Nesze neked macaron!
A macaron világnap egy jó ok arra, hogy ne csak a cukrászdában, hanem otthon is megtanuld a francia édességet elkészíteni. Gusztusos, mennyei, ráadásul rendkívül jól mutat az asztalon.
Ezeket láttad már?
Fekete-fehér macaron
Hozzávalók 20 darabhoz: 2 tojásfehérje, 12 dkg porcukor, 2 g tintahal tinta (ételfestésre használható), 5 dkg mandula. A krémhez: 12 dkg tehéntúró, 0,5 dl tejszín, 2 evőkanál vaníliás cukor, 2 evőkanál citromlé
Így készítsd el:
Pihentess 5dkg tojásfehérjét négy napig a hűtőben, majd ha eljött a sütés ideje, melegítsd elő a sütőt 150 fokra! A mandulát daráld finomra és adj hozzá 10 dkg porcukrot. A tojásfehérjét verd habbá, lassan adagold hozzá a maradék porcukrot, majd a mandulás porcukrot és a tintát is. Ha megvagy, töltsd nyomózsákba, halmozz kb. 3 cm-es köröket a sütőpapírral borított tepsibe, majd süsd 15 percen át 150 fokon, utána 5 percet 120 fokon. Amíg hűl, elkészítheted a krémet. Az áttört túróhoz add hozzá a felvert tejszínt, majd ízesítsd citromlével és vaníliás cukorral. Töltsd két korong közé és már kész is.
Csokis macaron
Hozzávalók: 180 g mandulaliszt (vagy mandula kávédarálón megdarálva), 5 tojásfehérje, 120 g cukor, 250 g porcukor, 10 g cukrozatlan kakaópor. A csokis krémhez: 200 g étcsokoládé, 200 ml habtejszín, 25 g vaj
Így készítsd:
Érleld a tojásfehérjéket jól záródó dobozkában, zárható üvegpohárban a 4-5 napig a hűtőben. Miután a sütőlemezeket sütőpapírral kibérelted, öntsd egy edénybe a mandulalisztet, a porcukrot és a kakaót egy edénybe. Közben a tojásfehérjét – a cukrot folyamatosan adagolva hozzá – verd kemény habbá. A habot óvatosan, hogy ne törjön össze, add a kakaós keverékhez, és finom mozdulatokkal addig keverd, amíg a cukor olvadásától a kemény masszából formálhatóbb, folyékonyabb nem lesz. Ha megvagy, töltsd a masszát sima csöves habzsákba, és nyomj a sütőpapírra egymástól távol kis halmokat. Ezután hagyd a macaron halmokat száradni (szobahőmérsékleten vagy 50 fokos sütőben) fél-egy óráig, addig, míg a tetejüket óvatosan megérintve nem ragad az ujjadra. Süsd hőlégkeveréses üzemmódban 160 fokon 10-12 percig. Ha a tetejüket már nem lehet benyomni, készen is vannak. A csokis krémhez tedd a csokit és a vajat egy műanyag tálba, öntsd rá a forrásban lévő tejszínt, majd keverd habverővel addig, amíg krémes állaga nem lesz. Jól hűtsd ki, hogy megkeményedjen, és kend rá a mandulás halmokra.