Állandóan puffadsz? Ez a zöldség igazi csodaszer, mégis elkerülte eddig a figyelmed
A zeller egy viszonylag megosztó zöldség, sokan szívesen fogyasztják, mások viszont az illatától, ízétől is irtóznak. Pedig utóbbiaknak is érdemes lenne megbarátkozniuk vele, ugyanis számtalan pozitív hatást fejt szervezetünkre. Többek között az emésztésnek is jót tesz, a puffadást is csökkenti.
Ezeket láttad már?
Igazi csodaszer lehet a zeller azok számára, akiket gyakran gyötör puffadás. Erről a viszonylag megosztó zöldségről régóta tudjuk, hogy nagyon egészséges, most pedig kiderült, hogy a bélrendszer számára is igazi megváltás. Nézzük, mi miatt érdemes beiktatnunk étrendünkbe!
Tele van vitaminokkal
A zeller a zellerfélék családjába tartozik, ahogyan a petrezselyem, a kapor vagy épp a pasztinák. Az egyik legegészségesebb gyökérzöldség, a gumós zellernek, ahogyan a neve is sugallja, a gumóját fogyasztjuk, a szárzellernek pedig a szárát. Utóbbinak vastag, rostos, hosszú szárai vannak, amelyek tetején levél nő. Íze kissé földes, enyhén borsos.
Szárát fogyaszthatjuk nyersen, kiváló például a különböző mártogatósokhoz, de saláták összetevője is lehet, tehetjük turmixokba, préselhetünk belőle levet, sőt leves hozzávalója is lehet. Cukortartalma nagyon alacsony, vitaminokban (A-, C- és K-vitaminban, folsavban) és ásványi anyagokban (kálium) gazdag. A kiegyensúlyozott, változatos étrend részeként lé formájában fogyasztva szervezetünket is hidratálhatjuk.
Biztonságosan fogyasztható, ugyanakkor vannak, akik allergiásak lehetnek rá. Náluk olyan tüneteket produkálhat a fogyasztása, mint a viszkető száj vagy nyelv, tüsszögés, orrfolyás. Óvatosan fogyasszák azok is, akiknek veseproblémájuk, esetleg vesekövük van, magas oxaláttartalma miatt számukra nem kifejezetten ajánlott. A szakértők szerint az irritábilis bél szindrómával küzdők is kerüljük inkább, mert a zellerben lévő szénhidrátok erjedhetnek a bélben és súlyosbíthatják a tüneteket.
Hat érv a zeller fogyasztása mellett
Támogatja a szív egészségét
A zeller magas víztartalommal rendelkezik, számos vitamin és ásványi anyag található benne, köztük kálium és kalcium, amelyek nagyon fontosak a szívünk egészsége szempontjából. Tartalmaz továbbá folsavat és K-vitamint, amelyek szükségesek a vörösvértestek képződéséhez és a hatékony véralvadáshoz. Találhatóak még benne flavonoidok, amelyek jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. Rostokban is gazdag, ami kutatási eredmények alapján szintén összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.
Javítja az emésztést
A zeller kiváló forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak, amelyek nagyon fontosak az emésztésünk szempontjából. Egy 2010-es állatkísérlet során rávilágítottak a szakemberek, hogy fitonutriens-tartalma jótékonyan hathat a bél nyálkahártyájára és védelmet nyújthat gyomorfekély ellen, emellett puffadás ellen is hatásos.
Csökkenti a gyulladásokat
A fentebb említett fitonutrienseknek köszönhető, hogy a zeller csökkenti a gyulladásokat, ami nagyon hasznos lehet a krónikus gyulladásos állapotok, például az ízületi gyulladások kezelésében. A szakemberek hozzáteszik, egyelőre eddig csupán állatkísérletek bizonyították mindezt, így a jövőben további kutatásokra lesz szükség ezzel kapcsolatban.
Javítja a memóriát
Egy 2017-es tanulmány bizonyította, hogy a zellerkivonattal felvehető a küzdelem az öregedési folyamatokkal és a depresszió okozta kognitív hanyatlással szemben, frissen tartja az elmét, javítja a memóriát. Egy másik kutatás során pedig arról számoltak be a szakemberek, hogy az Alzheimeres egereknél is pozitív eredményeket értek el a kivonattal.
Karbantartja a vércukorszintet
A BBC Good Food azt írja, alacsony glikémiás indexével és magas rosttartalmával a zeller azoknak is hasznos, akiknek magas a vércukorszintjük. Tanulmányok igazolták, hogy a zöldség rendszeres fogyasztásával ez az érték is javítható.
Elősegítheti a fogyást
Alacsony kalóriatartalma, valamint magas víz- és rosttartalma miatt a fogyókúra fontos eleme lehet a zeller. Bár sokan negatív kalóriatartalmú élelmiszerként emlegetik, valójában ilyen kategória nem létezik. Pozitív hatása abban rejlik, hogy a magas rost- és víztartalma miatt segíthet jóllakni és hosszabb távon telítettséget okoz.