Keveset eszel belőle, pedig igazi kincs a szervezetednek
Ha a savanyúságról van szó, sokunknak elsőként a hamburgerekbe pakolt uborka vagy káposztasaláta jut eszébe, esetleg az, amikor a rántott hús mellé eszünk némi csalamádét. Pedig alapvetően a savanyúság igazi kincs lehet a szervezetünknek, feltéve persze - sok más élelmiszerhez hasonlóan - ha tudatosan van elkészítve. De honnan tudhatjuk, hogy jó egy savanyúság, és ha az, akkor mennyit kellene ennünk belőle?
Ezeket láttad már?
Ha te is készítettél már otthon savanyúságot a megmaradt zöldségekből, akkor tudod, milyen jól tud esni később elővenni belőlük egy üveggel, és abból enni, ami a te munkád gyümölcse. Sokan mégis inkább a bolti verziókat választják, vagy még azokat sem. Míg előbbiekkel gyakran jobban kell vigyázni, mintha otthon mi magunk készítjük el, addig utóbbi kifejezetten rossz döntés lehet, hiszen a savanyúság bizonyos módon igazi kincs a szervezetünknek.
Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz
A mikrotápanyagok tekintetében, mint például a vitaminok és az ásványi anyagok, a savanyúság rendkívül sokoldalú forrás lehet. Többségük jelentős mennyiségű K-vitamint tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a véralvadásban és az egészséges csontképzésben, de az immunerősítő C-vitamin és a szemünk egészségét támogató A-vitamin is megtalálható bennük.
Alacsony a kalóriatartalma
Fogyókúrázók számára előnyös lehet, hogy a nem cukrozott savanyúságok nagy része olyan alacsony kalóriatartalmú zöldségekből áll, mint az uborka, a káposzta vagy a répa, így többségük alacsony kalóriatartalmú. Makrotápanyagok tekintetében (amelyek az elsődleges tápanyagaink), fehérje, zsír és szénhidrát is minimálisan található bennük, így ha savanyúságot eszünk, azt lehetőség szerint mindig egészítsük ki más értékes tápanyagforrásokkal, például roston sült hal, csirkemell, hajdina és egyéb értékes élelmiszerek formájában.
Támogathatja a bélrendszer egészségét
Ha az adott savanyúság fermentálással, vagyis tejsavas erjesztéssel készül, akkor rendkívül jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére. Ennek oka, hogy sok fermentált élelmiszer, köztük a savanyúságok is természetes forrásai az élő probiotikumoknak, amelyek segítenek helyreállítani vagy bélrendszerünk mikrobiomjának egészségét. Ha pedig a bélrendszerünk megfelelően működik, akkor bizony nemcsak az emésztésünk és az anyagcserénk lehet rendben. A kutatások szerint a hangulatunkra is pozitív hatással lehet, és számos krónikus betegség kialakulásának a kockázatát is csökkentheti.
Amire figyelj
Főleg a bolti, de a házi savanyúságok is tele lehetnek sóval. Egy üveg savanyúság akár közel annyi nátriumot is tartalmazhat, amennyire a szervezetünknek egész nap szüksége van. A túl sok só viszont megemelheti a vérnyomásunkat, ezzel növelve számos betegség kialakulásának a kockázatát. Így ha bolti savanyúságot veszel, figyelj arra, hogy minél kevesebb só legyen benne, otthon pedig az elkészítés módjára.
Amikor pedig az elfogyasztására kerül a sor, bátran merj ki gyakran egy adagot, de nem egyszerre akarj megenni egy egész üvegre való savanyúságot. Az, hogy pontosan mennyit érdemes belőle enni egy nap, az étrendünktől és az egészségügyi céljainktól is függhet, de az általános ajánlások szerint napi egy-két adag a normális, egy adag pedig nagyjából fél csészényi savanyúságot jelent.
Így készítsd otthon
Otthon savanyúságot készíteni manapság egyre népszerűbb szokás, két legkedveltebb módszere pedig az ecetes erjesztés és ahogyan arról már szó volt, a fermentálás. Bármelyiket is választod - bár a fermentálás a már említett okok miatt előnyösebb lehet -, előbb járj utána a pontos lépéseknek, és annak is, melyik milyen előnyökkel járhat. De van néhány dolog, amire mindenképpen érdemes figyelned.
Mindig válassz friss, szilárd és sérülésmentes zöldségeket. Ha sózol, használj konzerv- vagy pácsót, más sók ugyanis elhomályosíthatják az üveg tartalmát. Az ízesítés rád van bízva: tetszés szerint például fokhagymát, tormát vagy más, általad kedvelt fűszereket is választhatsz. Ezután csak tarts be minden lépést, majd tárold hűvös helyen egy jól záródó üvegben, mielőtt elfogyasztanád.
Forrás: health.clevelandclinic.org, webmd.com, realsimple.com, thedonutwhole.com