Nassolj valamit, aztán irány a Sziget!
Szánj most némi időt a sütésre-főzésre, jövő héten pedig koncentrálj inkább a Sziget fesztiválra. Teljen ez a pár nap az olasz édességek jegyében!
Ezeket láttad már?
Citromos-bazsalikomos pite
Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, kevés őrölt szerecsendió. A töltelékhez: 25 dkg mascarpone, 2 csomag vaníliás cukor, fél citrom és fél lime leve, 1 citrom és 1 lime héja, bazsalikom, kevés mentalevél
Így készítsd el:
A tészta hozzávalóit öntsd egy tálba, gyúrd jól össze, majd tedd a hűtőbe, amíg a krém elkészül. A krémhez a mascarponét keverd el a cukorral, citromhéjjal, a citromlével, az apróra vágott bazsalikommal és mentával. A tésztából tegyél félre egy keveset a pite rácsozásához. A maradékot nyújtsd vékonyra, illessz hozzá peremet is. Miután megvagy, kend meg a tojásfehérjével és süsd 180 fokon kb. 20 percet. Ha megsült, simítsd bele a krémet tésztába, a félretett tésztából pedig készíts rácsokat rá. Ezt kb. 150 fokon süsd addig, amíg a rácsok is megpirulnak.
Ricottás sajttorta
Hozzávalók: 225 g sima liszt,100 g vaj, apróra vágva, 2 evőkanál porcukor, 1 tojás sárgája, 3 teáskanál hideg víz, 750 g friss ricotta, 100 g porcukor, 2 tojás, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj, 1 teáskanál vanília kivonat, 125 ml tejszín. A tálaláshoz: málna
Így készítsd el:
Vajazz ki enyhén egy 23 cm-es kerek kapcsos tortaformát, majd a lisztet, a vajat és a porcukrot egy edényben dolgozd össze, hogy finom zsemlemorzsás állagú legyen. Add hozzá a tojássárgáját, a vizet, és keverd addig, amíg a tészta össze nem áll. Néhány mozdulattal gyúrd át, nyújtsd ki, tedd az előkészített tepsibe és nyomkodd az aljára, majd az oldalára (2 cm-rel lejjebb, mint az oldalfal teteje) és tedd tíz percre a hűtőbe. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A ricottát keverd össze a porcukorral, a tojással, a citromhéjjal és a vaníliával elektromos habverővel. Ha megvagy, add hozzá a tejszínt és keverd simára. Ezután vedd ki a tortaformát a hűtőből, öntsd rá a ricottás keveréket és süsd az előmelegített sütőben 25 percig. Ekkor a hőmérsékletet nyugodtan csökkentheted 160 fokra és süsd további 15 percig (vagy amíg a beleszúrt fogpiszkáló szárazon nem jön ki). Ha megsült, kapcsold ki a sütőt, az ajtaját nyisd ki, és hagyd a süteményt másfél óráig benne, hogy teljesen kihűljön. Tálald málnával cikkekre málnával.