Nem mindegy honnan jön a kalória! A fogyást befolyásolja a minőség
Segít, ha figyelsz a kalóriabevitelre, de nem mindegy, milyen fajtát viszel be a szervezetedbe.
Ezeket láttad már?
A kalóriák fontosak. Egyszerű matematika: ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel, fogyni fogsz. De az is számít, milyen kalóriáról van szó. A NEJM közelmúltban végzett tanulmánya kimutatta, hogy abban az időszakban, amikor az emberek több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, diót és joghurtot fogyasztottak, csökkent a testsúlyuk.
Ha minőségi kalóriabevitelre összpontosítasz, általában kevesebb is lesz. Ennek oka, hogy a változatos jó minőségű ételfélék fogyasztása után már nem azon fog járni az eszed, hogy falánk módra még többet egyél.
1600 kalóriát bevihetsz a szervezetedbe egészséges, minőségi formában: Reggeli: két rántotta és egy szelet gabonapehely. Ebéd: egy tál saláta, grillezett csirkemell, 2 evőkanál vinaigrette mártás. Uzsonna: egy alma egy kanál mogyoróvajjal. Vacsora: hal vagy bőr nélküli csirke, fél csésze quinoa és két csésze pirított brokkoli.
Ezzel szemben, ami 1600 üres kalóriába belefér: egy cukorka, egy zacskó chips, egy gyorséttermi sajtburger és egy kis csokishake. Így hamar visszatér az éhségérzeted, fáradtnak érzed magad és újabb nasi után nézel.
Amire még figyelj oda: néha két hasonló, ugyanannyi kalóriát tartalmazó étel között is fontos különbség van: ez a helyzet a barna- és fehérrizzsel. Előbbi sokkal több rostot és tápanyagot tartalmaz.
Az olyan ételek, mint a diófélék és magvak, magas kalóriatartalmúak, de rostban és fehérjében gazdagok, így igazán táplálók. Egy tanulmány szerint, ha diót eszünk, valójában nem szívódik fel a kalóriák egy része, így még kevesebb bűntudattal fogyaszthatjuk. Lényeges, hogy ne csak a kalóriák számára, hanem a minőségre is figyelmet fordítsunk. Ha erre készek vagyunk, egyenes út vezet a súlyvesztéshez. Íme néhány trükk, hogy minőségi kalóriákkal töltsd ki az étrendedet!
Rostbevitel
Azok, akik több rostot fogyasztanak, valójában kevesebb kalóriát visznek be, kisebb az étvágyuk, és csökken a súlyuk.
Folyékony helyett szilárd forrás
A folyékony forrásokból származó kalóriákat nem teljesen úgy kezeli a szervezetünk, mint az egész zöldségekből és gyümölcsökből lévőket. Egy narancsban jóval kevesebb és értékesebb kalória van, mint a narancslében.
Fehérjefogyasztás
Az anyagcserére nézve a fehérjéknek más tápanyagokkal szemben sokkal jobb hatása van. Próbálj meg a szervezetedhez mérten elegendő mennyiségű fehérjét fogyasztani, teljes értékű fehérjeforrásokból.