Meggyes-mákos sütemény
A mák egy igazi csodaszer, emellett az íze is nagyon finom. Gazdag ásványi anyagokban, nagy mennyiségű foszfort, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaz. Ajánlják gyomorbántalmak, fülzúgás és köhögés esetén.
Ezeket láttad már?
A meggy és a mák kombinációja az egyik kedvencem, íme, egy lisztmentes változat a meggyes-mákos süteményre.
Hozzávalók:
4 tojás
3 ek kókuszcukor
6 dkg mák
10 dkg meggy
1 tk (10 gr sütőpor)
1 marék aprított mandula
vaj vagy étolaj a forma kikenéséhez
A mákot és a sütőport elkeverem. A meggyet egy szűrőbe öntöm és lecsepegtetem, kicsit megnyomkodom (ez azért fontos, hogy a meggy ne áztassa el később a tésztát). A 4 tojás sárgáját és fehérjét különválasztom, a sárgáját jól kikeverem a kókuszcukorral. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd lassú mozdulatokkal belekeverem a kókuszcukros tojássárgáját, a sütőporos mákot és végül a lecsepegtetett meggyet. A masszát kikent formába öntöm, és a tetejét meghintem az aprított mandulával. Előmelegített sütőben, 180C fokon, tűpróbáig (kb.20perc) sütöm.
Ha elkészült, kiöntöm a formából egy vágódeszkára, hagyom kihűlni és csak utána szeletelem fel. Hideg meggybefőttel tálalom.