Palacsinták, lepények nyárra hangolva

2013. június 7.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A palacsintát, lepényt első sorban édes verziókban ismerjük, pedig a sós változatok legalább annyira ízletesek.

Glamour szerkesztőség
Fotó: Thinkstock

A palacsinta és lepény is olyan tésztafélék, amelyek viszonlag szerény konyhai tapasztalattal is elsajátíthatók, másfelől könnyen variálható ételek, ha egyszer megtanulunk palacsintát sütni, egyszerre igen sokféle ételt megtanulunk elkészíteni.

Azért is érdemes ezt a két tésztát megtanulni, mert a pasikat igen könnyen levehetjük a lábukról akár az édes, akár sós változataikkal.

Most három könnyű és igazán nyárias receptet ajánlunk a figyelmetekbe!

Sonkás-sajtos palacsintatorta


Hozzávalók: 4 személyre

3 darab (30 dkg) Camping tejszínes sajtkrém, 8 darab hagyományos módon sütött sós (cukor nélküli) palacsinta, só, őrölt fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg gépsonka (lehet másféle felvágott, akár kolbász is), 20 dkg füstölt sajt

Elkészítés:
Hagyományos módon 8 darab sós (cukor nélküli) palacsintát sütünk. A sajtkrémet egy kevés sóval és borssal, valamint a zúzott fokhagymával fűszerezzük. A sonkát apró kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A palacsintákat úgy rétegezzük egymásra, hogy mindet megkenjük sajtkrémmel, megszórjuk sonkavagdalékkal, és reszelt sajtot is szórunk rá. Fontos, hogy a tetejére is kerüljön sajtkrém és reszelt sajt, ide sonka nem kell. Előmelegített, forró sütőben (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 10 percig, pontosabban addig sütjük, míg a sajt elolvad benne és rajta. Forrón, cikkekre vágva tálaljuk.

Tojásos, gombás, sonkás lepény


Hozzávalók:4 személyre

A tésztához: 25 dkg finomliszt, 12,5 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 3-4 evőkanál hideg víz, liszt a nyújtáshoz, vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez. A töltelékhez: 20 dkg csiperkegomba, 4 evőkanál étolaj, 40-45 dkg főtt füstölt sonka, só, őrölt fekete bors, 5 tojás, 1 darab (10 dkg) Camping tejszínes tömlős sajt, 1 dl tejföl, csipetnyi só.

Elkészítés:
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd letakarva hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és az olajon 2-3 percig pirítjuk. A vége felé hozzáadjuk a 2 centis kockákra vágott főtt sonkát is. Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kivajazunk. A tésztával kibéleljük, a gombás sonkát egyenletesen beleterítjük. A tojást a Camping sajttal, a tejföllel meg csipetnyi sóval simára keverjük. A sonkás gombára öntjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél, erősebb hőmérsékleten (200 °C) 15 percig, majd (180 °C) további 10-15 percig sütjük.

Rakott cukkinis palacsinta


Hozzávalók:4 személyre

2 db cukkini (kb. 60 dkg), 3 tojás, 1 kiskanál só, kb. 30 dkg finomliszt (a fele Graham liszt is lehet), 2-3 dl víz, 5 csomag (40 dkg) Camping zöldfűszeres tömlős sajt,40dkg reszelt trappista, a sütéshez 8-10 dkg vaj, a tálaláshoz 5 dl tejföl

Elkészítés:
A cukkíniket megmossuk, majd miután a végeiket levágjuk, lereszeljük. A tojásokat felverjük, megsózzuk, a liszttel és a vízzel sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. A reszelt cukkinit hozzáadjuk. A vajat fölolvasztjuk, 1 evőkanálnyit a palacsintasütőbe töltünk belőle, kissé megforrósítjuk, majd a cukkinis masszából 1 kis merőkanálnyit rámerünk. Közepes lángon kb. 2 percig sütjük, majd megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is. Tűzálló tálba csúsztatjuk, 2-3 evőkanál Camping sajttal megkenjük, és megszórjuk reszelt sajttal. Ugyanígy még 5-6 palacsintát sütünk a maradék masszából, és Camping és füstölt sajttal rétegezve az előzőre rakjuk. Közepesen forró sütőben kb.4-5 perc alatt megsütjük. Cikkekre vágva tálaljuk és tejfölt kínálunk hozzá.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

A cél, hogy a kesztyűs szakma újra felkerüljön az oktatási térképre - beszélgetés Hornicz Bernadettel, a Pécsi Kesztyű tulajdonosával

glamour plusz ikon A cél, hogy a kesztyűs szakma újra felkerüljön az oktatási térképre - beszélgetés Hornicz Bernadettel, a Pécsi Kesztyű tulajdonosával

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)