Óriási hiba üres gyomorra enni a következő ételeket
Tegyük fel, hogy reggel felébredsz, van időd arra, hogy nyugodtan készülődj, és még egy finom reggelit is el tudsz fogyasztani. Bár mindannyiunk számára ez lenne az ideális, jól tudjuk, hogy sokszor nem így történik. Ha pedig rohanásban vagyunk, annál nehezebb rávenni magunkat arra, hogy reggel együnk néhány falatot, és igyunk is pár kortyot, mielőtt igazán elkezdődne a napunk. De még ha sikerül is, akkor sem mindegy, mit fogyasztunk. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyeket üres gyomorral jobb elkerülni.
Ezeket láttad már?
Teljesen természetes, hogy a reggelinket általában üres gyomorra fogyasztjuk, ez viszont máris nehezebbé teszi, konkrétan mit érdemes ennünk és innunk. Nos, az igazság az, hogy reggel különösen fontos arra törekednünk, hogy egészséges és tápláló élelmiszereket fogyasszunk, de még ez sem minden. Az emésztésünk megfelelő működése és a tápanyagok felszívódásának maximalizálása érdekében ugyanis olyan élelmiszereket is jobb mellőznünk reggel, amelyekkel alapvetően semmi gond nincs.
Saláták
Bár a saláták önmagukban, és adalékanyagoktól mentes öntetek sokféle változatával is híresen egészségesek, mégsem olyan jó ötlet, ha már reggel ott vannak a tányérodon. Ha ugyanis nyers zöldségekből készülnek, akkor tele vannak rosttal - ami alapvetően jó hír -, reggel, üresen extra terhelést jelenthet a gyomrodnak, és akár puffadást vagy hasi görcsöket is okozhatnak. Gondoljunk csak például a paradicsomra: csersavat tartalmaz, amely a gyomorban lévő nedvekkel érintkezve irritációt okozhat.
Gyümölcslevek
Lehet, hogy eddig te is szívesen kortyoltál bele már korán reggel, mielőtt bármit is ettél volna, egy pohár frissen facsart narancslébe, az azonban egyáltalán nem olyan jó ötlet. Ugyanis, ha üres a gyomrunk, a gyümölcslevek extra terhelést jelenthetnek a hasnyálmirigyünknek, a bennük lévő fruktóz pedig negatívan befolyásolhatja a májunk működését. A Torontói Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének kutatása szerint ráadásul a gyümölcspréselés során az egészséges rostok egy része elvész, mivel a gyümölcscentrifugák elválasztják a levet a rostban gazdag péptől és héjtól. Kevesebb rosttartalommal pedig jobban megemelhetik a vércukorszintet, mint amikor ténylegesen beleharapunk a gyümölcsökbe.
Citrusfélék
Még ha nem is gyümölcslevek formájában fogyasztanál citrusféléket reggelire, akkor se tedd. A savanyú ízüket adó citromsav üres gyomorra ugyanis túlzott savtermelést okozhat a gyomorban. Ez pedig olyan problémákhoz vezethet, mint a gyomorégés vagy a puffadás. Így még ha éppen előtted is van egy finom narancs vagy mandarin, inkább csak később, mondjuk tízóraira fogyassz belőlük.
Joghurt
Ha arról van szó, hogy természetes módon vigyünk be több probiotikumot a szervezetünkbe, akkor a legtöbben elsőként a joghurtra gondolunk. Igaz, hogy az egészségünkre gyakorolt hatása jelentős, és a cukrozatlan verziók a fogaink számára is előnyösek, de nem üres gyomorra. Ilyen esetben ugyanis a gyomorsav elpusztítja a benne található jó baktériumokat, így hatástalanná válik, sőt savasodást is okozhat.
Fűszeres ételek
Ha már megmaradt egy pár falat az előző esti paradicsomszószos, szalámis pizzából vagy curryből, pont jó lesz egy gyors reggelinek - gondolhatnánk. Ezeket a finomságokat azonban mindig tartogasd inkább ebédidőig, ugyanis ha üres gyomorra eszel belőlük, hamar kellemetlen panaszaid lehetnek. Károsíthatják a gyomor nyálkahártyáját, felboríthatják az emésztésedet, és még hasmenést is okozhatnak. Ilyen napindítót pedig talán még az ellenségeinknek sem kívánnánk.
Mi az, amit nyugodtan ehetsz és ihatsz?
Üres gyomorra a legjobb, ha először megiszol egy nagy pohár vizet. Ha ez megtörtént, akkor olyan finomságok közül érdemes válogatnod, mint a zabkása, a datolya, az áztatott mandula, a chia puding, vagy a melegebb hónapokban a görögdinnye, amely nagyjából 90%-ban vízből áll. Persze más kedvenc ételeidről és italaidról sem kell lemondanod, csak halaszd későbbre a fogyasztásukat.
Forrás: healthshots.com, onlymyhealth.com, hindustantimes.com, femina.in