Pikáns körtés finomságok!
A körte varázslatos íze rengeteg ételt tesz még karakteresebbé. Akár levest, főételt vagy éppen desszertet is készíthetsz belőle. Próbáltad már ezeket?
Ezeket láttad már?
Boros körteleves
Hozzávalók: 50 dkg körte, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 db citrom, szegfűszeg, fahéj, csipet só
Így készítsd el!
A megtisztított körtehúst vágd apró kockákra. Forrásban lévő vízbe csavarj a citromot, és főzd puhára a körtét a fűszerekkel és a cukorral. Öntsd bele a fehérbort. A liszttel a tejfölt és a tejszínt keverd simára, majd a habarással forrald fel újra a levest. Tálald hűtve.
Sült csirke körtével
Hozzávalók:
6 körte, 2 evőkanál méz, sáfrány, szerecsendió, őrölt gyömbér, olaj, őrölt bors, chili, 1 lime leve, 2 vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, esetleg 4-5 szilva, 1-2 burgonya
Így készítsd el!
A megtisztított körtehúst törd össze villával, keverd ki a mézzel, és kevéske olajjal, tegyél hozzá sáfrányt, szerecsendiót, őrölt gyömbért, őrölt borsot, csipetnyi chilit és egy nagy lime levét. Sót ne használj! Ezzel a masszával kend meg a csirkedarabokat. Egy vízbe áztatott agyagtál aljára önts olajat, tedd bele a megkent csirkéket. Tehetsz mellé negyedbe vágott hagymát és fokhagymát, esetleg félbe vágott szilvát és felkockázott krumplit is. Párold letakarva 200 fokon, majd vedd le a fedőt, tördelj rá vajat és pirítsd meg a tetejét.
Csokoládés körtetorta
Hozzávalók: A tésztához: 12 dkg rétesliszt, 6,5 dkg kukoricakeményítő, 1 csipet só, 1 tojássárgája, 1 teáskanál min. 20% zsírtartalmú tejszín, 10 dkg hideg, jó minőségű vaj apróra vágva, 5 dkg porcukor, 1 teáskanál vanília kivonat A töltelékhez: 3 nagyobb vagy 4 kisebb kemény húsú, zamatos körte, 2-3 teáskanálnyi citromlé, 2 teáskanál átszűrt házi sárgabaracklekvár, 20 dkg jó minőségű étcsokoládé (50-60 %-os kakaótartalommal), 2 dl min. 20 % zsírtartalmú tejszín, 5 dkg vaj, közepes méretű egész tojás, 2 evőkanál porcukor, 1 rúd vanília kikapart belseje, 1 evőkanál Baileys (vagy bármely más minőségi tejszínes krémlikőr, esetleg kevés körtepálinka,)
Így készítsd el!
Szórd bele a tésztához a lisztet és keményítőt egy tálba, majd add hozzá a sót, a porcukrot és a vaníliát. Miután belemorzsoltad a vajat, öntsd bele a tejszínnel kevert tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal gyúrd cipóvá. Csomagold frissen tartó fóliába és pihentesd 20 percet a fagyasztóban. Közben készítsd el a tölteléket. Tördeld kockára a csokoládét, tedd egy tálba, majd add hozzá a vajat, a tejszínt, a likőrt és a vaníliapépet. Forralj egy kisebb edényben vizet, olvaszd fel a csokoládétál tartalmát. Egy nagyobb fémtálba üss fel 2 egész tojást, adj hozzá 5 dkg porcukrot. Helyezd a forrásban lévő víz fölé és keverd elektromos habverővel (kb. 2 perc alatt) könnyű krémmé. Amíg a kétféle krém langyosra hűl, hámozd meg és negyedelt fel a körtéket, majd mindegyiket locsold meg egy kevés citromlével, hogy sütés közben ne barnuljanak meg. A tojáskrémet óvatosan forgasd bele a csokoládékrémbe úgy, hogy a hab ne törjön össze.
Ha megvagy, nyújtsd vékonyra a tésztát, béleld ki a sütőpapírral borított, levehető oldalú, 23 cm átmérőjű cakkos lepényformát úgy, hogy a peremére is kerüljön tészta. Vágd le a felesleget, majd öntsd a tésztára a csokoládékrémet, helyezd el rajta a körtedarabokat.170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses) 35-40 perc alatt készre sütheted. Hagyd rácson kihűlni, majd tedd minimum 2-3 órára a hűtőszekrénybe.
Keresd a többi izgalmas receptet a www.mindmegette.hu oldalon!