Hosszú a lista! Ezeket az ételeket felejtsd el újév napján
Az újév tipikusan olyan ünnep, amelyet sok hiedelem övez. Közülük is a legnépszerűbbek talán azok, amelyek az étkezési szokásainkhoz kapcsolódnak. Ezeket a babonákat általában még azok is figyelembe szokták venni - ha másért nem, a hagyomány kedvéért - akik egyébként nem hisznek bennük. Így ha azon gondolkozol most, hogy mit egyél újév napján, akkor jobban teszed, ha bizonyos ételekkel nem számolsz.
Ezeket láttad már?
Újév napján a szerencse reményében sokan eszünk lencsét - van, ahol ugyanezt várják a szőlőtől, máshol pedig a kukoricakenyértől. De természetesen vannak olyan ételek is, amelyeket kifejezetten jobb kerülni, nehogy elvegyék a szerencsénket. Ez persze egy percig sem jelenti azt, hogy ne indíthatnád az újévet finom ételekkel, viszont vannak, amelyek ezen a napon tiltólistásak.
Csirke és más szárnyasok
Csirkét és bármilyen más szárnyast bizony nem szerencsés enni újév napján, mert a hiedelmek szerint elszállhat miattuk a szerencsénk. De nem a szárny az egyetlen kivetnivaló, ami miatt nem szerencsés a fogyasztásuk. A legjobb, ha elkerülöd minden olyan állat húsát is - a csirkét és pulykát szintén beleértve - amelyek hátrafelé kaparnak, ez ugyanis azt jelezheti, hogy a múltban ragadsz, vagy ami még rosszabb, hogy kaparnod kell a megélhetésedért. Ha mégis húst ennél, akkor a jó hír, az, hogy sertést fogyasztani viszont határozottan szerencsésnek számít újév napján.
Homár és egyéb rákfélék
Ha az újévben nem szeretnél komoly kudarcokat átélni, akkor január 1-jén felejtsd el a rákot, a homárt és minden egyéb rákfélét, méghozzá azért, mert ezek az élőlények hátra vagy oldalra mozognak, nem pedig előre. Ettől függetlenül viszont tenger gyümölcseit továbbra is ehetsz újév napján, feltéve, hogy bármilyen előre úszó halról van szó, mint például az idehaza is nagy népszerűségnek örvendő tonhal vagy lazac.
Rövid tészta
Ha elkezdesz belemerülni a japán ünnepi szokásokba, elsőként találkozhatsz azzal a hagyománnyal, hogy szilveszterkor bizony hosszú soba tésztát kell enni, mert elősegíti a hosszú élettartamot, az egészséget, az ellenállóképességet és szerencsét is hozhat az újévre vagy egy új hónapra. A rövid tésztától viszont a japán hiedelmek szerint jobb, ha óvakodsz, mivel a legtöbb ázsiai kultúrában a balszerencse szimbólumának számít.
Üreges kenyér
Te is szereted a kenyérben az apróbb üregeket, lyukacskákat? A legtöbb kenyér tartalmazza is ezeket a mintákat, amelyek miatt viszont szerencsétlenséget hozhat újév napján, ha eszünk belőle, ugyanis a hiedelmek szerint a halál előjele lehet. Az egyetlen kivétel, ha a kenyér kerek. Ellenkező esetben viszont jobb, ha nem is próbálsz meg kenyeret szeletelni, hiszen soha nem lehetünk benne biztosak, hogy üreges-e a belseje.
Fehér ételek
Ha már halál, nem az üreges kenyér az egyetlen, amitől jobb, ha óvakodsz újév napján. A kínai hagyomány szerint ugyanis a fehér szerencsétlen szín, mert a halált szimbolizálja, így minden fehér ételt jobb kerülni az újév ünneplésekor. Vagyis a rizst, a karfiolt, a tojásfehérjét, a tofut és a fehér sajtokat is jobb, ha elfelejted az év első napján.
Helyettük viszont bátran fogyaszthatsz csupa zöld ételeket (például zöldbabot, sóskát vagy spenótot), hogy gazdagságot hozzon az életedbe, míg ha sárga ételek mellett döntesz, mint amilyen a már említett kukoricakenyér vagy a sárga krémes citromtorta, akkor a hiedelmek szerint jólétre és boldogságra is számíthatsz az elkövetkezendő időkben.
Forrás: mashed.com, delish.com