Ez a reggeli igazi védőpajzs a bélrák ellen, minimum heti két alkalommal fogyaszd a szakértők szerint
Egy népszerű reggeliről kiderült, hogy csökkenti a bélrák kialakulásának esélyét, amely az utóbbi években az 55 év alattiak körében óriási mértékben megnövekedett. Ráadásul nem egy drága, nehezen beszerezhető finomságról van szó, hanem egy olyan élelmiszerről, ami könnyen lehet, hogy a te hűtődben is ott lapul.
Ezeket láttad már?
Justin Stebbing professzor, az Anglia Ruskin University munkatársa elmondta, hogy egy nemrégiben készült tanulmány szerint a joghurt képes csökkenteni a bélrák kialakulásának kockázatát.
Így segíthet a joghurt fogyasztása
Az orvosok szerint az 55 év alattiak körében a vastagbélrákos esetek nagymértékű növekedése aggodalomra ad okot, mivel az elmúlt néhány évben világszerte megduplázódott. Úgy vélik, hogy ebben nagy szerepe van az étrendünknek - különösen az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának.
A felmerülő bizonyítékok arra utalnak, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás védőhatást fejthet ki a vastagbélrák bizonyos agresszív formáival szemben a bélmikrobiom, azaz a bélben élő természetes baktériumok módosításával
- írta Stebbing professzor a The Conversation című lapban.
„A bélmikrobiom döntő szerepet játszik az általános egészségi állapotban, befolyásolja az emésztést, az immunműködést és még a rák kialakulásának kockázatát is” - áll a közleményben. „E baktériumok egészséges egyensúlya elengedhetetlen az erős immunrendszer fenntartásához és a gyulladások megelőzéséhez, amelyek hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.”
5 étel, amit soha ne egyél reggelire, mert tönkreteheti az egész napodat
Stebbing professzor szerint a joghurt azért segíthet, mert olyan hasznos baktériumok élő kultúráit tartalmazza, mint a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus, amelyek segíthetnek fenntartani ezt az egyensúlyt - számolt be a SurreyLive.
„A tanulmány megállapította, hogy a heti két vagy több adag joghurt fogyasztása összefüggésbe hozható az agresszív vastagbélrák egy bizonyos típusának alacsonyabb kockázatával, amely a vastagbél jobb oldalán fordul elő, és a bal oldalon kialakuló rákos megbetegedésekhez képest rosszabb túlélési eredményekkel jár” - fogalmazott a professzor.
Így zajlott a kutatás
A tanulmány több mint 150 000 résztvevő több évtizeden át követett adatait elemezte, és arra világított rá, hogy a hosszú távú joghurtfogyasztás olyan módon változtathatja meg a bél mikrobiomot, amely védelmet nyújt bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben.
A kutatók kétévente megkérdezték a résztvevőket a joghurtfogyasztási szokásaikról, és megmérték a Bifidobacterium (a joghurtban található baktériumtípus) mennyiségét azoknál, akiknél vastagbélrákot diagnosztizáltak (3079 embernél).
Bár a joghurt nem csökkentette közvetlenül a vastagbélrák minden típusának kockázatát, azoknál, akik hetente két vagy több adag joghurtot fogyasztottak, kisebb volt a kockázata a Bifidobacterium-pozitív vastagbélrák kialakulásának, ami a vastagbélrák egy olyan típusa, amelynek az egyik legalacsonyabb a túlélési aránya.
A joghurt rendszeres fogyasztása más betegségektől is megvédhet
A joghurt kalciumot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy jót tesz a csontoknak, így a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. A rendszeres joghurtfogyasztást emellett összefüggésbe hozták az alacsonyabb vérnyomással és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével is. Egyes tanulmányok szerint továbbá a joghurtfogyasztás segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget is.
8 élelmiszer, ami hatékony a vastagbélrák ellen: kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaznak
Az Egyesült Királyságban évente közel 45 000 bélrákos eset fordul elő, ami a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte - de ezek közül sok megelőzhető lenne. A Cancer Research UK adatai szerint az esetek 54%-a megelőzhető lenne egészségesebb életmóddal - a dohányzás, a testmozgás hiánya, az alkohol, a feldolgozott húsok fogyasztása és a helytelen táplálkozás mind jelentős tényezők a bélrák kialakulásában.
Forrás: mirror.co.uk
