4 élelmiszer, ami csökkenti a rák kockázatát: kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaznak
Az egészséges életmódnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy megvédjük szervezetünket a különböző betegségektől, daganatok kialakulásától. Néhány jól megválasztott, rendszeresen fogyasztott élelmiszerrel nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A szakemberek most egy olyan tápanyag fontosságát hangsúlyozzák, amelyek a különböző ráktípusok ellen is hatékonyak lehetnek.
Ezeket láttad már?
Újabb kutatás bizonyította, hogy az omega-3 és az omega 6-zsírsavak nagyon egészségesek szervezetünk szempontjából. A szakemberek ezúttal arra világítottak rá, hogy ezek a fontos tápanyagok akár a rák különböző típusai ellen is védelmet nyújthatnak.
Újabb kutatás bizonyítja fontosságukat
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak előnyeiről már sokat hallhattunk, és most egy újabb kutatás erősítette meg, mennyire fontos tápanyagok ezek egészségünk szempontjából. A Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy az egészséges zsírokban gazdag étrend 14 különböző ráktípus kialakulásának esélyét is csökkentheti.
A kutatás során arra jöttek rá, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb volt ezeknek a zsíroknak a szintje, alacsonyabb volt például a bél-, a gyomor- és a tüdőrák esélye. „Ezek az eredmények is azt sugallják, hogy az embereknek összpontosítaniuk kellene arra, hogy több ilyen zsírsavat vigyenek be szervezetükbe." - mondta el Yuchen Zhang, a tanulmány vezető szerzője.
Mit kellene fogyasztanunk?
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, ugyanakkor bizonyos élelmiszerekkel hozzájuk juthatunk. Ételek, amelyeket érdemes beiktatnunk étrendünkbe:
- zsíros halak, például lazac, pisztráng, makréla, szardínia
- diófélék
- magvak, például napraforgó, lenmag, chiamag
- növényi olajok, napraforgó,-, repce-, lenmag- és szójaolaj
A The Sun azt írja, ha nem jutunk hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, az egészséges zsírsavakat akár étrend-kiegészítőként is bevihetjük szervezetünkbe. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a halolajkapszulák segítenek csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát is.
Látványos eredmények
A mostani tanulmány során több mint 250 ezer alany adatait vizsgálták meg, közülük a követési időszakban (azaz nagyjából egy évtized alatt) közel 30 ezer embernél alakult ki rák. A szakemberek megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek a vérében magasabb volt az omega-3 zsírsavak szintje, alacsonyabb volt a bél-, gyomor- és tüdőrák, valamint az egyéb emésztőrendszeri rákos megbetegedések aránya.
Akiknél pedig magasabb volt az omega-6 aránya, azoknál alacsonyabb volt 14 különböző rákos megbetegedés (fej- és nyaki, nyelőcső-, gyomor-, bél-, végbél-, máj- és epeúti, hasnyálmirigy-, tüdő-, rosszindulatú melanoma, kötőszöveti lágyrész-, vese-, hólyag-, agy- és pajzsmirigyrák) kialakulásának esélye is.
Amire még érdemes odafigyelni
Arra azonban felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy nem szabad túlzásba sem vinni ezeknek a zsírsavaknak a bevitelét sem, ugyanis a túl magas omega-3 szint 3 százalékkal megnövelte a prosztatarák kialakulásának esélyét az alanyoknál.
Természetesen azt is meg kell jegyezni, hogy nincs olyan étrend, ami garantálná, hogy soha nem leszünk rákosak, de tény, hogy a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás csökkentheti a kockázatot. Ez a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, valamint olyan fehérjék rendszeres fogyasztását foglalja magában, mint a csirke, a hal és a hüvelyesek. Emellett fontos, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, alkoholos italokat, a magas cukor- és kalóriatartalmú üdítőket.