Csökkenti a daganatok növekedését, mégis alig eszel ebből az ősi gyógynövényből
Napjainkban rengeteg módszer létezik arra, hogy támogassuk az egészségünket, de nem érdemes megfeledkeznünk arról sem, hogy bizonyos régóta ismert alapanyagoknak milyen pozitív hatásai lehetnek. Jó példa erre egy ősi gyógynövény is, amely a legtöbbünk konyhájában csak ritkán vagy egyáltalán nincs ott, pedig a kutatások szerint elképesztő egészségügyi előnyei vannak.
Ezeket láttad már?
Valójában sok olyan gyógynövény van, amelyek ősidők óta ismertek jótékony hatásukról, az idő előrehaladtával pedig még több előnyre derült fény velük kapcsolatban. Tipikusan ilyen a Földközi-tenger környékéről származó édeskömény is, amely mára szerte a világon népszerű konyhai alapanyag lett, az egészségügyi előnyeiről pedig máig híres, sőt mostanra azt is tudjuk, hogy még a daganatok növekedését is lassíthatja.
Renget pozitív tulajdonsága van
Az édesköményt elképesztően régóta ismeri a világ gyógynövényként, annak köszönhetően pedig, hogy nemcsak jótékony hatású, hanem még ízletes is, évszázadok óta közkedvelt konyhai alapanyag. A Mirror szerint tele van tápanyagokkal, és bátran tekinthetünk rá szuperélelmiszerként is, például azért, mert összefüggésbe hozható a vérnyomás és az étvágy szabályozásával, ösztrogén hatású, valamint a csontok és a szívünk egészségére is pozitívan hathat.
A daganatok növekedését is csökkenti
A Medical News Today szerint kutatások kimutatták, hogy az édeskömény szeléntartalmának köszönhetően csökkenti a daganatok növekedését, és védi a bőrt a napkárosodás ellen. A Salud pedig arra világított rá, hogy az édeskömény fájdalomcsillapító hatású és emésztési panaszok esetén is segíthet.
Ha mindez még nem lenne elég, az édeskömény a Mirror szerint vízhajtóként segíti a méreganyagok szervezetből való kiürítését és a bélműködés javítását, ami enyhítheti a savas refluxot, a puffadást, a gyomor- és a menstruációs görcsöket is. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően pedig az immunrendszert is erősíti.
Ezért vagy farkaséhes reggelente, ha esténként kiadósat vacsorázol
Minden részét felhasználhatjuk
Az édeskömény csodás előnye az is, hogy minden része a szárától egészen a magokig ehető, és különféle ízvilágokat rejt magában - hívja fel rá a figyelmet a Mirror. Akár köretként, akár bizonyos ételekbe főzve használjuk, az édeskömény hozzájárul ahhoz, hogy ízletes ételeket készítsünk, az elfogyasztása után pedig az egészségügyi előnyeit is elkezdhetjük élvezni.
Teaként is igazi kincs
Ha a hideg, téli hónapokban neked is jól esik meginni egy bögre meleg teát, bőven van rá okod, hogy ez legközelebb édesköménytea legyen, különösen étkezés előtt. Egy 2015-ös tanulmány szerint az édesköménytea étkezés előtti kortyolgatása ugyanis megfékezheti az étvágyat, segítve a testsúlyszabályozást és a teltségérzetet.
A Salud szerint az édesköménytea segíthet a hörghurut tüneteinek enyhítésében is, fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően pedig helyileg is alkalmazható rovarcsípések kezelésére. Mindent összevetve tehát akár étel formájában fogyasztjuk, akár teaként, rengeteg előnye van.
Amire mindenképp figyelj
Bár az édeskömény ritkán okoz mellékhatásokat, a Mirror azt is kiemelte, hogy vannak, akik jobb, ha vigyáznak vele. Nem ajánlott például várandósság alatt fogyasztani, és bár kisgyermekeknek gyakran ajánlják az édeskömény tea fogyasztását, előbb jobb egyeztetni a gyermekorvossal, és csak akkor kínálni őket vele, ha ezzel ő is egyetért.
A Mirror szerint továbbá a hormonkezelés alatt állóknak, a Parkinson-kórban, irritábilis bél szindrómában vagy gyomorhurutban szenvedőknek kifejezetten ajánlott kerülni az édeskömény illóolajos formáját. De mint minden újdonság esetén, úgy az édeskömény étrendünkbe illesztése előtt is biztosabb konzultálni az orvosunkkal, hátha számunkra mégsem ajánlott a fogyasztása.
