Ez történik a testeddel, ha kihagyod a reggelit
Nem hiába hallhattuk már annyiszor, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése: több alvással töltött, evés nélküli óra után ugyanis tényleg szükségünk van arra, hogy együnk. Ha ugyanis kihagyjuk a reggelit, egy rossz láncreakciót indít el a szervezetünkben, és csupa olyan dolog történhet velünk, ami aligha mondható kellemesnek.
Ezeket láttad már?
Az egyik leggyakoribb ok, amiért talán te is kihagyod olykor, vagy akár minden egyes nap a reggelit, az, ha nem érzed magad éhesnek. A reggeli elmulasztása azonban negatívan hathat a testedre, ezért itt az ideje elkezdened hozzászoktatni magad ahhoz - legalább egy smoothie-val -, hogy idővel te is minden nap egy tápláló, lehetőleg fehérjéket és egészséges zsírokat is tartalmazó szilárd reggelivel, például tojással és avokádóval indítsd a napod. Ellenkező esetben több negatívumot is megtapasztalhatsz.
Leeshet a vércukorszinted
Egy, a Journal of Frontiers of Human Nueroscience című folyóiratban megjelent kutatás rávilágít arra, hogy a reggelizés segít helyreállítani a glikogénszintet és stabilizálja az inzulinszintet. Ha viszont nem töltöd fel a glükózraktáraidat reggel, túlságosan éhes, nyűgös és fáradt lehetsz. Még ha ezeket a kellemetlenségeket esetleg hajlamos is vagy figyelmen kívül hagyni, közben a vércukorszinted valószínűleg leesik, ami általában véve sem jó a szervezetednek.
Lelassulhat az anyagcseréd
Tudományosan bizonyított, hogy a korai étkezés felpörgeti az anyagcserét, és arra ösztönzi a szervezetet, hogy több kalóriát égessen el a nap folyamán. Ha azonban túl sokáig koplalsz, a tested védekező módba kapcsol, és megpróbálja elraktározni a lehető legtöbb kalóriát, valahogy úgy, mint ahogyan azt a téli álmot alvó állatok teszik. Kettős csapásként pedig, amikor az anyagcseréd elkezd lelassulni, az izmaidban tárolt glükózhoz fordulhat, mint tartalék forrás, ami szintén nem túl kedvező.
A kortizolszinted az egekbe szökhet
Az austini Texasi Egyetem kutatása szerint a reggeli elfogyasztása pozitív hatással van a kortizolra, a mellékvesék által termelt egyik elsődleges stresszhormonra. A kortizolnak számos funkciója van, többek között támogatja a szervezetet a cukor (glükóz) és a zsírok energiaforrásként való felhasználásában és a stressz kezelésében. A kortizolszint általában reggel hét óra körül a legmagasabb, ezért miután felkeltünk, a legjobb, amit tehetünk, hogy eszünk, így ugyanis újra csökkenni kezd. Ha viszont a kortizolszinted továbbra is magas marad, valószínűleg szorongani kezdesz.
Megviselheti a szívedet
Az American Heart Association tanulmányából kiderül, hogy a reggeli rendszeres kihagyása fogékonyabbá tehet a súlygyarapodásra, és növelheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség kockázatát. A Harvard Egyetem egy 16 évet felölelő tanulmánya pedig közel 27 ezer 45 és 82 év közötti férfi bevonásával arra az eredményre jutott, hogy azok az emberek, akik minden nap elmulasztják a reggelit, 27%-kal nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a szívroham kockázatának vagy halnak meg szívkoszorúér betegségben.
Milyen az ideális reggeli?
Most, hogy már tudod, milyen sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad a reggelizéssel, csak azt jegyezd meg, hogy nagyjából mekkora mennyiségben és milyen élelmiszereket érdemes enned. Ahogyan arról már korábban is szó volt, egy igazán jó és tápláló reggeliben a fehérjék és az egészséges zsírok is helyet kapnak, hogy a szénhidrátokkal kiegészülve hosszabb ideig jóllakottságérzetet biztosítsanak neked.
Ami a mennyiséget illeti, a legtöbb szakértő 300-500 kalóriányi étel elfogyasztását javasolja reggelire, az ébredés utáni egy-két órán belül. Azt pedig, amit megeszel, a legjobb, ha te magad készíted el, és a fehérjék valamint az egészséges zsírok mellett olyan alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrást tartalmaznak, mint a bogyós gyümölcsök, a natúr zabpehely vagy a teljes kiőrlésű kenyér.
Forrás: mensjournal.com