Pezsgőzz jól!
Régen a koronázási szertartások alkalmával fogyasztották a pezsgőt, ma azonban elképzelhetetlen, hogy egy bulin vagy ünnepségen ne kerüljön elő egy palack finom italt. De ne feledd, nem csak és kizárólag a különleges alkalmakkor lehet pezsgőt bontani! A reggelidhez, egy-egy fárasztó nap után vagy éppen egy kellemes fürdőzéshez is pompásan illik az ital.
Ezeket láttad már?
Az italozásnak pontos szabályrendszere van, melyeket a kellemesebb és összetettebb élmény kedvéért mindenképp érdemes figyelembe venni.
Mikor pezsgőzz?
Ahogy azt már korábban is írtuk, akár már a reggelihez is elfogyaszthatsz egy pohárka pezsgőt. A mediterrán országokban azonban ebédnél is előkerülhet a habzó ital, melynek köszönhetően egy pillanat alatt elszáll a stressz, így nem este próbálják feloldani fél óra leforgása alatt az egész napos feszültségeket. Az esti vacsorához pedig az egyik legtökéletesebb választás a száraz pezsgő, mivel alacsonyabb alkohol és cukortartalmának köszönhetően, szinte minden ételhez jól passzol.
Hűtsd le!
Mindig gondoskodj az ital behűtéséről! Szakértők szerint a pezsgőt 5-6°C-ra kell lehűteni, hogy mire a pohárba kerül, elérje 8-10 fok körüli ideális fogyasztási hőmérsékletet. A hűtésnél fontos, hogy ne sokkold a palackot, tehát semmiképpen ne tedd a mélyhűtőbe. A legideálisabb – és egyben a legelegánsabb is – jégvödörben, jég és víz keverékében lehűteni a pezsgőt. Bontás után is érdemes abban tárolni, hogy megtartsa a kívánt hőmérsékletet.
Bontsd ki!
A pezsgőetikett része, hogy a bontás hangtalanul, vagy legfeljebb egy kicsi szisszenéssel történjen, mert a habzással rengeteg értékes ital megy kárba.