Egyél ebből a zseniális fűszerből, és sokkal jobb lesz a memóriád!
Életkortól függetlenül mindannyiunkkal előfordulhat, hogy olykor nehezebben tudunk visszaemlékezni bizonyos dolgokra. Életkorunk előrehaladtával pedig annak is megnő az esélye, hogy a korunkból vagy különféle betegségekből kifolyólag leszünk feledékenyek. De tudtad, hogy már egyetlen fűszerrel is tehetsz azért, hogy jobb legyen a memóriád?
Ezeket láttad már?
Ha úgy érzed, hogy nem jó a memóriád, az sok szempontból megnehezítheti az életedet. Nagyobb kihívást jelenthet a tanulás, a munkád elvégzése, súlyosabb esetekben pedig a legalapvetőbb mindennapi tevékenységeid ellátása. A memória javítása érdekében szerencsére tudatosan is tehetünk: a legújabb kutatások szerint például úgy, hogy gyakran fogyasztunk wasabit.
Ezért olyan jó választás a wasabi
A wasabi a japán konyha kedvelt eleme, gyakran találkozhatunk vele, ha sushit eszünk, és különféle csípős, fűszeres tésztáknak is népszerű összetevője. Azonban több kutatás is rávilágított már, hogy nem „csak” egy különleges ízvilágú fűszer, hanem annál sokkal több. Egy, a közelmúltban a Nutrients című folyóiratban megjelent tanulmány szerint például a wasabi a memóriánkat is jobbá teheti mind rövid, mind hosszú távon.
A vizsgálatban 72 egészséges, 60 és 80 év közötti alany vett részt. A felük 100 milligramm wasabi kivonatot vett be 3 hónapon keresztül lefekvés előtt, míg a többiek placebót kaptak. A vizsgálati idő leteltével a wasabi kivonatot fogyasztókról azt állapítottál meg, hogy a munkamemóriájuk, vagyis a rövid távú memóriájuk és a hosszabb távú memóriájuk is jelentősen javult azon résztvevőkéhez képest, akik a vizsgálati időszak alatt nem fogyasztottak wasabi kivonatot.
Mi a titka?
Melissa Presst dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember szerint a wasabi azért lehet képes javítani a memóriát, mert olyan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek kombinációja csökkenteni tudja a szervezetünkben a gyulladást és az agy károsodását. Így tulajdonképpen védi az agyat, és jobb idegi jelátvitelt tesz lehetővé, ami javítja a memóriát.
Sok más pozitív tulajdonsága is van
Korábbi kutatások már rávilágítottak arra, hogy a wasabinak sok más pozitív tulajdonsága is van. Ilyen például az, hogy a benne található nagy mennyiségű C-vitaminnak és az úgynevezett izotiocianát vegyületeknek köszönhetően nagyszerű támogatója lehet az immunrendszerünknek, javíthatja a bélrendszerünk egészségét, támogatja a csontjaink épségét, hozzájárulhat a szívünk egészségének megőrzéséhez, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és még a fogyásban is segíthet.
Ha kipróbálnád...
Ha te is adnál egy esélyt a wasabinak a pozitív tulajdonságai miatt, akkor elsőként arra figyelj, hogy igazi japán wasabi legyen. Ez azért fontos, mert a növénynek, amelyből a wasabi származik, nagyon speciális termesztési feltételekre van szükség, ami leginkább Japánban adott. Ha 100%-os wasabi porról van szó, keverhetsz belőle egy keveset salátaöntetekbe, majonézbe vagy például hummuszba. De jó megoldás lehet az is, ha egy wasabis étrend-kiegészítő mellett döntesz.
Ha ételt készítesz wasabi porral, tényleg csak minimális mennyiséget használj, mert rendkívül csípős fűszerről van szó, étrend-kiegészítő esetén pedig vedd figyelembe a csomagolásán szereplő felhasználási javaslatot. Abban az esetben viszont, ha a gyomrod érzékeny az erős fűszerekre, vagy más okból nem érzed biztosnak azt, hogy ki kellene próbálnod, inkább válassz helyette más olyan élelmiszereket, amelyekről úgy tartják, hogy jótékonyan hatnak a memóriánkra.
Forrás: prevention.com, healthday.com, byfood.com