Nutellás-mogyorós bejgli
Kicsit pörgesd fel idén karácsonykor a megszokott menüt, készítsd el a klasszikus bejglit ilyen különleges töltelékkel.
Ezeket láttad már?
Hozzávalók a három rúd tésztához: 50 dkg liszt, 22 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1,5 dl tej. A töltelékhez: 45-50 dkg Nutella, 12-15 dkg háztartási keksz, 25-30 dkg mogyoró
A tésztához futtasd fel hideg tejben az élesztőt, a cukrot és a tojás- sárgáját. A többi anyagot morzsold össze egymással alaposan, majd add hozzá a tejet két részletben. A készre gyúrt tészta akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragacsosan lágy. Ha megvagy, oszd a tésztát három részre, és kis cipókra formálva pihentesd letakarva a hűtőben. Közben a töltelékhez a megadott alapanyagokból keverd ki a krémet. Vigyázz ne legyen túl lágy! A három részre osztott tésztából nyújts egyenként, téglalapokat. Oszd el a 30 dkg tölteléket a tésztákon úgy, hogy a szélein ujjnyi tészta kimaradjon. A téglalapok rövidebbik oldalait hajtsd vissza, hosszabbik oldalról pedig tekerd fel. Egy egész és két tojás sárga együttesével kend meg vékonyan a bejgliket, és hagyd száradni. Ezután kenj a száraz tojásrétegre újabbat, majd keleszd egy óráig, (ne túl hideg helyen) a tésztát. Süsd 220 fokon! Miután a tészta felületén egyenletes repedések keletkeztek, hogy szép barna kérge legyen, süsd további 200 fokon készre. Ha kihűlt, szeleteld fel és már tálalhatod is.