4 élelmiszer, ami csökkenti a rák kockázatát: kulcsfontosságú tápanyagot tartalmaznak

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az egészséges életmódnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy megvédjük szervezetünket a különböző betegségektől, daganatok kialakulásától. Néhány jól megválasztott, rendszeresen fogyasztott élelmiszerrel nagyon sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A szakemberek most egy olyan tápanyag fontosságát hangsúlyozzák, amelyek a különböző ráktípusok ellen is hatékonyak lehetnek.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat érdemes beilleszteni az étrendünkbe a rákos megbetegedések csökkentése érdekében
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat érdemes beilleszteni az étrendünkbe a rákos megbetegedések csökkentése érdekében
Fotó: Launchmetrics/Spotlight

Újabb kutatás bizonyította, hogy az omega-3 és az omega 6-zsírsavak nagyon egészségesek szervezetünk szempontjából. A szakemberek ezúttal arra világítottak rá, hogy ezek a fontos tápanyagok akár a rák különböző típusai ellen is védelmet nyújthatnak.

Újabb kutatás bizonyítja fontosságukat

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak előnyeiről már sokat hallhattunk, és most egy újabb kutatás erősítette meg, mennyire fontos tápanyagok ezek egészségünk szempontjából. A Georgiai Egyetem kutatói megállapították, hogy az egészséges zsírokban gazdag étrend 14 különböző ráktípus kialakulásának esélyét is csökkentheti.

A kutatás során arra jöttek rá, hogy azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb volt ezeknek a zsíroknak a szintje, alacsonyabb volt például a bél-, a gyomor- és a tüdőrák esélye. „Ezek az eredmények is azt sugallják, hogy az embereknek összpontosítaniuk kellene arra, hogy több ilyen zsírsavat vigyenek be szervezetükbe." - mondta el Yuchen Zhang, a tanulmány vezető szerzője.

Mit kellene fogyasztanunk?

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, ugyanakkor bizonyos élelmiszerekkel hozzájuk juthatunk. Ételek, amelyeket érdemes beiktatnunk étrendünkbe:

  • zsíros halak, például lazac, pisztráng, makréla, szardínia
  • diófélék
  • magvak, például napraforgó, lenmag, chiamag
  • növényi olajok, napraforgó,-, repce-, lenmag- és szójaolaj

Szakértők megnevezték azt a tápanyagot, ami leginkább kell a fogyáshoz: te is könnyedén hozzájuthatsz

Szakértők megnevezték azt a tápanyagot, ami leginkább kell a fogyáshoz: te is könnyedén hozzájuthatsz

A The Sun azt írja, ha nem jutunk hozzá ezekhez az élelmiszerekhez, az egészséges zsírsavakat akár étrend-kiegészítőként is bevihetjük szervezetünkbe. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a halolajkapszulák segítenek csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát is.

Látványos eredmények

A mostani tanulmány során több mint 250 ezer alany adatait vizsgálták meg, közülük a követési időszakban (azaz nagyjából egy évtized alatt) közel 30 ezer embernél alakult ki rák. A szakemberek megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akiknek a vérében magasabb volt az omega-3 zsírsavak szintje, alacsonyabb volt a bél-, gyomor- és tüdőrák, valamint az egyéb emésztőrendszeri rákos megbetegedések aránya.

Akiknél pedig magasabb volt az omega-6 aránya, azoknál alacsonyabb volt 14 különböző rákos megbetegedés (fej- és nyaki, nyelőcső-, gyomor-, bél-, végbél-, máj- és epeúti, hasnyálmirigy-, tüdő-, rosszindulatú melanoma, kötőszöveti lágyrész-, vese-, hólyag-, agy- és pajzsmirigyrák) kialakulásának esélye is.

Amire még érdemes odafigyelni

Arra azonban felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy nem szabad túlzásba sem vinni ezeknek a zsírsavaknak a bevitelét sem, ugyanis a túl magas omega-3 szint 3 százalékkal megnövelte a prosztatarák kialakulásának esélyét az alanyoknál.

Természetesen azt is meg kell jegyezni, hogy nincs olyan étrend, ami garantálná, hogy soha nem leszünk rákosak, de tény, hogy a tudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás csökkentheti a kockázatot. Ez a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, valamint olyan fehérjék rendszeres fogyasztását foglalja magában, mint a csirke, a hal és a hüvelyesek. Emellett fontos, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, alkoholos italokat, a magas cukor- és kalóriatartalmú üdítőket.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Fel sem ismernénk Lindsay Lohant friss fotóin: brutális, mennyire megváltozott a színésznő arca az elmúlt 10 évben

Fel sem ismernénk Lindsay Lohant friss fotóin: brutális, mennyire megváltozott a színésznő arca az elmúlt 10 évben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

5 dolog, amit azonnal meg kell tenned, ha online bántalmazás áldozata lettél (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)