Megérkezett a GLAMOUR-Szakácsköny
Íme, két szuper recept a csodás olvasmányból, amik igazi színt visznek majd a hétvégédbe.
Ezeket láttad már?
Az amerikai GLAMOUR szerkesztősége által írt 100 recept, amit minden nőnek ismernie kellene című könyv a SCOLAR Kiadó \ (www.scolar.hu ) gondozásában jelent meg. Csapj le rá te is!
Krémes sajttorta kekszmorzsás tésztával
Egyáltalán nem kell Született feleségnek lenned ahhoz, hogy olykor-olykor komoly konfliktushelyzetbe kerülj valamelyik barátnőddel. Ilyenkor folyamodj ahhoz a stílusos megoldáshoz, amit sosem láthatsz a tévében: kérj bocsánatot. Süsd meg ezt a lélegzetelállító tortát, és szolgáld fel annak a személynek, akit megbántottál, és hamarosan minden újra rendben lesz.
Hozzávalók 12 adaghoz
A tésztaalaphoz: 1 bögre apróra tört graham keksz vagy csokidarabos keksz (cookie)
6 evőkanál olvasztott vaj
A töltelékhez: 900 gramm szobahőmérsékletű krémsajt
6 nagy, szobahőmérsékletű tojás
1 ¾ bögre cukor
⅛ teáskanál só
1 teáskanál vanília-kivonat
Az öntethez (ízlés szerint): 2 bögre málna, szeletelt eper vagy kivi vagy portóis bogyós gyümölcsök (lásd a 237. oldalon található receptet)
1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
2. Készítsd el a tésztát: Keverd össze egy villa segítségével a kekszmorzsát és a vajat egy tálban, amíg jól össze nem áll, majd kapard bele egy 20 x 20 centis négyzet alakú, vagy egy 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformába (lásd a Megjegyzést). Egy kanál hátuljával, vagy kézzel nyomkodd le a vajas morzsát úgy, hogy az edény alján kb. fél cm vastag legyen, az oldalán pedig a peremtől két centire érjen fel. Tedd a hűtőbe kb. 20 percre, amíg a vaj egy kicsit meg nem dermed.
3. Készítsd el a tölteléket: Egy nagyméretű keverőtálban, a mixert közepes sebességre állítva keverd lágyra a krémsajtot. Add hozzá a többi összetevőt, és jól keverd el. A sajtos masszát kanalazd bele a morzsatésztás tortaformába. Süsd kb. 1 óra 20 percen át, vagy amíg a teteje enyhén aranybarna színt nem kap.
4. Ha a sajttorta megsült, kapcsold ki a sütőt, és a tortát hagyd állni 1 órán keresztül a sütőben.
5. Vedd ki a tortát a sütőből, és tedd egy rácsos alátétre. Egy vékony, éles késsel óvatosan válaszd el a torta szélét az edénytől – így megelőzheted, hogy megrepedezzen, ahogy hűl. Ezután hagyd teljesen kihűlni. Fedd le alufóliával, majd hagyd állni egész éjjel, mielőtt felszolgálnád.
6. Tálalás előtt díszítsd málnával, eper- vagy kiviszeletekkel vagy portóis bogyós gyümölcsökkel.
Megjegyzés: A kapcsos tortaforma oldala levehető, így a torta nem fog elmozdulni a sütőforma aljáról, amíg az oldalait kiszabadítod. Ez a fajta edény különösen hasznos, ha sajttortát akarsz készíteni, ugyanis ezzel a süteménnyel nagyon óvatosan kell bánni, különben félő, hogy eltörik, miközben próbálod kivenni a sütőtálból.
Mediterrán saláta tojással, tonhallal és citromos vinaigrette öntettel
Salátát főfogásként tálalni rizikós dolog; még a legegészségtudatosabb embernek is némi hiányérzete támad egy kizárólag zöldségekkel teli tányér láttán. A tápláló saláta titka egyrészről a hozzáadott fehérjében rejlik (jelen esetben ez a tonhal), másrészről az egészséges zöldségek, például a koktélparadicsom és a zöldbab vezető szerepének érvényesülésében. "Ez a saláta teljes értékű fogás" – mondja Anne Sachs, a glamour.com vezető szerkesztője. És milyen igaza van! Az olívabogyó, a zöldhagyma és a mustár "salátás" jelleget kölcsönöz neki, ám a tonhal, a krumpli és a tojás valódi főétellé emeli.
Hozzávalók 3-4 adaghoz (ebédre, főételként)
A salátához: 3-4 nagy tojás, 45 dkg zöldbab, a végei levágva,
Só
1 fej saláta (római vagy vörös levelű saláta)
2 db 140 grammos tonhalkonzerv (a legjobb a fehér húsú tonhal olívaolajban)
3 közepes, piros héjú krumpli, megfőzve és apróra vágva (ízlés szerint)
3 zöldhagyma, apróra vágva
1 bögre koktélparadicsom, félbe vágva
10 friss, nagyméretű bazsalikomlevél, apróra vágva, és még egy kevés a díszítéshez
4 szardellafilé, négy-négy darabba vágva (ízlés szerint)
½ bögre olívabogyó – ha lehet, kalamata, nizzai vagy feketefajta, félbevágva (ízlés szerint)
Az öntethez: ¾ bögre olívaolaj
¼ bögre vörösborecet
¼ teáskanál dijoni mustár
½ citrom leve
Frissen őrölt bors
Így készítsd el!
1. Egy nagyméretű lábosba tedd bele a tojásokat, majd engedj rájuk hideg vizet úgy, hogy a víz bő öt centivel ellepje őket. Forrald fel a vizet, majd vedd alacsonyra a hőfokot, és főzd a tojásokat pontosan 10 percig. Ezután óvatosan öntsd le róluk a forró vizet, majd rázogasd meg a fazekat, így a tojások összeütődnek, és héjuk megtörik. Folyass rájuk hideg vizet, amíg ki nem hűlnek eléggé ahhoz, hogy meg tudd őket hámozni. A héjat eltávolítva hosszában vágd fel őket négy-négy részre.
2. Ezalatt készítsd el a zöldbabot a következő módon: egy serpenyőbe tölts 2,5 cl vizet. Tegyél bele ½ teáskanál sót, és közepes hőfokon párold a babot kb. 7-8 percig. Ezután vedd le a tűzhelyről, csepegtesd le, majd kb. 5 percre tedd egy tál jéghideg vízbe. Csöpögtesd le megint, majd vágd félbe, és tedd félre a babokat.
3. Egy közepes vagy nagyméretű salátástálba rétegezd bele az apróra vágott salátát, a zöldbabot, a tonhalat, a krumplit (ha teszel bele), a zöldhagymát, a paradicsomot és a bazsalikomot. A tetejére szórd rá a szardellafilét, illetve az olívabogyót (amennyiben használsz a recepthez).
4. Készítsd el a citromos vinaigrette öntetet: az olívaolajat öntsd egy kisebb tálba, majd óvatosan keverd hozzá az ecetet. Csak ezután add hozzá a mustárt, a citromlevet, az 1 teáskanál sót és ½ teáskanál borsot.
5. Közvetlenül tálalás előtt keverd át még egyszer az öntetet, majd öntsd rá a salátára, és az egészet lazán forgasd át. (A maradék öntetet a hűtőben pár napig nyugodtan tárolhatod.) Ha szükséges, ízesítsd még sóval, borssal. Végül díszítésként helyezd el a tojásgerezdeket a saláta tetején.