Pizza, gyros vagy hamburger: szerinted mi lett a magyarok kedvenc nemzetközi étele? Mutatjuk
Szponzorált tartalom
Közel 5000 szavazó osztotta meg véleményét az NRC netpanel segítségével a „Mit eszik az ország?" negyedik felmérésén. Elképesztően szoros volt a verseny, az első és a második helyezett között mindössze 20 szavazatnyi különbség volt, végül azonban a pizza bizonyult mindenki kedvencének!
Ezeket láttad már?
A „Mit eszik az ország?" negyedik felmérésén a nemzetközi kedvenceket próbáltuk feltérképezni. Az eredményekből kiderül, melyik nemzet konyháját szeretik jobban a férfiak és a nők, de arra is fény derült, mit esznek szívesen a vidékiek vagy a fővárosiak!
Az olasz konyha a tuti befutó
A szavazók körében verhetetlennek bizonyult az olasz konyha iránti szenvedély: a TOP 10-ben 7 európai fogás szerepel, ebből négy olasz! A konyhák versenyében a kínai lett ezüstérmes, a harmadik helyet pedig a mexikói szerezte meg. Sokan szavaztak az indiai, a francia ételekre, és sokan kedvelték a görög és az amerikai ízeket is. Az édességek között pedig a tiramisu volt az abszolút befutó: kétszer annyian szavaztak rá, mint a második kedvenc sajttortára.
Magyarország kedvenc nemzetközi ételei a következők:
- Pizza (kedvenc feltéttel) 42,3%
- Gyros (görög) 41,9%
- Bécsi szelet (osztrák) 29,3%
- Bolognai spagetti (olasz) 26,8%
- Hamburger (amerikai) 24,0%
- Lasagne (olasz) 23,1%
- Sztrapacska (szlovák) 22,4%
- Szezámos csirke (kínai) 14,9%
- Carbonara spagetti (olasz) 14,2%
- Sushi (japán) 11,8%
Női toplista:
- Gyros (görög) 43,3%
- Pizza (kedvenc feltéttel) 43,2%
- Bolognai spagetti (olasz) 28,0%
- Bécsi szelet (osztrák) 27,9%
- Hamburger (amerikai) 24,0%
Férfi toplista:
- Pizza (kedvenc feltéttel) 37,9%
- Bécsi szelet (osztrák) 36,5%
- Gyros (görög) 35,3%
- Sztrapacska (szlovák) 24,8%
- Hamburger (amerikai) 24,0%
A https://nemzetkozi.miteszikazorszag.hu oldalon megtalálod a legjobb recepteket, tippeket és a részletes eredményeket is!
A nők körében a gyros van az abszolút első helyen
Meglepő módon a női szavazók kedvencének a görög gyros bizonyult, de a férfiak sem vetették meg a görög konyha egyik legnépszerűbb ételét. A manapság streefoodként elkönyvelt nemzeti étel egyébként hagyományosan bárány-, marha-, vagy disznóhúsból készül, de mára a csirkehúsos változata is igencsak elterjedt lett.
Kedvet kaptál egy ízletes házi gyroshoz? Mutatjuk a receptet!
Gyros házilag, csirkecombból
Hozzávalók 4 személyre
- 4 dl görög joghurt
- 1 tk. őrölt kömény
- 1 tk. pirospaprika
- 1 tk. fahéj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db citrom leve
- 6 db csirke felsőcombfilé
- 1 fej hagyma
- 2 paradicsom
- 1 csomag pita vagy zsömle
- 1 adag tzatziki
Elkészítés
- A joghurtot elkeverjük a fűszerekkel, az áttört fokhagymával, a citromlével. Beleforgatjuk a felszeletelt húst, és letakarva hűtőbe pihentetjük néhány órát, vagy egy éjszakát.
- Sütéskor egy hagymát megpucolunk, félbe vágjuk, vágott felével lefelé tepsire tesszük, és beleszúrunk egy saslikpálcát. Ráhúzzuk a húsokat, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
- A paradicsomot megtisztítjuk, feldaraboljuk. A húsból csíkokat vágunk és a zöldségekkel együtt pitákba/zsömlékbe adagoljuk. Tzazikival tálaljuk.
Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: másnap
Recept: Dosso Gabi
Fotó: Szöllősi Kiss Orsi
A gyroshoz elképesztően jól passzol a tzatziki, ha szeretnél hozzá egy tuti receptet, nézd meg ezt a videót:
Tzatziki házilag: Lereszelünk 20 dkg uborkát, besózzuk, 1 óra múlva kinyomkodjuk. Szűrőben lecsepegtetünk 2 dl natúr görög joghurtot, összekeverjük az uborkával, 1 gerezd áttört fokhagymával. Felaprított mentával, kaporral, 1-2 ek. olívaolajjal, citromlével ízesítjük.