Nincs május eper nélkül!
A GLAMOUR szerkesztősége már napok óta eperlázban ég, így gondoltuk téged is elcsábítunk két finom epres recepttel. Mi biztos, hogy repetázunk! És te?
Ezeket láttad már?
Epermisu
Hozzávalók: A cukorsziruphoz: 10 dkg cukor, 2 dl víz, 2 citrom A krémhez:50 dkg eper, 30 dkg mascarpone krémsajt, 20 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín, 40 db babapiskóta, 30 dkg eper A tetejére: cukrozatlan kakaópor
Így készítsd el:
A sziruphoz szórd egy kis lábasba a cukrot, öntsd rá a vizet, és melegítsd fel kevergetve, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. Reszeld le az alaposan megmosott citromok héját, és add a cukros sziruphoz. A két lereszelt citrom kifacsart átszűrt levét is keverd bele. Ezután mosd meg az epret, csumázd ki és felaprítva szórd bele a turmixgépbe, amellyel egy perc alatt turmixold pépesre. A turmixot keverd össze a mascaerponéval, majd add hozzá a gőzön megolvasztott csokit is. Ha ezzel végeztél, lazítsd fel a krémet a tejszínnel. Rakj egy tálba egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre kenj egy kis krémet, amit szórj meg apróra vágott eperdarabokkal. Folytasd addig a babapiskóta, krém meg a gyümölcsdarabok rétegezését, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére végül kenj krémréteget és szórd meg kakaóporral.
Fahéjas túrógombóc rebarbarás eperraguval
Hozzávalók: 40 dkg túró, 3 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg búzadara, fél mokkáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj A morzsához: 10 dkg zsemlemorzsa, piskótamorzsa, kalácsmorzsa, 3 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj A raguhoz: 30 dkg eper, 50 dkg rebarbara, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 1 marék menta, fél rúd vanília
Így készítsd el:
Tisztítsd meg, darabold fel a rebarbarát és az epret, tedd tűzálló tálba. Ezután szórd meg porcukorral, add hozzá a félbevágott és kikapart vaníliarudat a belsejével. Ha megvagy, szórd meg a felkockázott vajjal, és tedd 150 fokos sütőbe 15-20 percre, hogy egy kicsit megpárolódjanak a gyümölcsök, de ne essenek teljesen össze. Miután kész, tedd hozzá a darabolt mentát. A túrót a cukorral és a tojásokkal keverd ki. A vajjal pirítsd meg a morzsát, majd keverd a fahéjjal és a búzadarával együtt a túróhoz. Pihentesd 30 percet, majd formálj gombócokat, és gyöngyöző, nem lobogó, enyhén sós vízben főzd addig, amíg a gombócok a felszínre jönnek. A morzsabevonathoz a vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát a cukorral és a fahéjjal együtt. Egy kevés narancshéjjal is ízesítheted. Tálald a gombócokat a morzsába forgatva, a gyümölcsraguval.