Ez a zöldség igazi magnézium aranybánya, a legtöbb szakértő csak javasolni tudja
Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatás világított rá arra, hogy a különféle vitaminoknak és ásványi anyagoknak kulcsfontosságú szerepük van az egészségünk megőrzésében, ezért fontos, hogy eleget biztosítsunk belőlük a szervezetünk számára - erre a legtöbb esetben számos természetes módszer létezik. Jó példa erre a magnézium is, amelyből csupán egyetlen zöldség rendszeres fogyasztásával is jelentős mennyiséget vihetünk be.
Ezeket láttad már?
Az egészségünk megfelelő támogatásához rendkívül fontos a változatos táplálkozás, vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek, ugyanis ha gyakran fogyasztunk belőlük, azzal máris rengeteget tehetünk a testünkért. Ilyen a spenót is, amely egy igazi magnézium aranybánya, ráadásul elképesztően sokféleképpen elkészíthető, így akkor is könnyen beépítheted az étrendedbe, ha főzelékként nem kedveled.
Ennyire fontos a magnézium
A magnéziumról legtöbben tudjuk, hogy nagyon fontos a testünk számára, de hogy pontosan miért is? Nos, egy olyan esszenciális ásványi anyagról van szó, amely többek közt jótékony hatással bír a gyulladás csökkentésére, az alvásra, még a DNS javítására is - írja az angol Vogue. Itziar Digón táplálkozási szakértő pedig a cikkben egész pontosan azt is kijelentette, hogy „a magnézium részt vesz a test számos élettani funkciójában”.
A spenót nagyszerű forrása
A szakértők általában egyetértenek abban, hogy amilyen vitaminokat és ásványi anyagokat csak lehet, elsősorban természetes forrásokból érdemes bevinnünk, nem pedig étrend-kiegészítők által. Így van ez a magnézium esetében is, amelyből egy változatos, zöldségekkel és gyümölcsökkel teli étrenden keresztül szinte biztos, hogy elegendő mennyiséget juttathatunk be a szervezetünkbe.
A spenótra pedig azért érdemes különösen figyelnünk, mert kiváló forrása a magnéziumnak, és Paula Martin Clares táplálkozási szakértő szerint nagy támogatója a bőrünk, a hajunk és a csontunk egészségének is. Attól ennyire értékes, hogy vasat, kalciumot, káliumot, foszfort, B-vitaminokat, valamint A-, C- és E- és K-vitamint is tartalmaz. Nem mellesleg sokféleképpen elkészíthető oly módon, hogy az elkészítési folyamatok végére is magas legyen a tápanyagtartalma.
Sokan szenvednek magnéziumhiányban
Ha arról van szó, hogy milyen vitaminokból és ásványi anyagokból visznek be általában keveset az emberek, akkor sokunknak automatikusan a D-vitamin jut eszébe. Azonban az igazság az, hogy szorosan ott van mellette a magnézium is, amiből szintén rengetegen szenvednek hiányt, ami tekintve, hogy több száz funkcióban van szerepe a szervezetünkben, különösen ijesztő.
„A magnézium a második leggyakrabban előforduló ásványi anyag minden sejtünkben. Szerepe mindenütt jelen van a szervezetben, hiszen több mint 300 anyagcsere-reakcióhoz van szükség rá, amelyek közül a legfontosabb a megfelelő izomösszehúzódás és relaxáció (beleértve az ereket és a szívet), valamint a helyes idegátvitel” - hívja fel rá a figyelmet dr. Isabel Viña Bas, aki a táplálékkiegészítők, az anyagcsere és a hormonok szakértője is.
Számos tanulmány azonban sajnos azt erősíti meg, hogy sok embernek van magnéziumhiánya, amelyhez olyan tünetek társulhatnak, mint az izomgyengeség, a fáradtság és az álmatlanság. Vagyis bőven van okunk arra, hogy odafigyeljünk a kellő mennyiségű bevitelére - ez a The Medicines Mangement Team szerint egy átlagos felnőtt esetében 300-420 mg naponta -, amire a spenót étrendünkbe való beépítése egy remek opció.
Ha igent mondasz a spenótra
A spenót rendszeres fogyasztására tényleg elképesztően sok okod lehet, és fontos hogy tudd: csészénként mindössze 7 kalóriát tartalmaz, így akkor is határozottan érdemes tervezned vele, ha kifejezetten alakbarát élelmiszereket szeretnél fogyasztani. A szakértők továbbá azt is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a májat, a vastagbelet és a szemet, magas rosttartalmának köszönhetően pedig az emésztőrendszerünknek is csodás támogatója.
Egy csésze nyers spenót 24 mg, míg a főtt spenót 157 mg magnéziumot tartalmaz, így jelentősen megkönnyítheted vele a magnéziumbeviteled növelését. Ami pedig a benne rejlő lehetőségeket illeti, a klasszikus főzelék mellett készíthetsz vele mennyei salátákat, omletteket, összedobhatsz belőle egy finom krémlevest, számos tésztás ételhez remekül passzolhat, de például turmixokhoz is adhatod.
Talán eddig nem szeretted a spenótot, de szinte biztos, hogy tudsz készíteni olyan spenótos ételt vagy italt, amit szívesen fogyasztasz, vagy legalábbis olyat, amivel meg tudsz barátkozni. Hidd el, megéri, mert ilyen módon tényleg rengeteget tehetsz az egészségedért, és kifejezetten a szervezeted számára szükséges magnézium-mennyiség biztosításáért is.