Tegyél a hosszú életért – kezdd egy tál gőzölgő ázsiai levessel!
A meleg leves nem csupán lélekmelegítő étel: belülről gyógyít, kímél, feltölt és egyensúlyba hoz. Immunerősítő, emésztéssegítő, sőt, lelki támasz is – különösen a hidegebb, nyirkos hónapokban. Ráadásul nem is kell messzire mennünk a világ legkülönlegesebb leveseiért: elég csak egy jó ázsiai éttermet választani.
Ezeket láttad már?
- A meleg levesek felmelegítenek és gyógyítanak belülről
A Khan étterem által kínált phở leves már az első kanál után átmelegít, de nemcsak a testet: a vietnámi konyha varázsa a szívhez is szól. A lassan főzött, fűszeres húsleves és a friss zöldfűszerek együttese olyan, mintha egy napfényteli reggelit kanalaznánk egy hanoi utcán. A Khan séfjei pontosan ezt az élményt hozzák el a város közepébe – minden egyes tálban.
Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a phở-től a tom yum-ig
Leveses nemzet vagyunk: előételként és főfogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb, tartalmasabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával segítik a könnyű reggeli leveseiket és az egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos változatokat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első “csípős-savanyúval”, azóta nem csillapodik a vonzalmunk: a ramen, a tom yum és a phở egymást váltva tartanak ízdivatot.
A phở bò, azaz a marhahúsos phở Vietnám ikonikus levese. Egyfajta életelixír, amit a helyiek reggelire fogyasztanak, de egész nap sorban állnak érte. A lapos rizstésztára öntött forró, illatos hús-csontleves önmagában is csoda, de friss korianderrel, csilivel, babcsírával, thai bazsalikommal és lime-mal igazán személyre szabható. A budapesti Khan étteremben érdemes próbát tenned, nem fogod megbánni!
A francia gyarmati múlt és a kínai hatások találkozása hozta létre ezt a mesterművet. Az északi Nam Dinh és Hanoi is magáénak vallja a szülőhazát – utóbbiban hajnali mozgóárusok főzik a gőzölgő levest a munkába indulóknak. A klasszikus marhahúsos verzió mellett ma már csirkés (phở gà), rákos és zöldséges is létezik, de a vörösboros phở bò Sot Vang különleges csavar: mintha a boeuf bourguignon és a vietnámi leves találkozna egy tálban.
A Tom Yum a thaiföldi konyha forrongó büszkesége, amelynek története egészen a 14. századig nyúlik vissza. A galangál, kaffir lime, citromnád, gyömbér, csili és rákhús keveréke robban a szájban, minden falat egy egzotikus utazás. Aki egyszer kóstolta, nehezen felejti a savanykásan-csípős, illatos élményt.
A kínai kantoni konyha válasza pedig a wonton leves, amelyben áttetsző tésztabatyuk úsznak, mintha felhők lebegnének egy meleg, letisztult égbolton. A szaftos, rákos-sertéshúsos töltelékek gazdag, de könnyű alaplében főnek meg, és különleges érzést adnak minden egyes kanálnál. Az egyszerűség, a hagyomány és a kifinomultság találkozik bennük – akár egy császári lakomán, akár egy hongkongi kis kifőzdében. A OPIUM étteremben a legjobb, legigényesebb verzióját kóstolhatod meg.
Egy hónapig zöld teát ittam kávé helyett, és mindenre számítottam, csak erre az eredményre nem
Levesetika és szertartás – így eszünk távol-keleti leveseinket
A vietnámi phở-hez pálcikát és kanalat használunk – a kanál a léért, a pálcika a tésztáért és húsért felel. A toppingokat – zöldfűszerek, csíra, lime, hagyma – lehet külön is enni vagy bekeverni, nincs rossz megoldás. A szürcsölés nem udvariatlanság: a szakács dicsérete, és praktikus módja is annak, hogy ne forrázzuk le magunkat.
Thaiföldön a Tom Yum-hoz villát és kanalat kapunk, nincs pálcika – és nem is hiányzik. A nagy rákokat és zöldségeket a kanálba gyűjtjük, a Quí étterem például pontosan így tálalja. Aki pedig igazán autentikus élményre vágyik, ne spóroljon a csilivel és a citromnáddal.
Kínában a “renge” kanál a wonton leves hivatalos eszköze, de a batyukat pálcikával érdemes rásegíteni a kanálra. Az így kikandikáló töltelék, ahogy egy falat után forró lé kíséri le, valóságos rituálé. És nem számít, hol vagyunk: egy jó ázsiai leves mindig több egy ételnél – élmény, tradíció, és egy kis gyógyír a mindennapokra.
