Csak ezt az egy dolgot add hozzá a reggelidhez: csodákat tehet a szív- és érrendszerrel
Talán nem is gondolnád, aprócska változtatásokkal mekkora lépést tehetsz az egészségesebb élet és a hosszabb élettartam felé. Ha például rendszeresen kiegészíted egy itallal a reggelidet, azzal ötödére csökkentheted a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szerintünk abszolút megéri!
Ezeket láttad már?
Kutatók szerint, ha egy bögre teát rendszeresen elfogyasztunk a reggeli mellé, jelentősen csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulásnak kockázatát. Mindez a teában található flavonoidoknak köszönhető, amelyeket egyébként a zöldségek és gyümölcsök is tartalmaznak.
Sokan nincsenek tisztában azzal, mit tehetnek szívük egészségéért
Sokan kortyolgatnak teát a reggeli mellé, főleg ebben az őszi-téli időszakban, most pedig kiderült, ez nemcsak egy kellemes napindító szokás, hanem nagyon egészséges is. Az Európai Kardiológiai Társaság új diétás tanácsokat tett közzé, amelyben szerepel a tea rendszeres fogyasztása is. A szakértők azt mondják, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek törekedniük kellene arra, hogy növeljék a flavonoidok bevitelét, hogy megelőzzék az állapotuk súlyosabbá válását. Erre pedig jó módszer, ha teáznak, ebben a reggeli italban (a zöld, a fekete és a fehér teában) ugyanis rengeteg flavonoid található, ami a polifenolok egyik fajtája.
Annak ellenére, hogy négy emberből három aggódik a szíve egészsége miatt, a legtöbben azzal sincsenek tisztában, mik azok a polifenolok. Nemrég készült egy felmérés, amely rávilágított, hogy 10 megkérdezettből 8 nem ismeri ezeket és csak minden ötödik tudja, hogy megtalálhatóak a teában is. „Az emberek tudják, mennyire fontos a szívük egészsége, abban azonban bizonytalanok, hogyan javíthatnának rajta. Sajnos úgy tűnik, a felnőttek még mindig nem ismerik a polifenolokat, vagy legalábbis fogalmuk sincs róla, miben találhatóak meg." - mondta Dr. Carrie Ruxton dietetikus.
A szakember elárulta, tízből több mint egy ember hitte azt, hogy a flavonoidok a margarinban találhatóak meg, pedig ez teljesen téves elképzelés. Valójában csak a válaszadók ötöde hozta összefüggésbe egy csésze fekete tea elfogyasztását a szív egészségével. Éppen ezért lenne fontos, hogy további lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy a lakosságot felvilágosítsák ezekről a fontos témákról.
Ezentúl másként tekintünk reggeli italunkra
Az Express azt írja, a kutatók már régóta úgy vélik, az olyan bioaktív anyagok, mint például a teában, a gyümölcsökben és a zöldségekben is megtalálható flavonoidok pozitívan befolyásolják a vérnyomást, az erek egészségét, a koleszterinszintet és a gyulladásokat, amelyek mind nagyon fontosak a szív egészsége szempontjából.
„A legújabb kutatások során is rengeteg bizonyítékot találtunk, hogy sokunk kedvenc itala, a tea pozitívan hat egészségünkre. A tanulmányok szerint akár 19 százalékkal is csökkenthetjük a krónikus betegségek, például a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ha magas flavonoidtartalmú étrendet folytatunk. Ez megtalálható például a vörös borban és a bogyós gyümölcsökben is. És természetesen a teában. Azt hiszem, rengetegen meglepődnének, ha tudnák, hogy amit reggelente kortyolgatnak, az bizony nagyon hasznos a szívüknek."