8 élelmiszer, amivel feltöltheted a raktáraidat a téli szezonra: gyorsan kirángatnak az influenzából
Itt az ősz, sőt hamarosan a tél is beköszönt, ami nemcsak azzal jár, hogy ünnepi hangulatba kerülünk és várjuk a hóesést, valamint a karácsonyi ajándékozást, ilyenkor a vírusos megbetegedések száma is alaposan megemelkedik, ami belerondíthat az év végi készülődésbe.
Ezeket láttad már?
Jobb, ha már most felkészülünk az influenzaszezonra: erősítsük immunrendszerünket, előzzük meg a bajt. Töltsük fel raktárainkat vitaminokban gazdag élelmiszerekkel, vírusölő alapanyagokkal. Melyek lehetnek ezek? Szakértők mondták el, mi az, ami nélkül ők soha nem vágnak bele az őszi-téli szezonba.
Fokhagyma
A fokhagyma egyszerre rendelkezik gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságokkal, ezáltal remek fegyver lehet a különböző vírusok és baktériumok ellen. Fontos tudni azonban, hogy a főzés során elveszíti előnyeit, viszont az összezúzásával, aprításával aktiválhatjuk bioaktív vegyületeit.
Chilipaprika
Ha a C-vitamin pótlása kerül szóba, akkor rendszerint a citrusfélékre gondolunk elsőként, pedig a paprikafélékben is pontosan ugyanennyi antioxidáns található. Antivirális tulajdonságokkal rendelkeznek, serkentik az antitestek termelődését, amelyek képesek leküzdeni a bakteriális fertőzéseket influenza esetén.
„Naponta kétszer kellene C-vitamin-tartalmú ételeket fogyasztani, hogy teljes mértékben felszívódhasson" - mondta el Dr. John La Puma háziorvos. Hozzátette, a chilipaprikában például található kapszaicin is, amely egy olyan vegyület, ami képes felhígítani a nyálkát, tehát megakadályozza, hogy a gyulladást okozó vírusok és baktériumok számára megfelelő legyen a környezet.
Igazi áldás a bélrendszerednek, és nem kerül semmibe: főleg év végére javasolja a szakértő
Gyömbér
A fokhagymához hasonlóan a gyömbér is vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ami különösen jól jön akkor, ha épp torokfájással bajlódunk. Egy vizsgálat során bizonyították, hogy a gyömbéroldat három, torokfertőzést okozó kórokozó ellen is hatásos volt, egy másik pedig kiderítette, hogy hatása csaknem olyan, mint az antibiotikumoké.
Hogyan élvezhetjük a gyömbér előnyeit? Egy darabnyi friss gyökeret reszeljünk le vagy szeleteljünk fel, és ízesítsük vele a leveseket, turmixokat, vagy készítsünk belőle ízletes teát.
Napraforgómag
Jó hír, hogy sokunk kedvenc nasija, a napraforgómag nemcsak nagyon finom, de egészséges is, tele van E-vitaminnal és fontos forrása az immunitással kapcsolatos ásványi anyagoknak. Az E-vitamin hiánya csökkenti a fehérvérsejtek aktivitását, amelyek egyébként megakadályozhatnák a vírusok terjedését szervezetünkben. Emellett ezek a magvak magnéziumot is tartalmaznak, ami azért fontos, mert enélkül az ásványi anyag nélkül csökken az immunsejt-aktivitás, fokozódik az oxidatív stressz, ami gyulladásokat okozhat.
Lazac
A legtöbb embernek nehézséget okoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jusson, főleg az őszi-téli időszakban, amikor túl keveset süt a nap. Márpedig az alacsony D-vitaminszint igencsak megnöveli a különböző légúti fertőzések kialakulásának esélyét. Ez a vitamin olyan antimikrobiális vegyületek termelését váltja ki, amelyek segítenek semlegesíteni például az influenzavírusok aktivitását. Jó hír, hogy élelmiszerek által is hozzájuthatunk: fogyasszunk gyakrabban lazacot, amelyből egy adag már a napi bevitel nagyjából kétharmadát biztosíthatja.
Manukaméz
A manukaméz, egy igazán különleges méz, amelyet főként az Új-Zéland környékén őshonos manukafa virágaiból gyűjtik a méhek. Igen erős immunerősítő és antibakteriális hatással bír, gyakorlatilag egy természetes antibiotikum. Kutatások szerint hatékonyabb lehet a makacs köhögés ellen, mint például a vény nélkül kapható megfázás elleni szerek.
Tengeri só
Bár a túl sok só az ételekben igen káros lehet egészségünknek, a tengeri só kúraszerű használatával sokat tehetünk a torokfájás enyhítéséért. „Csak oldjuk fel meleg vízben és gargarizáljunk vele, így élvezhetjük gyulladáscsökkentő hatását. Kimossa a vírusokat, baktériumokat, allergéneket és a nyálkát a torokból” - idézi Dr. Tania Elliott szavait a Huffingtonpost.
Ez a finomság akkora energialöketet ad, ami egész nap kitart: tökéletes az év végi fáradtság ellen
Tea
Nem árt, ha teával is feltöltjük a raktárainkat: az immunrendszert ugyanis a legjobban hidratálással tudjuk támogatni. Márpedig télen az emberek nem isznak annyit, mint nyáron, megfeledkeznek arról, hogy ebben az évszakban is fontos a folyadékpótlás. Készítsünk teát kurkumából, ebben ugyanis kurkumin nevű gyulladáscsökkentő vegyület található.
