Piskótatekercs - Diétás recept lépésről lépésre
Ki gondolta volna, hogy a piskótát diétásan is el lehet készíteni? Pedig lehetséges! A Fitti Konyha habkönnyű piskótatekercse nem tartalmaz sem finomított cukrot, sem pedig finomlisztet!
Ezeket láttad már?
A diétás piskótatekercs a diétás karácsonyi sütemények sorozatunk 2. része. Ha véletlenül lemaradtál az 1. részről, akkor a lap alján megtalálod az 1. rész almás-narancsos kuglóf receptjét is. Nézd meg, érdemes!
A piskótatekercset persze nemcsak karácsonyra, hanem bármilyen alkalomra megsütheted. Főleg azért, mert hihetetlenül egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni: Kevered-kavarod, megsütöd, megkened, felcsavarod és már eheted is... Igen, ilyen egyszerű, ha ismered a piskótakészítés apró trükkjeit :)
Ha követed a Fitti Konyha részletes receptleírását, az eredmény biztos nem marad el. A piskótatekercsed menthetetlenül pihe-puha lesz és ráadásul még diétás és sokkal egészségesebb is! Ezt a piskótatekercs diabetikus, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
Piskótatekercs hozzávalók
• 5 tojás
• 10 dkg durum simaliszt
• 8 dkg nyírfacukor
• 3/4 csomag, 9 gramm sütőpor
• késhegynyi szódabikarbóna
• baracklekvár (cukormentes vagy diabetikus)
• nádporcukor
Piskótatekercs elkészítése
1. Először válaszd szét a tojásokat, majd csipet sóval verd habbá a tojásfehérjéket.
2. Amikor a hab már majdnem kemény, kezd el hozzá folyamatosan adagolni a cukrot. A masszát verd tovább a kézi mixerrel addig, amíg a hab fényessé válik.
3. Most jöhetnek egyesével a tojássárgák. Verd tovább 4-5 percig a masszát.
4. A liszt, a sütőpor, és a szódabikarbóna keverékét szitálva óvatosan forgasd bele egy spatula segítségével a piskótatésztába.
5. Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe (amelyet a sütődhöz kaptál) és húzd szét a spatula segítségével téglalap alakúra (mint az 1. képen látható).
6. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt süsd meg a piskótát
7. A kész piskótát helyezd sütőpapírral felfelé egy konyharuhára (2. kép).
8. Húzd le a piskótáról a sütőpapírt, majd a még meleg piskótát tekerd fel a konyharuhával együtt (3. kép).
9. Amikor kihűlt, hajtsd szét a piskótatekercset és kend meg a cukormentes (vagy diabetikus) baracklekvárral (4. kép), majd csavard fel ismét (5. kép).
10. Szórd meg a piskótatekercs tetejét a porcukorral (6. kép). Jó étvágyat kívánok!
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 15-18 perc
Tippek a piskótatekercs sütéséhez
1. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát mindig szitáld át. Így könnyebb lesz a piskótatészta és egyenletesen eloszlik benne a szódabikarbóna és a sütőpor.
2. A piskótát inkább világosra süsd, mint sötétre. Ez főleg igaz a piskótatekercsre. Ha túlsütöd a piskótát, kiszárad (fojtós lesz…) és nehéz lesz felcsavarni is!
3. A nádporcukrot házilag is elkészítheted egy kávédaráló segítségével. Ha nem fogyaszthatsz nádcukrot, mert például cukorbeteg vagy, akkor a nyírfacukrot (xilit) is megőrölheted otthon.
Jövő héten a 3. diétás karácsonyi süti következik. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy ezt a sütit akár ajándékba is adhatod!
Olvastad már? Ha nem, nézd meg most!
Diétás karácsonyi sütemények 1. rész - Karácsonyi almás-narancsos kuglóf