Félelmetes, mit tesz a mesterséges édesítőszer a testeddel: észre sem veszed, de így pusztít belülről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mesterséges édesítőszerek vonzó lehetőséget nyújtanak: édes íz, de kalória nélkül. Ám a valóságban ezek a vegyületek több kárt okozhatnak, mint hasznot, és jelentős hatással vannak a szervezetre, anélkül, hogy egyáltalán tudnánk róla.

Hiszed, vagy nem, borzalmas károkat okozhat a mesterséges édesítőszer a testedben
Hiszed, vagy nem, borzalmas károkat okozhat a mesterséges édesítőszer a testedben
Fotó: nensuria/Getty Images

A mesterséges édesítőszerekben található anyagok, mint az aszpartám, szacharin vagy szukralóz, hosszú távon károsíthatják az egészséget. Konkrétan félelmetes, mit tesz a testeddel, és még csak észre sem veszed. Mondjuk, mikkel tudod kiváltani!

Mik is azok a mesterséges édesítőszerek?

A mesterséges édesítőszerek olyan vegyi anyagok, amelyeket arra terveztek, hogy cukormentes alternatívaként biztosítsanak édes ízt. Az aszpartám, szacharin és szukralóz például 3 kalóriánál kevesebbet tartalmaznak teáskanálonként, szemben a cukor 16 kalóriájával. Ezeket gyakran használják diétás italokban, alacsony kalóriás édességekben, és különösen a cukorbetegek számára vonzóak, mert nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.

Függőséget okozhat

A cukor és a mesterséges édesítőszerek egyaránt stimulálják a dopamin termelést, amely az egyik boldogsághormonként ismert. Amikor cukrot vagy mesterséges édesítőszert fogyasztunk, az agy dopamin-túltengést tapasztal, hasonlóan, mint a függőséget okozó anyagoknál. A mesterséges édesítőszerek különösen erős függőséget okozhatnak, mivel akár 700-szor is édesebbek is lehetnek a cukornál. Ez azt eredményezi, hogy az agyunk egyre több édesség után sóvárog.

„A cukor abszolút függőséget okoz ” – mondja Melissa Young, a funkcionális orvoslás specialistája. „Amellett, hogy stimulálja a függőséggel összefüggő agyterületeket, a cukorfogyasztás növeli a vércukorszintet. Ezt követi a vércukorszint csökkenése. És akkor több cukorra és szénhidrátra vágysz. Újra és újra és újra. Ez egy hullámvasút.” Hozzáteszi: „Amikor mesterséges édesítőszert fogyasztasz, a szervezeted többre kezd vágyni belőle. És könnyebb lehet engedni ennek a vágynak, mert úgy gondolod, hogy egészségesebb alternatívát választasz” – magyarázza. „A végén viszont több kalóriát fogyasztasz. Ez a gondolkodásmód és az édességfüggőség az egész testedre kihat.”

A diétás szóda 7 kevésbé ismert, de annál veszélyesebb mellékhatása: jó, ha te is tudsz róla

A diétás szóda 7 kevésbé ismert, de annál veszélyesebb mellékhatása: jó, ha te is tudsz róla

A mesterséges édesítőszerek nem csupán az ízlelőbimbókat támadják, hanem az egész testet is megterhelhetik. Kutatások szerint ezek a szerek hozzájárulhatnak olyan betegségek kialakulásához, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a metabolikus szindróma és a szívbetegség.

Az aszpartám és a szukralóz hatásai

Az aszpartám az egyik legismertebb mesterséges édesítőszer, amelyet főként diétás üdítőkben és cukormentes ételekben találunk. Számos tanulmány kapcsolja össze az aszpartám fogyasztását elhízással, korai menstruációval, még depresszióval is. Bár további kutatásokra van még szükség, a jelek arra utalnak, hogy ezek az összefüggések valósak lehetnek.

A szukralóz, amely a Splenda márkájú édesítőszerek alapja, szintén káros hatással lehet az egészségre. Ez az édesítőszer a cukorhoz hasonló ízt biztosít, de a test nem emészti meg. Bár a szukralóz nem okoz vércukorszint-emelkedést, a benne található klórvegyületek hosszú távon károsak lehetnek az egészségre nézve.

Ezt próbálhatod ki helyettük

A mesterséges édesítőszerek mellett léteznek egészségesebb alternatívák is, amelyek természetes édességet biztosítanak anélkül, hogy káros hatással lennének a szervezetre. Az olyanok mint a juharszirup, a kókuszcukor vagy a stevia, jóval előnyösebb választásnak bizonyulnak. Bár ezek is tartalmaznak kalóriát, sokkal kevésbé terhelik meg a szervezetet, mint mesterséges változataik.

Így kerülheted el őket

  • Mondj nemet a diétás italokra és a cukormentes ételekre, mivel ezek gyakran tartalmaznak mesterséges édesítőszereket.
  • Fogyassz több természetes cukrot tartalmazó gyümölcsöt, mint amilyenek a bogyós gyümölcsök és a zöldalma.
  • Olvasd el az élelmiszercímkéket, és kerüld azokat, amelyek alacsony kalóriás vagy cukormentes jelöléssel rendelkeznek, mert ezek rejtett édesítőszereket tartalmazhatnak.

Az egészséged megőrzése érdekében érdemes mértékkel fogyasztani az édesítőszereket, és törekedni a természetes forrásokra. Az édes íz kielégíthető anélkül is, hogy káros hatást gyakorolnánk a testünkre, csak kicsit több körültekintés és utánajárás kell hozzá.

Forrás: health.clevelandclinic.org

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Nem hiszünk a szemünknek: Jessica Alba és lányai akár hármas ikrek is lehetnének

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Íme 4 tipp, hogy a stressz ne tegye tönkre az ünnepeket! (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Három zseniális budapesti étterem, amit ki kell próbálnod (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Ezeket a hatóanyagokat mindenképpen érdemes beépíteni a bőrápolási rutinba! Mutatjuk, miért (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)

Tényleg rájönnél, ha át akarnának verni? Teszteld le most! (x)