Szakemberek figyelmeztetnek: ez a négy reggeli kedvenc könnyen tönkreteheti fogaidat
Belegondoltál már abba, hogy a nem megfelelően összeállított reggeli esetleg károsíthatja a fogaidat? Különösen érvényes ez akkor, ha közvetlenül fogmosás után étkezel. Bizonyos összetevők gyengíthetik a fogmosás pozitív hatásait, sőt a fogzománcban is súlyos károkat okozhatnak. Nézzük, melyek azok, amelyekkel mindenképp vigyázni kell és mi az, amivel helyettesíthetjük őket!
Ezeket láttad már?
Az olyan alapvető reggeli hozzávalók, mint például a narancslé, a fehér kenyér, a cukros gabonafélék és a citrusfélék károsíthatják a fogakat különösen akkor, ha közvetlenül fogmosás után fogyasztjuk őket. Szerencsére ezekről nem kell lemondanunk, elég csak egy kis időt várni velük. Ugyanakkor vannak remek alternatívák is, amelyekkel bátran helyettesíthetjük őket.
Fogmosás után közvetlenül sérülékennyé válhat a fogzománc
Gyakran halljuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ha jól választjuk meg az összetevőit, beindítja a napunkat, ellátja szervezetünket energiával. Amellett azonban, hogy tápanyagokban gazdag étrendet állítunk össze, arra is érdemes odafigyelnünk, hogy ne tegyünk vele kárt a fogainkban. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten károsak lehetnek.
Fogorvosok szerint az a helyes lépés, ha reggel, ébredés után megmossuk a fogainkat és csak utána reggelizünk. A szánkban éjszaka ugyanis elszaporodnak a baktériumok, ezért mindenképp érdemes még az étkezés előtt elvégeznünk ezt a lépést. Csakhogy fogmosás után közvetlenül enni akár veszélyes is lehet a fogainkra nézve. Dr. Andrej Bozic szájsebész arra figyelmeztet, hogy ilyenkor sokkal sérülékenyebb a fogzománc.
„Ha adunk időt a fogzománcnak, hogy regenerálódjon a fogmosás után és megfelelő reggelit választunk, azzal megőrizhetjük a száj és a fogak egészségét." - árulta el a szakember az Expressnek.
Amiket mindenképp érdemes még kerülni
Dr. Bozic szerint főként a narancslé okozhat problémát. Ez a savanykás ital tele van tápanyagokkal, különösen C-vitaminnal, amely köztudottan javítja az íny egészségét, ugyanakkor közvetlenül fogmosás után fogyasztva károsíthatja a fogzománcot. „A fogmosás eltávolítja a védőréteget, így a zománc érzékenyebbé válik a savakkal szemben." Hozzátette, emiatt azért ne mondjuk le a reggeli narancsléről, csupán várjunk vele legalább fél órát. Ha mindenképp inni szeretnénk valamit az étkezés után, az inkább víz legyen.
A következő két problémás dolog a fehér kenyérből készült pirítós és az ízesített gabonapehely. Mindkettő nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, amely rátapad a fogakra és táplálja a káros baktériumokat. „A keményítők miatt lepedékképződés történik, ha közvetlenül fogmosás után fogyasztjuk őket. Emiatt is jobb választás lehet a teljes kiőrlésű kenyér, és étkezés után érdemes vízzel kiöblíteni a szánkat is. A cukros gabonafélék csökkentik a fogmosás okozta előnyöket, így inkább rostban gazdag, alacsony cukortartalmú gabonaféléket, például zabpelyhet válasszunk.”
A fentebbiek mellett pedig néhány gyümölcsfajta is árthat a fogainknak. A narancsléhez hasonlóan erősen savasak a különböző citrusfélék, a citrom, a lime és a grapefruit, amelyek szintén gyengíthetik a fogzománcot. Helyettük válasszunk inkább banánt vagy almát. „Amivel biztosan nem nyúlhatunk mellé, az a tojás, a natúr joghurt, a teljes kiőrlésű pirítós, vagy az alacsony savtartalmú gyümölcsök, mint például a banánt. Ezek anélkül biztosítják a megfelelő tápanyagokat, hogy kárt tennének a fogzománcban."