyan emberek is, akiknek a legkisebb félreértés is elég ahhoz, hogy az egész hetüket tönkretegye.
Ezeket láttad már?
A lehetőségek tárháza, hogy hogyan küldhetsz meg vele, mit tehetsz ellene végtelen, éppen ezért érdemes kiválasztani azt az egyet, amelyet tudod, hogy sikerrel alkalmazhatsz. Ilyen például az evés is - ez nem igényel plusz időráfordítást, és nem egy új dolgot kell behoznod a mindennapokba: pusztán más elvek mentén kell felépítened az étkezéseidet. Hogy pontosan milyen elvek alapján? A legjobb, ha a stressz ellenes fogásokat részesíted előnyben.
Stresszcsökkentő tápanyagok
A legegyszerűbb dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy segítsünk magunknak kezelni a stresszt anélkül, hogy újabb öngondoskodási stratégiát adnánk a listánkhoz, az az, hogy bizonyos ételeket építünk be étrendünkbe, ugyanis valóban hatással lehetnek az élelmiszerek a stresszszintünkre.
Talán még nem vetted észre, de a stressz és a táplálkozás rendkívüli kapcsolatban állnak, nagyon is összefügg a két dolog. Ugyanis amit eszel, hatással lehet arra, hogy a szervezet hogyan kezeli a stresszt. Amikor stresszesek vagyunk, testünk stresszhormonokat termel, ilyen például a kortizol, ami befolyásolhatja az étvágyat és az emésztést. Hogy ez ne okozzon jelentős kilengéseket, a legjobb módszer bizonyos tápanyagok beépítése: ezért javasolt minél több magnézium és omega-3 fogyasztása. Ezek ugyanis támogatják az idegrendszert, és csökkentik a gyulladást.
Ezek a tápanyagok azért fontosak, mert a krónikus stressz kiszívja a magnéziumot és a B-vitaminokat a szervezetből, csökkentve az alkalmazkodási képességet. Mi több, a helytelen táplálkozás az agyra és a hormonokra gyakorolt hatása révén veszélyezteti a stressztűrő képességet. Ám, az egészséges étrend, amely tele van teljes értékű élelmiszerekkel, sovány fehérjékkel és egészséges zsírokkal, stabilan tartja a vércukorszintet, csökkenti a gyulladást, valamint érinti a mentális és fizikai egészséget.
Egy apró változtatás is elég
A stressz egyik legnagyobb kihívása az, hogy olyan ételek után vágyakozol, amelyek ugyan rövid távon segítenek, de hosszú távon árthatnak. A fehér liszt és a cukor ugyanis rövid távon megnövelik a szerotonin és a dopamin szintet, ami átmeneti érzelmi emelkedést okoz. Viszont, ezek az ételek hosszú távon nem tesznek jót, mivel vércukorszint-egyensúlyzavarokhoz, gyulladásokhoz és táplálkozási kimerüléshez vezethetnek.
Persze ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem fogyaszthatsz pizzát, vagy nem térhetsz be egy gyorsétterembe. Csupán annyi a lényeg, hogy amikor stresszes vagy, a legjobb, ha valami egészséges alternatívát részesítesz előnyben, nem mindig a hamburger után nyúlsz.
Ugyanis, míg az alacsony tápértékű kényelmi ételek, például a cukros finomságok vagy a feldolgozott rágcsálnivalók átmeneti hangulatjavítást biztosítanak, az alkalmankénti elfogyasztásuk rendben van, feltéve, hogy az egészséges táplálkozással egyensúlyban van. Ha ugyanis túlzásba viszed, azzal a vércukorszint egyensúlya felborul, és stresszesebb, ingerlékenyebb leszel.
Melyek a stresszcsökkentő élelmiszerek?
Étcsokoládé
Biztosan hallottad már, hogy a csokoládé nem egészségtelen, ahogyan azt sokan gondolják. Hiszen rendkívül sokféle tápanyagot tartalmaz, amelyek segíthetnek az egészséged megőrzésében és érzelmileg is stabilabbá tesz. Antioxidánsokban és magnéziumban gazdag, ami segíthet a testednek ellazulni. Persze nem érdemes túlzásba vinni, elég pár kocka! Tudtad, hogy rendkívül gazdag flavonoidokban, amelyek jót tesznek a szerotoninszint növelésének is?
Teljes kiőrlésű gabonák
Minden olyan szem, amelyet nem finomítottak - ami azt jelenti, hogy a külső héjat nem távolították el -, tápanyagdúsabb, mint a finomított megfelelője. A teljes kiőrlésű gabonák kiegyensúlyozzák a vércukorszintet és a hangulatingadozásokat. Tele vannak összetett szénhidrátokkal, amelyek segítenek stabilan tartani a vércukorszintet, így nem tapasztalsz hangulati ingadozásokat. Mi több, segítik az agyat több szerotonin termelésében, ami elősegíti a nyugalmat.
Dió és magvak
Minden dió és mag tartalmaz bizonyos mennyiségű omegát, de kifejezetten ajánlott a mandula, a chia mag és a diót. Ezeknek ugyanis rendkívül magas a magnézium tartalma, mi több, segítenek a hangulat szabályozásában. Egy 2023-as tanulmány azt is megállapította, hogy napi egy marék dió elfogyasztása 17%-kal csökkenti a depresszió kockázatát.
Leveles zöldek
Nem véletlen, hogy az orvosok azt mondják, fogyasszunk leveles zöldeket. Persze nem mindig olyan ízletes, mint a csokoládé, mégis rendkívül sokat tesz értünk, hiszen jó hatással van a stressz szintünkre. Magas magnéziumtartalommal rendelkeznek, ez pedig az alvásra is jó hatással van. A spenót kifejezetten jól alkalmazható számtalan fogás esetében, de a rukkola, a kelkáposzta is ajánlottak.
Zsíros hal
Köztudottan jót tesznek az agyunknak, a zsíros halak, mint a lazac és a makréla, és emellett jótékony hatással vannak a stressz kezelésére is. Ezeknek ugyanis magas az omega-3 zsírsav tartalma, amelyek segítenek legyőzni a különböző gyulladásokat, és fenntartják az agy egészségét.
Bogyók
Az áfonya, a málna, a szeder és a hozzájuk hasonló kis piros és lila gyümölcsök összességében nagyszerűek számunkra, mert színüket az antocianin nevű antioxidánstól nyerik. Ezeknek számos egészségügyi előnye van, beleértve a betegségek megelőzését.Például, az áfonya segít leküzdeni az oxidatív stresszt és csökkenti a gyulladást, amitől nyugodtabbnak és koncentráltabbnak érezheted magad.
+1 Gyógyteák
Ugyan a gyógyteákat nem az étel kategóriába soroljuk, a kamillatea legalább olyan hasznos. Ez ugyanis nem tartalmaz koffeint, így nem tart ébren éjszaka. A gyógyteák közül a borsmenta is ajánlott, amely csökkenti a stresszt, és elősegíti a jólét érzését.