Megtaláltuk álmaid pitéjét!
Egy finom pite igazi fénypontja lehet a hétvégédnek. Te melyikkel rukkolsz elő?
Ezeket láttad már?
Diós-szilvás pite
Hozzávalók: A pitetésztához: 23 dkg liszt, 1-2 evőkanál porcukor, csipet só, 11 dkg vaj, , 1 tojás, 1 evőkanál víz A töltelékhez: 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 11 dkg darált dió, 2,5 dkg liszt, 1 egész tojás + 1 sárgája, reszelt narancshéj, fahéj, szilva A szilvalekváros mázhoz: 2-3 evőkanál szilvalekvár, pici rum, 2-3 evőkanál víz
Így készítsd el:
A tészta hozzávalóit tedd egy tálba, majd robotgéppel kezd el keverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrhatd, helyezd bele egy piteformába, és tedd pihenni 30 percre a hűtőbe. Helyezz bele nehezékkel töltött sütőpapírt. Süsd előmelegített sütőben, közepes lángon 15 percig. A sütőből kivéve távolítsd el a nehezéket, és hagyd kicsit hűlni. Közben készítheted a tölteléket. A töltelékhez keverd ki a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral. Keverd hozzá az egész tojást és az 1 sárgáját, majd a darált diót és végül a lisztet is. Addig keverd, amíg sima állagú nem lesz a töltelék. Öntsd az elősütött tésztára, rakd ki a tetejét félbevágott szilvával úgy, hogy a szilva húsos fele legyen felfelé. Süsd előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre. A mázhoz főzd össze a szilvalekvárt, a vizet és az ízlés szerinti mennyiségű rumot. Ha megvagy ezzel a forró mázzal kend le a sütőből kivett tészta tetejét. Hagyd a piteformában kihűlni, és már tálalhatod is.
Citromos-bazsalikomos pite
Hozzávalók egy kb. 26-28 cm-es kerek formához: A tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 1 csomag bourbon vaníliás cukor, kevés őrölt szerecsendió A töltelékhez: 25 dkg , mascarpone2 csomag vaníliás cukor, fél citrom és fél lime leve, 1 citrom és 1 lime héja, 1 csokor bazsalikom, kevés mentalevél
Így készítsd el:
A tészta hozzávalóit öntsd egy tálba (liszt, cukor, tojás, vaj és szerecsendió), gyúrd jól össze, majd tedd be a hűtőbe addig, amíg a krém elkészül. A krémhez a mascarponét keverd össze a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az apróra vágott bazsalikommal és mentával. A tészta kb. 1/4-1/5 részét tedd félre a pite rácsozásához. A maradék tésztát a tepsihez mérten nyújtsd kb. 3 mm vastagra, illessz hozzá peremet is, kb. 3 cm magasra. Ezután kend meg a tojásfehérjével, és 180 fokon, süsd addig, míg aranybarnára pirul a teteje. Vigyázat! Nem kell megvárni, amíg teljesen barna lesz. Ha kész, a krémet simítsd bele a tésztába, a félretett tésztából pedig készíts rá rácsokat. Ezt kb. 150 fokon addig kell sütnöd, amíg a rácsok is megpirulnak.
Keress még több izgalmas pités recepteket a www.mindmegette.hu oldalon!