2 dolog, aminek örökre fordíts hátat, mert rákot okoz a dietetikus szerint
Ugye te is sokszor hallottad már, hogy az, ahogyan étkezünk, jelentősen befolyásolhatja az egészségi állapotunkat? Erre rengeteg bizonyíték van, és évről évre esik szó különféle ételekről és italokról, amelyeket jobb kerülni vagy éppen előtérbe helyezni, ha kedvezni szeretnénk az egészségünknek. Egy dietetikus most azt mondta, a következő két élelmiszer rákot is okozhat.
Ezeket láttad már?
Nichole Andrews onkológiára szakosodott dietetikus a közelmúltban két olyan élelmiszert nevezett meg, amelyeket szerinte szigorúan kerülnünk kell, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát. Annyit már most elárulunk, hogy meglepő módon a szakértő szerint a cukor nem tartozik közéjük.
Ez a két élelmiszer lenne a fő bűnös?
Ha arról van szó, mely élelmiszereket kerüljük az egészségünk védelme érdekében, gyakran elsők közt esik szó a finomított cukrokat tartalmazó ételekről és italokról, amelyeknek ha rendszeresen helyet adunk az étrendünkben, számos kutatás szerint rengeteg mellékhatásuk lehet. Nichole Andrews dietetikus azonban két másik élelmiszert nevezett meg, amelyek növelik a rák kialakulásának a kockázatát - írja a Mirror.
Az onkológiára szakosodott dietetikus, aki elmondása szerint több ezer rákbetegséget túlélő embernek nyújtott már segítséget az étrendjük megváltoztatásával, az alkoholt és a feldolgozott húsokat nevezte meg kerülendő élelmiszerekként a rákos megbetegedések megelőzése érdekében. Tehát például a felvágottakat, a kolbászokat, a virsliket és mindenféle alkoholt, például a vörös bort is érdemes kerülnünk az álláspontja szerint.
Súlyos betegségeket okozhatnak
„Az alkohol az 1-es csoportba tartozó rákkeltő anyag (ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a dohány), és erősen összefügg az olyan rákos megbetegedésekkel, mint a mell- és a májrák. A feldolgozott húsok (mint a szalonna és a kolbász) szintén növelik a vastagbélrák kockázatát, még kis mennyiségben is” - mondta a szakértő arra vonatkozóan, miért is olyan rossz ötlet, ha alkoholt vagy feldolgozott húsokat fogyasztunk.
A Mirror szerint feldolgozott hús lényegében a hús bármely formája, amelyet az eltarthatósági idő meghosszabbítása vagy az íz javítása érdekében kémiai tartósítószerek, például nitrátok hozzáadásával módosítottak, jellemzően füstölés, pácolás vagy sózás révén. Ha pedig egy hús nitrátokat és nitriteket tartalmaz, károsíthatja a bélrendszerünkben található sejteket, ami bélrákhoz vezethet - írja a Cancer Research UK.
Mi a helyzet a cukorral?
Nichole Andrews dietetikus az Instagram-felületén gyakran foglalkozik más, gyakran „rákkeltőnek” címkézett élelmiszerekkel, például a cukorral kapcsolatos állításokkal is. Mint ahogy az a SurreyLive oldalán is olvasható, szerinte a cukor önmagában nem okoz rákot vagy nem növeli a kialakulásának a kockázatát. De felhívta a figyelmet arra is, hogy ha magas cukortartalmú az étrendünk, akkor valószínűleg kalóriatöbbletet fogunk bevinni, ami már valóban komoly aggodalomra adhat okot.
Hangsúlyozta ugyanis azt is, hogy kalóriatöbblet bármilyen ételtől keletkezhet, és ha adott, akkor hízni fogunk, több zsírszövet lesz a testünkben, és ez az, ami szerinte növeli a rák kialakulásának a kockázatát. „A cukor nem okoz közvetlenül rákot - minden sejt (az egészségeseket is beleértve) glükózt használ energiaként. A cukorcsökkentés nem fogja 'kiéheztetni' a rákos sejteket.”
„Ami valójában összefügg a rák kockázatával, az a felesleges zsírszövet, amely gyulladáskeltő hormonokat termel, amelyek elősegítik a tumorok növekedését” - mondta a szakértő, és arra is kitért, hogy az alkohollal és a feldolgozott húsokkal ellentétben a cukrot szerinte nem kell teljesen elhagyni. Inkább azt javasolja, hogy a zsírszövet csökkentésére összpontosítsunk kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres testmozgással és izomépítéssel.