5 étel, amit jobb, ha nem eszel reggelire

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokan már reggel, amikor felkelünk, érezzük, hogy egy könnyebb vagy nehezebb nap elé nézünk. Azonban hogy pontosan melyik lesz végül igaz, még sok tényezőtől függ, beleértve azt is, hogyan viszonyulunk a reggelihez. Ugyanis a reggeli nemcsak a napunk egyik legfontosabb étkezése, hanem az sem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra. Egyes ételeket pedig egyenesen jobb, ha elkerülsz reggelire.

Ha egészségesen szeretnéd indítani a napot, jobb, ha ebből az 5 dologból nem eszel reggelire
Ha egészségesen szeretnéd indítani a napot, jobb, ha ebből az 5 dologból nem eszel reggelire
Fotó: Westend61/Getty Images

Ha a reggeliről van szó, annyit biztosan kijelenthetünk, hogy az esetek többségében feltétlenül ajánlott legalább néhány falatot ennünk, mielőtt belevágnánk a napi teendőinkbe. Üres hassal ugyanis szinte minden nehezebben fog menni, és később nagyon könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy túleszed magad. Azonban az sem mindegy, mit eszel reggelire, ugyanis bizonyos ételek egyáltalán nem valók napindítónak.

Amiben nincs fehérje

Bármilyen ételről legyen is szó, ha összességében nem kerül fehérje a tányérodra, akkor bizony nem szerencsés a választás reggelire. Ha ugyanis egy fehérjét is tartalmazó reggelivel indítod a napodat, elégedettebbnek érezheted magad, mert a fehérje lassabban emésztődik meg, mint a szénhidrát. Ha viszont nem eszel semmilyen fehérjeforrást, hamar éhesnek fogod magad érezni, ami elterelheti a figyelmedet a napi teendőidről. Hogy ne így legyen, jó választás lehet például egy szelet teljes kiőrlésű pirítós 100%-os mogyoróvajjal, egy adag görög joghurt natúr zabpehellyel és olajos magvakkal vagy a főtt tojás gyümölcsökkel.

Cukrozott gabonapehely

Reggel nagyon egyszerű, gyors választás lehet, ha egyszerűen kiveszünk a konyhaszekrényből egy doboz gabonapelyhet, és tejjel felöntve elfogyasztjuk. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen összetevőket tartalmaz az adott termék. Sok bolti opció ugyanis tele van hozzáadott cukorral. Még az alapvetően tudatos és tápláló választásnak számító zabpehelyből is bőven vannak cukros változatok. Ezekkel a termékekkel általában az a legnagyobb probléma, hogy akár tízszer több cukor is lehet bennük, mintha az alapjukat adó gabonák natúr változatát ennénk. Ezért a legbiztosabb az, ha natúr vagy hozzáadott cukortól mentes zabpelyhet választasz, és te magad egészíted ki például friss gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal.

Hagyományos palacsinta és gofri

A hagyományos palacsinta és gofri igazán csábító reggeli opciók lehetnek, főleg ha rohansz, és előző este éppen sütöttél belőlük egy adaggal, vagy egy közeli bisztróban szerepelnek a napi ajánlatban. Azonban ha gyorsan bekapsz belőlük pár darabot, akkor hamar azt érezheted, hogy még többet szeretnél enni belőlük, és egész nap sóvárogni fogsz akár utánuk, akár más édességek után. Emiatt pedig szinte biztos, hogy a napi teendőidet is kevésbé hatékonyan tudod majd végezni. Így a hagyományos palacsintát és gofrit inkább hagyd meg különleges alkalmakra, de mindenképpen olyan napokra, amikor nyugodtan le tudsz ülni enni, vagy próbálj ki belőlük klasszikus fehér liszttől és cukortól mentes opciókat.

Ezekből az ételekből egyél, ha fáj a gyomrod

Ezekből az ételekből egyél, ha fáj a gyomrod

Sima pirítós

Reggelire szintén nagyon egyszerű választási lehetőség, ha vágsz egy szelet kenyeret, bedobod a kenyérpirítóba, és vajas pirítóst eszel. Önmagában ez viszont aligha lesz elég ahhoz, hogy néhány óráig ne érezd magad éhesnek. Ráadásul sok bolti kenyér önmagában nem is tartalmaz túl sok tápanyagot és rostot. Így ha ragaszkodnál a hagyományos kenyérhez, mindenképp dobd fel egészséges feltétekkel, például zöldségkrémmel, paradicsommal, avokádóval, lazaccal vagy egyéb hasonló finomsággal, de még jobb lehet, ha táplálóbb tulajdonságokkal rendelkező kenyerek közül válogatsz, mint például amilyen az olajos magvakkal gazdagított teljes kiőrlésű kenyér.

Egyes gluténmentes pékáruk

Mostanság sokan étkeznek gluténmentesen úgy is, hogy nincs autoimmun betegségük vagy bármilyen emésztőrendszeri problémájuk, illetve jóval többen nyitottak a hagyományos fehér liszttől mentes péksüteményekre, így a boltok polcain is egyre többféle opcióval találkozhatunk. Fontos azonban, hogy tudd, attól, hogy valami gluténmentes, nem lesz automatikusan egészséges és tápláló étel.

Sőt! Sok bolti, előre csomagolt pékáru nagyrészt kukoricából vagy fehér rizslisztből készül, és tele vannak keményítőkkel, így önmagunkban gyorsan megemelhetik a vércukorszintedet, ami rengeteg kellemetlenséghez vezethet, kezdve azzal, hogy hamar éhes leszel. Így ha bármilyen okból valamilyen gluténmentes pékárut választanál, előbb feltétlenül olvasd el, hogy pontosan milyen összetevőkből készült.

Forrás: rbitzer.com, hindustantimes.com, dailymail.co.uk, 1to1fitness.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

8 fotó Károly királyról és Kamilla királynéról azokból az időkből, amikor elkezdett kibontakozni a szerelmük a nyilvánosság előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

Így kerüld el otthon a bakteriális vaginózist (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

A nők több mint felét érinti az inkontinencia az élete folyamán – szülész-nőgyógyász beszél a tabukról (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)